Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] pompa wspomagania układu kierowniczego  (Przeczytany 8696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

artaks

• Gość
[Getz TB] pompa wspomagania układu kierowniczego
« dnia: 01 Wrzesień 2013, 06:28:53 »
Cześć Wszystkim,

Padła (zupełnie - taka diagnoza serwisu) mi pompa wspomagania, Getz 1.4, manualna skrzynia, benzyna, 97KM, rocznik 2006. Okazuje się, że nowej nie można nigdzie kupić w Polsce. Są pojedyncze używki na allegro, ale to liczenie na szczęście, że akurat faktycznie dany przedmio jest dostępny (zwykle już są sprzedane, a na allegro ciągle wiszą).

Czy jest ktoś kto zna się na temacie i mógłby mi troche pomóc? Czy są jakieś kompatybilne pompy z innych aut np z Atos Prime, albo Mitshubishi Colt, jakich modeli ewentualnie szukać?

W serwisie mówią, że nie mogę teraz jeździć, bo pompa siezatrze zupełnie i cały ten układ pasków klinowych nie bedzie mógł działać (czy jakoś tak, nie jestem mocny w temacie), więc przez głupie wspomagania nie mogę jeździć. Gdzieś tam mogą zamówić, ale okres oczekiwania 2 tygodnie i cena 1600 zł. Z UK sprawdzałem, nowa wyszłaby ok 1300 zł.

Pozdrawiam!
A.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:00:31 przez Brt »

jmtotaszek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Wrzesień 2013, 10:26:23 »
A jak zachowywała się pompa zanim padła?

U mnie w Getzie coś buczy, słychać jakby jakiś płyn się przelewał, przy skręcie kierownicą buczenie jest zauważalnie głośniejsze. Podejrzewam, że to właśnie pompa wspomagania i nie chciałbym podzielić Twojego losu ;)

A jeszcze pytanie: czy nie da się odłączyć pompy, po prostu zdjąć z niej paska a reszta by sobie dalej chodziła?

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Wrzesień 2013, 10:26:53 »
Na Allegro jest trochę pomp, same używane. Ale są.
Nowe: http://www.iparts.pl/czesc/pompa-wspomagania-ukladu-kierowniczego,hyundai,getz-tb-od-2002-08,1-4-i-97km,183-4901-19917-100199-0-292-047601041.html#informacje-produktowe

Jest jeszcze opcja zmiany układu wspomagania na elektryczny. U mnie tak jest właśnie zrobione, ale robił to poprzedni właściciel i nie znam kosztów, ani szczegółów zamiany.

artaks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Wrzesień 2013, 15:05:12 »
Cytat: "jmtotaszek"
A jak zachowywała się pompa zanim padła?

U mnie w Getzie coś buczy, słychać jakby jakiś płyn się przelewał, przy skręcie kierownicą buczenie jest zauważalnie głośniejsze. Podejrzewam, że to właśnie pompa wspomagania i nie chciałbym podzielić Twojego losu ;)

A jeszcze pytanie: czy nie da się odłączyć pompy, po prostu zdjąć z niej paska a reszta by sobie dalej chodziła?

Stało się to na autostradzie, wcześniej chyba padło samo wspomaganie (ale to czasami ciężko stwierdzić przy 13- 140 km/h) poźniej coś huknęło w silniku (odkręciła się i wystrzeliła nakrętka pompy) silnik zgasł, wszystkie kontrolki zapalone. Jakoś wyhamowałem i na poboczu nakręciłem nakrętkę i powoli udało mi się jechać dalej, aż do zjazdu. Podejrzewam, że nie skontorlowałem za wczasu poziomu płynu do pompy.

Co do drugiego pytanie, mechanicy powiedzieli, że musi to rzazem wszystko być, nie można jeździć tak po prostu z wybudowaną pompą. Może ktoś to potwierdzić/zaprzeczyć?

[ Dodano: 2013-09-01, 15:07 ]
Cytat: "albert"
Na Allegro jest trochę pomp, same używane. Ale są.
Nowe: http://www.iparts.pl/czesc/pompa-wspomagania-ukladu-kierowniczego,hyundai,getz-tb-od-2002-08,1-4-i-97km,183-4901-19917-100199-0-292-047601041.html#informacje-produktowe

Dużo jest pomp do getza, mało do tego konkretnego silnika..

Tą z linka już sprawdzałęm - niedostępna, brak możliwości indywidualnego zamówienia : /

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Wrzesień 2013, 15:45:45 »
Czy patrzyłeś na oferty "samochód na części", "silnik" może ktoś nie zamieścił ogłoszenia dotyczącego pompy, ale ją posiada. Pompa 57110-1C580 pasuje też do silnika 1.6. Sprawdź jeszcze w Fox Rzeszów.

artaks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Wrzesień 2013, 18:46:47 »
Cytat: "kosmos2011"
Czy patrzyłeś na oferty "samochód na części", "silnik" może ktoś nie zamieścił ogłoszenia dotyczącego pompy, ale ją posiada. Pompa 57110-1C580 pasuje też do silnika 1.6. Sprawdź jeszcze w Fox Rzeszów.

Na razie aż tak 'niskopoziomowo' nie szukałem, wolałbym tego uniknąć, po prostu NIE ZNAM SIĘ, nie chcę kupić niewłaściwej części.

Może np ktoś mnie oświeci, moja pompa wygląda tak jak na zdjęciach, zwracam uwagę, że koło jest na pasek klinowy, czyli gładkie, z jedym rowkiem (na to uczulili mnie panowie z serwisu), natomiast w wyżej wymienionym linku do nowej części ewidentnie koło ma kilka rowków (takie pompy widuję na allegro dla Getzów 1.1). To jak to jest, raz takie montowali, raz takie, czy to zdjęcie ze sklepu jest po prostu błędne? (samochód w rodzinie od nowości i nikt tam nie kombinował z tym układem)