Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Rezerwa

<< < (3/3)

Mistrz:
Tak wgl. to mi taka myśl przyszła - może samochody sprzed liftu mają mniejszy bak, bo skoro vanhelsingowi sie kontrolka zapala przy 60l toż - to całkowicie inaczej niż u mnie i takie wytłumaczenie jest sensowne, zwłaszcza po tym co derek pisze że w baku miał 45l. Wtedy by sie wszystko zgadzało.

A poza tym to z tego co wiem to sporo samochodów ma takie problemy że nie pokazuja proporcjonalnie, sam o to pytałem znajomych i wielu w samochodach innych marek ma tez podobne zachwiania (np. w Lancerze VII jest odwrotnie - najpierw stoi na górze, a potem w mgnieniu oka opada). W moim Fordzie Orionie wskaźnik nie działa z 10 lat, ale ojciec z tego co pamięta to mówi że podobnie było i nie zawsze równo wskazywała ile jest, tyle że tam jak wskazówka dochodziła na sam dół to było całkowite 0, w 85r. nie wymyslili jeszcze kontrolki rezerwy.

Michal91r:
Panowie,
Na jakiej wysokości znajduje się wskazowka, gdy włącza sie kontrolka rezerwy? (Która kreska?)
Celowo nie tankowałem samochodu, wskazówka już dotyka kreski przy "E" i nadal ciemno :)
Czyżby żarówka się przepaliła?
Czy przy odpalaniu samochodu powinna się pojawić na chwilę?
Dzięki!

zkit:
U mnie jak się zapali to już świeci. Zaświeca się pomiędzy 1 a 2 mm od dolnej kreski.

Michal91r:
Dzięki za odpowiedź.
Dziś wskazówka spadła mi równo do kreski przy "E" i zapaliła się kontrolka. Po przejechaniu 2 km zgasła,  nie ryzykując dalszej niepewnej jazdy zatankowałem auto. Zastanawia mnie jednak czy poprawnie działa sygnalizacja rezerwy, czy jednak żyje swoim życiem..

zkit:
Dziś i u mnie się zapaliła jest tak jak u Ciebie - na dotyk z kreską.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej