Autor Wątek: [Getz] [Getz] Rozbiórka panelu sterowania szybami.  (Przeczytany 19978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kurako

• Gość
[Getz] Rozbiórka panelu sterowania szybami.
« dnia: 26 Styczeń 2012, 18:05:18 »
Witam, jak w temacie, czy ktoś już rozbierał panel, przycisków do sterowania szybami? i czy wie ktoś jaka żarówka podświetlająca tam wchodzi?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:00:42 przez Brt »

klodek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Styczeń 2012, 21:02:02 »
ja próbowałem.... jak na moje niezbyt fachowe oko, przycisk (szyba w górę i w dół) jest nierozbieralny. przynajmniej mój z prawych drzwi (jakiś czas temu walczyłem z nim, trochę go zmacerowałem... jak nie świecił tak dalej nie świeci.)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Styczeń 2012, 21:40:08 »
czyli żarówki się w nim nie da wymienić?:>

klodek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Styczeń 2012, 22:13:23 »
próbowałem, bezskutecznie... nawet nie dostałem się do niej... nie wiem jaka to jest, ale musi być mała....

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2012, 22:21:57 »
zadzwonie do ASO sie zapytać :)

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Styczeń 2012, 22:27:04 »
Sądzisz, że Ci powiedzą? Nie licz na to. Poza tym wątpię żeby w ASO naprawiali takie rzeczy. Po prostu wymieniają panel na nowy.

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: Rozbiórka panelu sterowania szybami.
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Styczeń 2012, 23:01:58 »
Cytat: "Kurako"
Witam, jak w temacie, czy ktoś już rozbierał panel, przycisków do sterowania szybami? i czy wie ktoś jaka żarówka podświetlająca tam wchodzi?

Znalazłem coś Takiego i Takiego

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Styczeń 2012, 10:21:42 »
kosmos, uwielbiam te twoje ruskie strony :D

[ Dodano: 2012-01-28, 10:30 ]
pomimo tego ze widze co on robi i tak nie wiem, jak to zrobić :D  nie wiem po co on tą całą zworke lutuje...

[ Dodano: 2012-01-28, 11:10 ]
bede cos działał w tym temacie :) zobaczymy :))

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Styczeń 2012, 13:13:17 »
Z moich doświadczeń wynika że w przyciskach sterujących nie da się wymienić żarówki  ;-) - bo jej tam nie ma  :mrgreen:. W przyciskach sterujących są zamontowane diody na płytce elektronicznej. A żeby się do niej dostać to trzeba rozebrać cały przycisk  :-/ ale nie jest to takie proste i w każdym razie mi się nie udało - efekt zakup całkowicie nowego przycisku.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Styczeń 2012, 13:16:27 »
ale z filmiku powyzej wynika że da sie :P
:) wiec sprobujemy :D

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Styczeń 2012, 13:52:50 »
:roll: Kurako - czytaj dokładnie posty. Napisałem że żarówek się nie da bo ich nie ma! Są diody!

Żeby zmienić podświetlenie lub naprawić bo nie świeci któryś przycisk musisz go rozebrać i przelutować diody. A jak już koledzy wspomnieli wcześniej nie jest to takie proste. Ja próbowałem (mówię o pojedynczym przycisku a nie całym panelu po stronie kierowcy) i połamałem plastik tego przycisku. Jest bardzo twardy i kruchy.

Co do filmiku to zastanów się najpierw co ten gość robi? ) bo z tego co ja widzę to on lutuje tylko zworkę dzięki której szyba automatycznie sama opada i się unosi.  Ty pytasz o żarówki podświetlenia przycisków a filmik pokazuje całkiem coś innego. W żadnym momencie na filmiku nie jest wymieniana żarówka  ;-)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Styczeń 2012, 13:55:17 »
no wiem, ale jest pokazane jak wyglada przycisk od wewnątrz, i widać gdzie są diody :) i z tego co widać, nie wygląda to jakoś na bardzo zaawansowana czynność.

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Styczeń 2012, 13:58:44 »
Od razu tak trzeba było  ;-) że chcesz zobaczyć przycisk. Jak się przy okazji uda na jakiś spocik wyrwać to ci ten mój przycisk przywiozę pokazać. Sobie go pooglądasz i zobaczysz jakie to ustrojstwo  ;-) i że nie ma tak łaps.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Styczeń 2012, 14:00:01 »
ale on ten przycisk na filmiku przecież rozebrał, i dioda jest tam już w zasiegu reki ?

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Styczeń 2012, 14:07:59 »
Dokładnie tak dioda jest praktycznie w zasięgu ręki, ale on rozebrał cały panel. A w przypadku np. tylnych drzwi lub drzwi pasażera masz sam pojedynczy przycisk i wtedy już nie jest tak łatwo. No chyba że akurat w Lantrze jest tak ciężko a Getz już ma inne prostsze rozwiązanie.