Autor Wątek: Centralny zamek przestał otwierać drzwi - Accent '03  (Przeczytany 12068 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kml

• Gość
Centralny zamek przestał otwierać drzwi - Accent '03
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Grudzień 2009, 22:39:24 »
Rafal, pewnie masz na myśli charakterystyczny terkot ;) Jeżeli słyszysz coś takiego to znaczy, że układ jest źle ustawiony tzn cięgło które łączy siłownik z cięgłem od klamki jest w niewłaściwej pozycji i siłownik jest zbyt "otwarty" albo za bardzo się chowa w skrajnych pozycjach. Jeżeli masz podejrzenia co do mastera to od razu zmień i w innych drzwiach.

UWAGA: ja musiałem u siebie dojść do centralki alarmu i obrócić przewód od zamykania bo mi robiło na odwrót :) Sytuacja tym bardziej dziwna, ze kolory kabelków się zgadzały. Gdybyś tak miał to pisz na PW :)

Rafal

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudzień 2009, 22:53:01 »
hm,
wcale mnie nie pocieszasz kml...,
Zamówię w takim razie od razu na wszystkie drzwi.
Dzięki za ostrzeżenie, a jak dojdzie przesyłka biorę się za robotę

kml

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudzień 2009, 06:51:06 »
Rafal, nie strachaj się zawczasu. To jest naprawdę prosta sprawa tyle tylko, że musisz mieć miejsce na pełne otwarcie drzwi i powinno być sucho ;)

Rafal

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Grudzień 2009, 18:04:34 »
Witam ponownie,
Siłownik dotarł, zdjąłem boczek drzwi, zlokalizowałem siłownik. Niestety zrobiło się ciemno i musiałem przerwać operację.
Mam pytanie: siłownik schowany jest przed moim wzrokiem za płatem blachy, znalazłem jedną śrubkę która go trzyma, ale nie chce wyjść. Czy mechanizm zamka też należy odkręcić?
Na co jeszcze zwrócić uwagę? Czy są jeszcze inne elementy trzymające siłownik?
Pozdrawiam

kml

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Grudzień 2009, 18:12:18 »
Cytat: "Rafal"
Mam pytanie: siłownik schowany jest przed moim wzrokiem za płatem blachy, znalazłem jedną śrubkę która go trzyma, ale nie chce wyjść. Czy mechanizm zamka też należy odkręcić?

U mnie siłownik był przykręcony wprost do drzwi za pomocą 2 śrubek OIDP. Pamiętaj, że musisz ODKRĘCIĆ GO OD CIĘGŁA KTÓRE BIEGNIE OD ZAMKA DO KLAMKI. Siłownik jest połączony swoim cięgłem (drutem wygiętym) z tym co jest fabrycznie do otwierania drzwi klamką.

Na co jeszcze zwrócić uwagę? Czy są jeszcze inne elementy trzymające siłownik?

Na wszystko :) Najwazniesze to dobre połącznie siłownika z cięgłem w drzwiach, które jest realizowane za pomocą cięgła o któym pisałem przed chwilą. Postaraj się żeby one były możliwie równoległe. Siłownik musi swobodnie pracować czyli wysuwać się i chować bez nadmiernego wyciągania. Jak go podłączysz to będzie widać czy jest ok.

Rafal

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Grudzień 2009, 19:37:34 »
Hm, u mnie widać tylko jedna śrubkę. Dodatkowo część siłownika + coś jeszcze, jest zasłonięta jakąś pokrywą plastikową.

kml

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Grudzień 2009, 19:40:14 »
Hm, u mnie widać tylko jedna śrubkę. Dodatkowo część siłownika + coś jeszcze, jest zasłonięta jakąś pokrywą plastikową.

Dawaj Pan foty siakieś :)

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Grudzień 2009, 22:58:29 »
Po odkręceniu śrubki mogą jeszcze przeszkadzac cięgna. Ja kiedyś u siebie wymontowałem klamkę żeby było łatwiej wyjąc i rozpiąc siłownik.
Podrzuciłbyś skąd zamawiałeś siłowniki i jakie.

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Grudzień 2009, 23:26:11 »
Też mam problem z zamkiem. Tylko ja zauważyłem jedną prawidłowość : te zamki nie lubią zimna. Nie wiem czy też tak macie ale wystarczy kilka godzin minusowej temp. i zamek zaczyna działać jak chce. Albo nie zamyka jednych drzwi albo nie otwiera ( nie ma reguły) W poniedziałek nie chciał zamykać drzwi. Musiałem je rozkręcić i po przesuwać cięgna - po czym znowu zaczął działać normalnie. Powoli mnie to wqrza bo co zimę mam ten sam problem. I ciągle brak pomysłu na naprawę. Smarowałem cięgna towotem, psikałem wd 40 później olejem z silikonem i ciągle to samo. Może ktoś z Was mi coś doradzi ??

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Grudzień 2009, 23:39:17 »
Ja miałem problem żeby otworzyc drzwi w poniedziałek po weekendzie. Teraz co dzień napotykam opór przy otwarciu rano ale nie aż taki jak auto stoi 2- 3 dni nie jeżdżone. Potem w trakcie dnia jest ok i... tak do rana.

Rafal

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Grudzień 2009, 02:25:50 »

kml

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Grudzień 2009, 06:01:57 »
Ja mam siłowniki 8kg i nie ma zadnego problemu :) Ten siłownik na zdjęciach nie wygląda jak ten, który zamówiłeś więc moze to jest kewestia wyglądu. W każdym razie: siłownik powinien być równolegle do glownego cięgła tak aby cięgło które łaczy te dwa elementy też pracowało równolegle. Mocowanie w drzwiach odbywa się za pomocą tej blaszki perforowanej (przykręcasz ją do drzwi a do niej siłownik) Cięgło, które masz w komplecie z siłownikiem wygina się w miarę potrzeb. Widzę też ze kostka jest u ciebie a u mnie były lużne kabelki z końcówką męska/żeńska więc być moze trzeba będzie to zarobić samemu. Gdybyś zamykał z pilota a zamek otwiera/zamyka odwrtonie to trzea w centralce przekręcic przewod lub pozamienieć kabelki przy siłowniku.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Grudzień 2009, 10:54:34 »
Ja mam siłowniki 8kg i nie ma zadnego problemu

kml, wiesz może jak to wygląda z oryginałami ? ile kg ? zastanawiam się nad tym żeby zmienić wszystkie na jakieś lepsze no i oczywiście z pilotem bo szkoda mi ostatniego kluczyka...

kml

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Grudzień 2009, 12:15:20 »
Cytat: "Zbyszek"
kml, wiesz może jak to wygląda z oryginałami ? ile kg ? zastanawiam się nad tym żeby zmienić wszystkie na jakieś lepsze no i oczywiście z pilotem bo szkoda mi ostatniego kluczyka...

Nie wiem bo u mnie na 100% był dokładany centralny w salonie - siłowniki miały polskie naklejki <hahaha> Jak szukałem nowych to sie naczytałem do wyrzygania o tym temacie i w końcu stwierdziłem, ze biore najmocniejsze wlasnie ze względu na mróz i inne takie nazistowskie czynniki.

Gdybym miał w tej chwili kupować to ,tak jak poprzednio, brałbym od stig_pl (bodajże) ale moze cały zestaw z centralką i pilotem bo relatywnie wychodziło to dużo taniej niż same siłowniki. U mnie od czasu zmiany nic sie nie dzieje i trzeska zamkami aż miło :) Sama instalacja w drzwiach etc jest prosta i można spokojnie to samemu zrobić, a jak znam hyundaia to i z wpięciem w elektrykę nie powinno być problemu.

Jak Ci został ostani kluczyk to ja bym się nie zastanawiał tylko pakował centralny do samochodu :)