Zgodnie z informacją od jednego użytkownika o długim stażu, mój temat o skrzyni umieszczam tutaj (uważam, że to trochę namiesza, bo do tej pory temat dotyczył 1.3, ale niech będzie...):
Cześć wszystkim.
Posiadam accenta z 1997roku, silnik 1.5 12V (G4EK). Niestety ostatnio uszkodziła się skrzynia, a konkretnie dyferencjał (efekt - zablokowane koła ok. 10km od domu :roll: ).
Skrzynię wyjąłem bez kanału w 4-4,5h samemu (jedynie druga osoba przydała się do wyjęcia z wałka i ogólnie z auta :-P ). Myślę, że jak na pierwszy raz w tym aucie to nie jest źle. Dużo czasu zajął demontaż sworznia i końcówki drążka (zapomniałem zabrać ściągacz, a i były już zapieczone.).
Po demontażu okazało się że w miejscu dyferencjału jakiś element (raczej część satelity) zrobiła dziurę w obudowie (nie dużą, ale jednak):
Wieć teraz poszukuje skrzyni biegów - znalazłem jedną blisko domu identyczną, jednak w dzień kiedy po nią dzwoniłem sprzedała się :evil:
Znalazłem jednak inną ofertę, skrzynia z accenta 1.5 12V, również z 1997roku, jednak oznaczenie skrzyni która jest do sprzedaży to HT1973, a skrzynia którą posiadam ma oznaczenie HV1973.
Czytałem forum i już wiem, że skrzynie się różni. Domyśliłem się również po zdjęciach bo skrzynia HS1973 ma inny rodzaj wysprzęglania (pręt), a skrzynie HV/HT mają łapę. Wiem, też że 1.3 ma inną skrzynię (również inne sprzęgło).
Więc teraz pytanie - czym różni się skrzynia HT1973 od HV1973 ? Obie skrzynie ze zdjęć wyglądają tak samo, identyczna ilość i umiejscowienie śrub mocujących, identyczny sposób wysprzęglania. Może ktoś wie ?
Zdjęcia skrzyń biegów:
MOJA:
I skrzynia którą mogę kupić: