Autor Wątek: [Accent X3] Głośno pracuje po rozruchu  (Przeczytany 7691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Noocontrol

• Gość
[Accent X3] Głośno pracuje po rozruchu
« dnia: 26 Wrzesień 2014, 22:56:45 »
Cześć i witam jeszcze raz !

Nie dawno, bo dwa tygodnie temu kupiłem swojego hyundaia, z tego co mówiła właścielka :
-Zacisk hamulcowy prawy do zrobienia (wg mnie troszke pedał za bardzo wpada, ale dobrze hamuje, ostatnio sprawdzone)
-Wahacz prawy - Dopiero dzisiaj zobaczyłem po zdjęciu koła co miała na myśli. Zwrotnica na sworzniu ma luzu ok 0,8cm. Dodatkowo ktoś w miejscu pracy (ktoś rozwala nam sukcesywnie samochody na parkingu), rozkręcił mi łącznik stabilizatora, przy kupnie sprawdzałem i był cały. Więc to też na bank do zrobienia będzie.
- I do wymiany klemy, ponieważ są na jakimś chińskim patentem który o dziwo je trzyma.

Braki w wnętrzu - brak korbek od szyb i podarte siedzenie.

Plany na niego :
-Zrobić całe zawieszenie gdzie występują nadmierne luzy.
- Alu felgi 14' lub 15' i twardsze zawieszenie, bo te mnie już denerwuje trochę.
- Uzupełnić braki w wnętrzu.
- Jeżeli będę planował go zostawić na dłużej to lakierka, bo komuś się nudziło i go wałkiem pomalował.

A problem który nurtuje mnie od 4-dni. Po nocnym postoju z samego rana chodzi jak czołg. Nie stety zapomniałem za drugim razem radia wyciszyć i słabo słychać stukanie, ale dla wprawnego ucha da radę wyłapać. Za drugim razem jak go odpale to albo jest normalnie albo, pochodzi parę sekund jak czołg i wraca do normy. Czasem jest tak, że gaśnie od razu i podczas dławienia nie reaguje na pedał gazu. Co to moze być ?
Link do filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=2xNKzpOUzgA

oto fotka:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Wrzesień 2014, 23:41:49 »
Ja tam słyszę dziurawy układ wydechowy. Najlepiej jakbyś nagrał film jeszcze raz od strony komory silnika do pomocy chyba znajdzie się ktoś z kolegów spod znaku VAG  :mrgreen:

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Wrzesień 2014, 23:45:37 »
hehehe klekoczące 1.9 TDI o poranku :D

mi też brzmi na wydech (stawiam na łącznik elastyczny wydechu)

mój tak klekotał jak było za mało oleju .

dolewka wyciszyła go w znacznym stopniu

a zmiana z mineralnego na półsyntetyk sprawiła ,że dużo ciszej pracuje

Noocontrol

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrzesień 2014, 00:15:16 »
Owszem, elastyczne złączę jest walnięte ;d

Jednak to stukanie nie jest od wydechu ;d

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrzesień 2014, 09:19:20 »
wszystkie płyny w normie ?

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Wrzesień 2014, 12:36:45 »
Jaka jest regulacja luzu na zaworach w tym silniku?
Mi to brzmi podobnie jak stukanie szklanek zanim napełnią się olejem po dłuższym postoju (nocy) - takie charakterystyczne cykanie.

Ja bym zaczął od wymiany oleju + płukanka.

Noocontrol

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Wrzesień 2014, 21:30:43 »
Jeżeli to jest DOHC to powinna być hydrauliczna. Wiem chyba o co ci chodzi ultrasie. Te fasolki nie pracują dobrze jak jest za gęsty olej, ale one normalnie chodzą przy drugim odpaleniu. Po za tym jakby nie pracowały to bym miał cały wałek rozrządu poobdzierany  :mrgreen:  

Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu przestał warczeć prawie od razu 2-sekundy chodził jak na filmie.

Jeszcze mam pytanie. Chce odpalić halogeny z przodu, ale za chiny nie wiem jak się za to zabrać. Zakładam, że załącza się je tuż obok światła przeciw mgłowego tylnego(które też mi się nie świeci). O dziwo przycisk od tylnich podświetli się, a od przednich nie. Dodam, że pod zderzakiem lata mi kabel który zakładam, że jest właśnie od tych halogenów. Macie jakieś proste sposoby, aby zobaczyć czy to w ogóle jest podłączone ? Na razie zakup żarówek odpada, ostatnie 50zł w portfelu do 10-tego ;D

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Wrzesień 2014, 06:50:39 »
Cytat: "Noocontrol"
Jeżeli to jest DOHC to powinna być hydrauliczna.

Noocontrol,  przecież problem odnosi się Twojego silnika czyli SOHC tak?

Stasiek2

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Październik 2014, 22:36:47 »
W SOHC też jest hydraulika.. To stukanie to właśnie szklanki, jeżeli masz wlany dość gęsty olej, słabej jakości,  
lub jego stan jest nieodpowiedni zawsze zastukaja aż wytworzy prawidłowe ciśnienie oleju i do nich dotrze. U mnie przy przebiegu 270 tyś. zastukaja gdy silnik jest zimny (po nocy). Ja nawet nie ruszam gazu dopóki się nie uspokoją. Ważne jest to by lać odpowiedni olej i nie wstawiać na zimnym a pożyją długo.

Co do halogenów, sprawdz bezpiecznik w skrzynce przy twojej lewej nodze. Jeżeli sprawny to ściagnij klosze halogenów i zobacz czy oprawka jest wgl podlączona jeśli jest to sprawdz czy po przełaczeniu dochodzi prąd. A tak pozatym przeciwmgielne tylne napewno żarówka siadła. Mam nadzieje ze wiesz o tym ze przeciwmgielne jak i halogeny właczysz jedynie na odpalonym silniku lub ostatnim trybie stacyjki i włączonych mijania.

Noocontrol

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudzień 2014, 01:00:31 »
Olej Castrol 15W40.

Dzisiaj po nocy bardzo ładnie odpalił co mnie zszokowało. Będąc u mechanika doznałem kolejnego szoku, mechanik otworzył maskę i mnie zawołał, okazało się, że mysz leżała na akumulatorze. Leżała idealnie dotykając cel, i tak myślałem czy to mysza mi nie pomogła :D

Co do halogenów. Nie mam wszystkich przekaźników w skrzynce więc uderzam też w to miejsce. Co do przeciwmgłowego, żarówkę próbowałem wymienić, nie stety skończyło się na połamanej oprawie... Żarówka była tak przerdzewiała, że nie dałem rady jej wykręcić. Czekam na lekki przypływ gotówki i kupie nową oprawę, prawdopodobnie z zderzakiem od razu, bo chyba zderzak z oprawą dostane taniej niż samą oprawę.

EDIT.
Czy któryś z was może mi łopatoligicznie wytłumaczyć jak wyciągnąć radio z tego cholerstwa ?;d Próbowałem ukraść radio z swojego samochodu przez godzinę i nic ! A używałem nie mało siły :D

Mam kolejny problem dotyczący oświetlenia. Udało mi się kupić oprawę tylnego przeciwmgłowego na szrocie, i wygląda jak nówka, ale po podłączeniu i wymianie bezpieczników nawet zadziałało i działa do tej pory, ale halogeny z przodu co mnie zdziwiło działały tylko przez dwa włączenia tzn, włączyłem halogeny (bez świateł mijania), przekręciłem na mijania, i działały, przekręciłem kolejny raz i już działał tylko jeden, a za kolejnym razem trup. Nie wiem co robić dalej. Co najlepsze po tej zabawie z światełkami elektromagnes w rozruszniku mi się zawiesił xD To samo było jak stałem jakieś pół godziny na światłach awaryjnych, ktoś ma tezę dlaczego tak się stało ?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Grudzień 2014, 12:17:53 »
Możliwe, że akumulator już zdycha. Może za mały bezpiecznik masz w skrzynce od halogenów.

Noocontrol

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Styczeń 2015, 22:43:23 »
Cześć. Silnik po kolizji nie chce odpalić. Czy macie może jakieś informacje na temat czujnika uderzeniowego w Accencie z 1998r ? Nie dochodzi benzyna (nie słychać pompy) i nie ma iskry, lecz silnik kręci.

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Styczeń 2015, 20:39:09 »
Nie wywaliło bezpieczników/Przekaźników ?

Noocontrol

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Styczeń 2015, 16:06:32 »
Oto winowajca całego zamieszania.

[ Dodano: 2015-01-28, 01:12 ]
Temat do zamknięcia. Samochód zezłomowany.