Autor Wątek: [Accent LC] Zgrzytająca skrzynia + zużyte sprzęgło  (Przeczytany 5291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pelgrimo

• Gość
[Accent LC] Zgrzytająca skrzynia + zużyte sprzęgło
« dnia: 22 Sierpień 2014, 15:25:30 »
Witam wszystkich!

Temat zgrzytających skrzyń biegów w Accentach był maglowany w internetach już nie raz, jednak mam jeszcze nadzieję, że ktoś mi powie, że to nie synchronizatory...

Moje auto to Accent, rocznik 2000, stan licznika 138.000 km, oryginalny. 5-biegowy manual. Silnik G4EC 1.5 DOHC 102 KM. Kolor biały :-)

Objawy:
1. Zaraz po odpaleniu silnika 2. i 3. bieg wchodzi ciężko.
2. Po rozgrzaniu i szybkiej zmianie biegów (z 1. na 2., oraz z 2. na 3.) biegi wchodzą lekko, ale ze zgrzytem.
3. Po rozgrzaniu i spokojnej zmianie biegów (z 1. na 2., oraz z 2. na 3.) biegi wchodzą lekko i bez zgrzytu.
4. Podczas redukcji (z 4. na 3.) 3. bieg cichutki, 2. czasem zgrzytnie.
5. Wszystkie inne biegi łącznie ze wstecznym wchodzą płynnie.
6. "Podwójne wysprzęglanie" eliminuje problem.

Co zostało zrobione:
1. Odpowietrzone sprzęgło (DOT-4 na odpowiednim poziomie - tylko dolałem, nie wymieniałem całego)
2. Wymieniony olej w skrzyni biegów (Castrol).
3. Wyregulowane cięgna skrzyni biegów.
4. Ustawiony luz na pedale sprzęgła.

Efekt powyższych czynności:
1. Zaden :roll:
2. Stówa mniej w kielni :mrgreen:

Sprzęgło łapie na górze, a w fakturach ani w ks. serwisowej nie widzę wymiany sprzęgła. Widzę za to regularnie wymieniany olej w skrzyni. Czy jest jakiś związek takich objawów z kończącym się sprzęgłem? Wydaje mi się, że nie. Ale może jestem w błędzie. Co prawda przebieg auta nie jest jakiś kosmiczny, ale te dwa biegi są najczęściej w mieście używane, więc może po prostu skrzynia jest wytrzaskana. Przy spuszczaniu oleju opiłków na śrubie spustowej nie było. Wyczytałem też, że winne mogą być poduchy pod silnikiem, z drugiej strony przy redukcji problem trochę znika, przy wolnej zmianie biegów też, więc wg mnie poduchy odpadają.

Pozdrawiam ;-)

werni

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpień 2014, 12:00:27 »
Skrzynia siada, u mnie to samo po wymienionym sprzęgle. Ogólnie jakość oryginalnego sprzęgła z tego modelu (bodajże Valeo) również pozostawia wiele do życzenia (*jednak koszt z wymianą ok 500-600 zł :D). U mnie w dodatku niezawsze wejdzie wsteczny i czasem (ale naprawdę rzadko) przytnie się i nie chce 1 wejść.
Lecz jak tak sobie myślę, to chyba jednak też wymienię olej w skrzyni. Na pewno nie zaszkodzi.
Czasem mam wrażenie jakby sprzęgło chodziło z opóźnieniem albo nie działało w pełnym zakresie, tak jak powinno.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpień 2014, 21:00:18 »
Cytat: "werni"
Skrzynia siada, u mnie to samo po wymienionym sprzęgle. Ogólnie jakość oryginalnego sprzęgła z tego modelu (bodajże Valeo) również pozostawia wiele do życzenia (*jednak koszt z wymianą ok 500-600 zł :D). U mnie w dodatku niezawsze wejdzie wsteczny i czasem (ale naprawdę rzadko) przytnie się i nie chce 1 wejść.
Lecz jak tak sobie myślę, to chyba jednak też wymienię olej w skrzyni. Na pewno nie zaszkodzi.
Czasem mam wrażenie jakby sprzęgło chodziło z opóźnieniem albo nie działało w pełnym zakresie, tak jak powinno.

w moim x3 był problem z wrzucaniem wstecznego . sprzęgło  było do wymiany (sprawdzone jadąc pod stromą górkę na 5 biegu - obroty idą a auto nie przyspiesza ) po wymianie sprzęgła i dolaniu prawie litra oleju skrzynia chodzi jak nowa :D

werni

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpień 2014, 16:32:28 »
No u mnie jak brat spalił mi sprzęgło to po płaskim obroty szły w górę, a auto nie przyspieszało.

nurr_25

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpień 2014, 16:28:00 »
powiem szczerze ze to napewno jest w niejednym tak accencie ze były problemy ze sprzęgłem, mnie zgrzyta wsteczny, za to jedynka płynnie, dwójka ociera lekko napewno nie wchodzi(bez zgrzytu), trójka płynnie z lekkim przeskokiem, czwórka też ładnie i piątka zaczeła ocierać lekko, pozatym zauwayłem u siebie zmiany w podaniu mocy wczoraj jadąc, a dzisiaj też inaczej, niewiem co to za przeskoki są ale nie podoba mi się to..dzięki

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpień 2014, 19:49:23 »
Mi w MC zgrzytał wsteczny 1 i 2 oraz biegi ciężej wchodziły . Wymieniłem sprzęgło (komplet)  i teraz wszystko gra .

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpień 2014, 14:33:10 »
pelgrimo, zacznij od sprawdzenia i wymiany poduszek. Taniej a wg mnie zakończysz sprawę. Miałem w LC podobnie. Dwie poduszki silnika były rozwulkanizowane. Po wymianie wszystko chodziło lux.