Forum > Lantra

Czy warto zmienić z mineralnego na syntetyk ?

<< < (3/5) > >>

Złośnik:
Zastanawiam się nad kupnem i wymianą na właśnie Valvoline albo 10W albo 5W. Co do drugiej pary liczb po:..W.. nie jstem pewien... 30,40,50 ?
Producent zaleca stosowanie szerokiej gamy: od 5W do 20W. od xW30 do xW50.

BartBartez:

--- Cytat: "grzesik1" ---Jak przedmówca BartBartez, nie powinno się zmieniać oleju z np semi na full.
--- Koniec cytatu ---

Nie to miałem na myśli.
Pisząc że 5w40 to pełen syntetyk miałem, na myśli Maxlife. Ot tak dodana informacja.
--- Cytat: "wtom" ---BartBartez napisał/a:
EDIT:
5w40 to pełen syntetyk
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: "wtom" ---nie koniecznie większość to HC (hydrokrakowane mineralne oleje), prawdziwych syntetyków jest bardzo mało, poczytaj specyfikacje olejów, lepkość 5w.. nie wskazuje typu oleju (syntetyk)!!!!!
--- Koniec cytatu ---

j.w. chodziło mi tutaj tylko i wyłącznie o Maxlife

brix:
Hmm.... cieżka sprawa z tymi olejami większość madrych książek pisze o tym żeby zmieniaż olej co najwyżej o klase wyżej czyli z 15W przejść na 10W a jeśli bedzie ok to można sie pokusić o zmianę oleju 5W tyle wyczytałem.Moim zdaniem najgorszy problem polega na tym że mało który poprzedni właściciel przyzna sie co naprawdę lał w slilnik w związku z czym postanowiłem przed wymianą w mojej landrynie nalać płukanki liqy a potem jakiś dobry 10W zobacze co z tego wyniknie

Złośnik:
Ja jak kupiłem auto to lałem do niego Shell 15W40.
Po zdjęciu pokrywy zaworów jakieś 3 miesiące temu wyglądało wszystko ładnie:

Nie widzę syfu, przepalonego oleju, jakichś pływających nagarów i paprochów.
Oczywiście to nie musi świadczyć o tym że głębiej nic się nei dzieje ale chyba jest OK.
Poprzedni właściciel to dobry znajomy. Syfu raczej by mi nie sprzedał.

wtom:
na dobrym mineralu syfu nie będzie. tylko silnik w zimie w tyłek dostaje, bo olej za gęsty. to są nowoczesne silniki, mają odpowiednio skonstruowane kanały, dysze, pierścienie i sposób smarowania gładzi cylindrów, więc powinno się stosować to co zaleca producent (w tym przypadku przynajmniej 10w40).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej