Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Błąd P0030, pojawia się okresowo  (Przeczytany 5741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin

• Giełda
[Elantra XD] Błąd P0030, pojawia się okresowo
« dnia: 22 Październik 2014, 13:06:33 »
witam, jeśli temat był już omawiany proszę o zablokowanie mojego posta.
Mam mały problem, otóż jakiś rok temu padła mi sonda, wtedy objawiło się świecącą kontrolką i dużym spalaniem, po podłączeniu do kompa padła sonda. Kupiłem uniwersalną sondę Bosal z kablami 2xbiały, jeden szary i czarny. Wszystko było ok, do wakacji kiedy wyskoczył check. Po wpięciu do kompa błąd P0030 sensor 1 bank 1-ogólnie problem z grzaniem sondy. I tu moje zdziwienie nowa sonda i już padła. Trochę wszedłem w temat i mam pewne wątpliwości czy dobrą sondę kupiłem. Styki ok, prąd dochodzi. Ae od czasu do czasu pojawia się ten błąd. Jeśli mogę prosić o poradę, czy wymienić ją jeśli tak to na jaką, byłem w serwisie i powiedzieli mi że ten model musi mieć dedykowaną sondę ale koszt mnie przeraził około 720 zł, czy sprawdzić coś innego. Do kostki wpinającej sondę dochodzą kable w kolorze niebieskim, zielonym, białym i czarnym. dziękuje i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 12:52:32 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Październik 2014, 20:34:23 »
Marcin podaj numer vin bo już się pogubiłem jaką masz wersję. Sonda na pewno nie kosztuje tyle ile podali w ASO chyba że jest to cena z robocizną, a i tak drogo.

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Październik 2014, 11:03:22 »
dzięki za zainteresowanie:
vin: KMHDN51BP6U188098
byłem w aso w kaliszu i tam tyle powiedzieli że orgynialna hyundaia 720 zł, znalazł inną ngk za coś około 470 zł, bosh za 390 zł, byłem w sklepach i też ceny podobnie, w aso dostałem nr sondy jaka powinna być 39210-22610

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Październik 2014, 19:55:43 »
Popraw na PW u Administratora profil masz datę produkcji 20-12-2005 i silnik G4ED.

Jutro podjadę i sprawdzę czy to co jest na poniższym zdjęciu to jest w rzeczywistości (kwestia zamontowanej wtyczki).

http://www.sklep-kia.pl/advanced_search_result.php?search_in_description=1&inc_subcat=1&keywords=39210-22610&pfrom=&pto=&x=22&y=4

W marce Hyundai najbardziej oprócz oryginałów sprawdzają się sondy marki NGK/NTK. Zastanawia mnie czy jednak nie jest coś nie tak z przewodami łączącymi obwód grzałki z ECU.

Udał się dziś 30.11.2014 obejrzeć sondę z wyżej wymienionego linka. Z tego co zobaczyłem jest to oryginalna (nie NGK) sonda Kefico (produkuje dla Hyundai i Kia)  tylko ze zeszlifowanymi znakami identyfikacyjnymi ( logo Hyundai, Kia ). Wtyczka (posiada czerwoną zaślepkę jak oryginał na zdjęciu poniżej)  i przewody są takie same jak w oryginale. Opakowanie to woreczek foliowy z naklejką z numerem OEM. Sklep sprowadza część z Korei.  

Reasumując sonda 39210-22610 (pierwsza przed katalizatorem) pasuje również do Accent LC, Getz, Coupe i jest to chyba najniższa cenowo oferta na rynku.

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Luty 2015, 18:50:24 »
postanowiłem odświeżyć trochę temat, więc po coraz to szybszym wyskakiwaniu błędu postanowiłem wymienić sondę, wybór padł na NGK, ale co się okazało jak przyszła do sklepu niby wg nr oem, wszystko pasowało,  po rozpakowaniu okazało się że wtyczkę ma inną, i znowu dylemat, wybrałem sondę Bosh z odpowiednią wtyczką, mam nadzieję że będzie śmigać, po założeniu do auta, chodzi, auto wykrywa ją, ma odpowiednie napięcie, zobaczymy, po wykręceniu starej okazało się że tzw. "dziubek" od sondy bardzo się ruszał, sądzę że to powodowało pojawienie się błedu o zakłóceniach w podgrzewaniu jej, pozdrawiam i zamykam temat