Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Rezerwa

(1/3) > >>

Watcher:
Witam Panowie,

W naszych benzyniakach pojemność baku to 65 litrów.
Przy ilu litrach benzyny w baku zapala się kontrolka rezerwy?

ololysy:
Hej. myślę że tak jak większości samochodów tyle, żeby przejechać ok 60-80 km. Pewnie z 8 l.

volcan:

--- Cytat: "Watcher" ---Witam Panowie,

W naszych benzyniakach pojemność baku to 65 litrów.
Przy ilu litrach benzyny w baku zapala się kontrolka rezerwy?
--- Koniec cytatu ---

W dieslach jest chyba identyczny bak?

Z rezerwą sam już nie wiem :) Zazwyczaj po jej zapaleniu się (nie na stałe - takie długotrwałe migotania) mieści mi się w baku maksymalnie 40 - 45 litrów, czyli wychodziłby na to, że rezerwa "odzywa się" w momencie, gdy w zbiorniku jest 20 litrów a to wystarcza na ponad 200 km jazdy ;)

Mistrz:
U mnie rezerwa się zapala i do baku wchodzi jakieś 47 litrów, no może ciut więcej, ale na pewno 48-49l nie przkracza. Nie wiem dokladnie co do militrów bo przez niewiele ponad 1,5 roku kontrolkę widziałem 2 razy, bo jestem przyzwyczajony do mojego drugiego samochodu gdzie takich bajerów nie ma i zawsze leję gdy wskazówka opadnie, a rezerwa jeszcze sie nie świeci. Tak więc gdyby sie postarać to z wiatrem i lekką nogą nawet 300km by jeszcze zrobił.

A teraz inne pytanie przy okazji: 3 tygodnie temu wjechałem na pień z drzewa i dosyć znacząco zamiąłem bak. Nic nie cieknie, jedynie bak ciut się przesunął. Objętośc sie zmniejszyla jakies 3-5l i pytanie - oplaca się coś kombinować z prostowaniem czy coś (o ile jest to realne)??? Czy lepiej tak pozostawić jak jest i póki co zapomniec o tym???

derek:
W moim 2.0 crdi , doświadczalnie sprawdziłem, po zapaleniu się kontrolki pozostaje ok. 5litrów. Wiem, bo zatankowałem sobie 40litrów benzynki ;-) i po opróżnieniu baku uzbierało się 45l mieszanki. Szczęście, że stacja benzynowa jest 200m od mojej pracy, dojechałem elegancko do pracy wyłączyłem silnik... po pracy już nie odpaliłem :-/ Szczęście, że pracuję w serwisie samochodowym...  siła przyzwyczajenia, całe życie na Pb.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej