Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Rezerwa

<< < (2/3) > >>

Mistrz:
Czyli wychodzi na to że w instrukcji w kulki sobie polecieli i bak jest o 20l mniejszy??? Cos mi się to dziwne wydaje, no ale tak samo dziwne by było zapalanie sie kontrolki przy 20 litrach paliwa, więc może byc tak że bak ma te ok. 50l. Na pewno ma więcej niż 45 bo przecież tankowalem na orlenie to 47l przekroczyło na 100%, a było to chwile po zapaleniu sie kontrolki.

derek:
Po zapaleniu się kontrolki zatankowałem 40l, wskazówka zatrzymała się na przedostatniej kresce, przypuszczam, że kreski są ,wyskalowane' co 15l.

Mistrz:
Z tym wyskalowaniem to nie za bardzo chyba tak to działa bo u mnie jak zaleję do pełna to po zrobieniu ok 230-250km mam już wskazówke w połowie baku, ale na dolnej jest dopiero jak mam przejechane 600km, więc kreski nie pokazują ilości paliwa w baku na zasadzie proporcji. A i wiem że może ktos powie że spalanie zawsze jest inne, ale obserwowalem to juz wielokrotnie i zawsze jest tak samo. Nawet jak wskazówka opadnie, ale kontrolka sie jeszcze nie świeci, to po wlaniu 25l wskazówka połowy baku mi nie wskazuje, mimo że połowa jest już na pewno.

vanhelsing:
Jeśli zbiorniki w benzynie i dieslu są takie same i wciąż rozmawiamy na temat to dorzucę swoje doświadczenia. Po zapaleniu kontrolki rezerwy i przejechaniu ok.30-40 km wchodzi mi do baku około 60-62 litry. Raz po większym osuszeniu baku weszło mi 65 litrów :shock: Chyba już jechałem na oparach. Pamiętajmy też że kilka litrów mieści się do przewodu. Potwierdzam spostrzeżenia kolegi że wskaźnik nie jest wyskalowany jakoś super proporcjonalnie. U mnie pierwsza kreska jest po 250km, druga po 400km a trzecia po 600 km.To przy jeździe w mieście. Na trasie robię 400 do pierwszej kreski, 600 do polowy baku i 800 do trzeciej kreski od góry.Przy jeździe miejskiej robię na baku ok 800 km a w trasie mogę do 1000 km.

volcan:

--- Cytat: "Mistrz" ---Z tym wyskalowaniem to nie za bardzo chyba tak to działa bo u mnie jak zaleję do pełna to po zrobieniu ok 230-250km mam już wskazówke w połowie baku, ale na dolnej jest dopiero jak mam przejechane 600km, więc kreski nie pokazują ilości paliwa w baku na zasadzie proporcji. A i wiem że może ktos powie że spalanie zawsze jest inne, ale obserwowalem to juz wielokrotnie i zawsze jest tak samo. Nawet jak wskazówka opadnie, ale kontrolka sie jeszcze nie świeci, to po wlaniu 25l wskazówka połowy baku mi nie wskazuje, mimo że połowa jest już na pewno.
--- Koniec cytatu ---

Mam dokładnie tak samo, jak Ty, tj. na początku wskazówka leci na łeb, na szyję, a druga połówka baku opada znacznie wolniej. Czytałem kiedyś na jakimś amerykańskim forum, że takie nieliniowe wskazania mogą być spowodowane tym, że bak ma podcięcie na wał napędowy (swoją drogą - jak to jest rozwiązane? - dwa smoki i dwie listwy do wskaźnika?) - i faktycznie wygląda to tak, jakby połowa baku była wyskalowana zupełnie inaczej, niż ta druga.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej