Autor Wątek: [Accent X3] geometria x3 - regulacja pochyłu koła  (Przeczytany 6915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niebieskiultras

• Giełda
[Accent X3] geometria x3 - regulacja pochyłu koła
« dnia: 03 Październik 2014, 16:56:09 »
czy w x3 jest regulacja pochyłu koła z przodu?

wie ktoś czy nie?

Ed. Wymazanie dubla tagu. Tekla

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Październik 2014, 01:17:25 »
Zapytam od razu, żeby poznać źródło Twojego pytania: chcesz camber ustawiać?

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Październik 2014, 15:19:26 »
nie

robiłem geometrię bo padła mi gałka i miałem kierownicę ustawioną pod kątem 75stopni jadąc na wprost

kazałem robić mu tylko geometrię z przodu bo z tyłu istnieje ryzyko zerwania śrub od geometrii (zapieczone) i fachman poinformował mnie ,że w tym aucie nie ustawia się pochylenia koła bo konstruktor nie przewidział tego . przyglądałem się zawieszeniu z przodu i schematom i wynika ,że ma racje ale chciałem się upewnić co to tego :D  

jedno koło mam ustawione na 0,03' pochylenie a drugie -1,03' czyli negatyw na jednym kole w niczym to nie przeszkadza podczas jazdy tylko trochę mnie to rozbawiło

zaznaczam ,że gościu który to mi ustawiał jest dobrym znajomym i ma fach w ręku bo przyjeżdżają do niego nie tylko takie szaraki z accentami ale też goście x3 panamerami itd i oczywiście wszyscy okoliczni tunerzy :D

między innymi corbi od kumpla .  

w tuning będę się bawić jak kupię nowsze auto (myślałem o coupe ) i bedę pracować bo póki co nie mam na to kasy

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Październik 2014, 21:25:14 »
W wielu modelach Hyundai w tym w X3 nie ma regulacji kąta pochylenia kół przednich.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Październik 2014, 21:33:17 »
i o to mi chodziło :D

ciekawy jestem czemu mam negatyw na jednej stronie :D

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopad 2014, 20:42:36 »
Możliwe, że miałeś rozłączane kielich amortyzatora od zwrotnicy. Luz montażowy, który występuje na śrubach montażowych i otworach pozwala na zmianę kąta pochylenia koła spokojnie przynajmniej o 2 stopnie +/-
Najlepiej jest poluzować śruby z obu stron i pociągnąć dół zwrotnicy maksymalnie na zewnątrz auta lub spojrzeć jak wyglądają ślady po fabrycznym stanie śrub.
Dziwne jest to, dlaczego w warsztatach tego nie robią. Przecież to jasne, że na tych mocowaniach spokojnie można uzyskać taką minimalną różnicę.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2014, 22:24:26 »
na pewno miałem rozłączane bo sam to rozbierałem  :mrgreen:  przy wymianie poduszki . nie przeszkadza to w normalnej jeździe także nie ruszam

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2014, 23:07:33 »
Przeszkadza, nie przeszkadza. Taka rozbieżność powoduje ściąganie auta w konkretną stronę. W twoim przypadku - w lewo.
Delikatny negatyw powinieneś mieć na obu kołach z przodu. Chyba norma jest maks. 30'.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopad 2014, 15:07:05 »
żeby to wyprostować mam odkręcić śruby mocujące poduszkę i maksymalnie wyciągnąć kolumnę na zewnątrz i wtedy poskręcać ?  czy jak ? wytłumacz mi to jakoś łopatologicznie bo nie rozumiem

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopad 2014, 20:33:43 »
Te śruby które łączą kolumnę do zwrotnicy. Chwytasz powyżej miejsca łączenia i pchasz maksymalnie do środka.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopad 2014, 21:08:47 »
a nie uważasz ,że po zrobieniu tego zabiegu nie będzie efektu ? tam nie ma zapasu tyle by przesuwać i dokręcać . śruby są na styk - przy odkręcaniu jest problem by je wyjąć . musiała by być tam śruba taka jak do geometrii z tyłu . wtedy by siłą rzeczy wypychało kolumnę na zewnątrz kasując pochylenie ?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopad 2014, 23:49:15 »
Jest luz montażowy, wystarczający aby spokojnie wykonać korektę.
Ale nie rób tego sam gdyż zmieniając kąt pochylenia kół, zepsujesz sobie zbieżność. Najpierw trzeba ustawić kąt pochylenia a dopiero potem zbieżność na drążkach.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopad 2014, 07:46:47 »
okej nie ruszam tego