Autor Wątek: [Accent LC] Wymiana katalizatora i dobór uszczelek.  (Przeczytany 7218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dawidson23

• Gość
[Accent LC] Wymiana katalizatora i dobór uszczelek.
« dnia: 26 Styczeń 2012, 11:37:27 »
Witam wszystkich. Mam dwa pytania.
1. zamierzam wymienic katalizator w moim accencie bo stary kompletnie padl i nie wiem czy ten podejdzie http://allegro.pl/katalizator-hyundai-accent-1-5-12v-00r-i2071114950.html. wyglad jest identyczny jak u mnie tylko nie wiem czy jest to roznica bo ten pochodzi od 1.5 a ja mam 1.3.
2. z tego co mi sie wydaje pod kolektory idzie jeszcze uszczelka. gdzie taka dostac i czy tylko za pomoca uszczelki i srob sie to łaczy?
Montarz tego nie jest zbytnio skomplikowany wiec mysle ze sam dam rady bo mam troche warsztat wyposarzony. Porsze o poruszenie tego tematu i o pomocne rady. Pozdrawiam wszystkich czytajacych.

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-01-26, 14:24 ]
Prosił bym o umieszczenie zdjęcia a nie linku do nieistniejącej aukcji.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Styczeń 2012, 13:37:11 »
1. powinien pasować - uszczelka w 1,3 i 1,5 jest ta sama.
2. W intercarsie góną znalazłem. Dolnej nie.Wydech łączy się tylko na te śruby. Oczywiście może coś być zapieczone jak to w wydechu. Jakbyś nie znalazł dolnej uszczelki to można uszczelnić łączenie pastą do wydechów.

Offline acc24

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Październik 2018, 20:43:40 »
Czy samochód z pustym wkładem katalizatora powinien przejść przegląd (analiza spalin będzie w normie)?

Nowy katalizator z wymianą to ok. 5000 zł, zamiennik 900 zł.
Na znanym portalu jest 1 regenerowany, ale nie wiadomo jak to zostało zrobione.

Warto kupić zamiennik, czy bardziej szukać używanego?

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Październik 2018, 21:20:11 »
Przede wszystkim w SKP nie zawsze robią analizę spalin. Czy bez kata normy będą ok? Loteria - zależy od stanu technicznego silnika. Rozgrzej silnik i jedz na przegląd. W razie problemów z przeglądem kup uniwersalny kat za 200-300 pln.

Offline acc24

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopad 2018, 00:09:06 »
Pytałem się w serwisie, gdzie naprawiają układy wydechowe, powiedział, że taki uniwersalny nie pasuje i trzeba kupić gotowy z kolektorem wydechowym za 900 zł :).