Autor Wątek: [ix35 EL] światła do jazdy dziennej?  (Przeczytany 170625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Paweł K.

• Gość
[ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
« Odpowiedź #180 dnia: 16 Listopad 2016, 13:32:44 »
OK no to nie ma o czym mówić ani nie potrzeba rysować schematów.
Znajdź plus od żarówek które chcesz rozłączać w razie potrzeby i wepnij tam dowolny przełącznik (no taki który uciągnie obciążenie równe dwukrotności łącznej mocy żarówek, nie wiem 200W?). Zasilanie żarówek znajdziesz na pewno w komorze silnika, ale jak gdzieś znajdziesz schemat (pinout) skrzynki z przewodami pod kierownicą to pewnie znajdziesz i przewody zasilające do swiateł. Voila

Zastanawiam sie tylko czy komputer nie wywali przy tym błędu o przepalonych żarówkach gdy je tak barbarzyńsko wyłączysz :)

Swierko

• Gość
Re: [ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
« Odpowiedź #181 dnia: 02 Czerwiec 2017, 13:53:14 »
Cytat: "LED SYSTEMS"
Cytat: "mada"
Koledzy  czy nie znalazł by się ktoś na tyle mocny w elektryce tego samochodu żeby to opanować?
Irytuje mnie to że po przekręceniu kluczyka w stacyjce zapalają się wszystkie światła do jazdy w nocy oprócz podświetlenia przycisków we wnętrzu?
Przecież jest to jawne marnotrawstwo energii naszym kosztem!!
Co wy na to?
W bliźniaczym samochodzie opanowali to tak ładnie !
pozdrawiam

a w krakowie? lub ewentualnie rzeszów?

rav563433

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 04 Czerwiec 2017, 21:20:13 »
Cześć, mam pytanie do osób które kupiły ramki z ledami z allegro (dodaje zdj). Jak jest z jakością tych ramek i ledów? Czy ramki pasują dokłdanie w miejsce starych (czy są dobrze spasowane) ?
Pozdrawiam.

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #183 dnia: 05 Czerwiec 2017, 06:57:16 »
Koledzy proponuje dokladnie przeczytac temat z montazem lamp poliftowych poniewaz w przypadku opisanego zestawu napotkacie na podobne problemy. Istotne jest to jaka wersje samochodu posiadacie (swiatla mijania wlaczone na kazdej pozycji manetki) gdyz to determinuje rozne rozwiazania. Przy takiej cenie jak podana na aukcji ja nie mialem dylematu i zamontowalem z duza pomoca kolegow z forum lampy po lifcie z wykorzystaniem modulu clm02 drl off. Wszystko dziala jak nalezy w pelnym automacie.

Offline Marcinek70

• HKP
  • **
« Odpowiedź #184 dnia: 02 Luty 2020, 18:56:46 »
Tak sobie czytam i czytam i już osiwiałem od różnych informacji na temat montażu świateł do jazdy dziennej.

Faktem jest to, ze każdy z nas ma inne samochody a dokładniej mówiąc wymaganiami kraju na terenie którego był sprzedawany jako nowy.

Ja posiadam samochód gdzie natychmiast po odpaleniu załączają się światła mijania (pozycja 0 - na manetce). Pozycja 1 na manetce to światła postojowe a pozycja 2 znowu światła mijania wraz ze światłami postojowymi.

Z tego co czytam niektórzy z Was strasznie kombinują i montują światła do jazdy dziennej pod przełącznik na manetce (1 - czyli świecą się światła postojowe oraz do jazdy dziennej). TO JEST NIEZGODNE Z PRZEPISAMI PRAWA !!!

Problem jest taki - jak wyłączyć światła mijania z pozycji  (0 - na manetce).

Czyli zamontować tak aby zaraz po przekręceniu kluczyka w stacyjce bądź po odpaleniu silnika zapaliły się światła do jazdy dziennej.

Z tego co czytam to jest spory problem.
ASO też sobie z tym nie radzą - tak wynika z Waszych wypowiedzi.

Czy ktoś z Was wie jak to zrobić? (zgodnie z obowiązującym prawem).

Można kupić ramki w zamian halogenów (różne wersje) bądź kupić np. światła do jazdy dziennej PHILIPS-a.

Wielu z Was pisze o oszczędności paliwa. Ja dodam, że faktycznie tak jest oraz dodam, że jest to oszczędność i długotrwałość alternatora a i innych elementów pośrednich (w szczególności to ważne przy silnikach diesla).

Tak więc - czy ktoś może opisać (jak potrafi) jak wykonać montaż świateł do jazdy dziennej.

Offline slawo8686

• HKP
  • **
« Odpowiedź #185 dnia: 02 Luty 2020, 19:36:02 »
Musisz kupic modul wylaczajacy swiatla dzienne (250 zl). Potem poucinac fabryczne kable, wpiac w modul, polutowac i dziala :)

Offline Marcinek70

• HKP
  • **
« Odpowiedź #186 dnia: 03 Luty 2020, 10:53:10 »
A coś bliżej?

Sporo tam przewodów.
Ciąć to każdy umie 😂😂😂

Sztuka w tym aby to dobrze uciąć. 💪

Masz jakiś pomysł na opis?

Nawet nie wiem gdzie ten modół wpiąć. 😳

Offline slawo8686

• HKP
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 07 Luty 2020, 00:48:25 »
Hmm, elektryk zamontował mi ten modul. Niby jest ok, ale nie jestem w 100% zadowolony. Światla DRL dzialaja w dzien, po zmierzchu dzialaja pozycje i mijania rownoczesnie. Problem w tym, ze w dzien gdy dzialaja DRL nie moge ich wylaczyc i wlaczyc mijania lub postojowych. Ma ktos pomysl jak to zmienic, zeby dobrze dzialalo?
Dzieki :)

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #188 dnia: 07 Luty 2020, 15:52:43 »
Dobrze podłączony moduł pozwala włączyć normalne światła mijania, ledy przełączają się na mijania za pomocą sygnału z czujnika zmierzchu.
W załączeniu schemat podłączenia.

Offline slawo8686

• HKP
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 08 Luty 2020, 12:29:45 »
Mam ten schemat. I zakładał według tego schematu. Czyli coś spieprzył? Tylko co i jak do tego dojść co spieprzył? Da rade to poprawić?

Offline lessiu2

• HKP
  • **
Odp: [ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
« Odpowiedź #190 dnia: 03 Maj 2021, 19:59:00 »
Czy ktoś wie gdzie w chwili obecnej można kupić moduł clm02 drl off - moduł do wyłączania światłe przy pozycji 0? Lub inny moduł, który wykonuje tą czynność?

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #191 dnia: 03 Maj 2021, 20:56:50 »
Podejrzewam, że da się to przeprogramować tylko trzeba podjechać do magika, który ma odpowiedni sprzęt to tego typu roboty. Serwis na pewno tego nie zrobi bo musiałby im ktoś pokazać jak się to robi.

Offline lessiu2

• HKP
  • **
« Odpowiedź #192 dnia: 04 Maj 2021, 12:02:51 »
Podjechałem do serwisu który zajmuje się tylko hyundaiami i powiedział, że potrzebny jest moduł. Wydaj mi się, że nie mają wiedzy jak to zrobić inaczej. Bez problemu podłączyli już do ix35 któremu nie włączały się światła przy pozycji 0. Czy ma ktoś może jakiś schemat jak to zrobić bez modułu na przekaźnikach?

Karol86

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 14 Sierpień 2021, 22:02:46 »
Witam ja posiadam takie światła do jazdy dziennej

Offline stryjek998

• Giełda
« Odpowiedź #194 dnia: 20 Sierpień 2021, 17:14:21 »
Czy ktoś wie gdzie w chwili obecnej można kupić moduł clm02 drl off - moduł do wyłączania światłe przy pozycji 0? Lub inny moduł, który wykonuje tą czynność?

Kupowałem tam swoje lampy i był w kpl . Popytaj w FOX Rzeszów