Forum > i10

Paliwożerny i10?

(1/3) > >>

Pomorzanka:
Dobry wieczór. Smutny dzis moment w trakcie jazdy nastał, mianowicie zapalila sie kontrolka paliwa. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, ze na pełnym baku (35l) autko przejechalo zaledwie 440km... Do tej pory i10 pali mi średnio ponad 6l/100, liczyłam na to, że jak się dotrze, to będzie koło 5 tak jak obiecywali w salonie;) ale widze, ze jest wręcz odwrotnie, teraz dochodzi do 7, musze zaznaczyc, ze wieksza czesc raczej na dluzszych trasach.
Wiem, że to może wina pory roku i zmiany opon na zimowe, ale 7l dla takiego malucha to juz przesada, zwłaszcza, ze nie szarżuje, tylko staram się jeździć ekonomicznie. Swoją drogą, maluch jest ciężki a silniczek malutki, wiec chcąc nie chcąc i tak trochę muli;)

Czy wasze atosy tez duzo pala? Czy ktoś jezdzi i10 i ma podobny problem? I jeszcze jedno - gdzie (i czy w ogóle) mogę sprawdzić, ile można przejechać na rezerwie?

Witek:

--- Cytat: "Pomorzanka" ---Czy wasze atosy tez duzo pala?
--- Koniec cytatu ---

Kliknij sobie na ikonkę spalania u mnie w poście, a zobaczysz jakie miałem i mam spalanie Atoska.

Pomorzanka:
Czyli mniej, hmmm, nie tego się spodziewałam;P Zazdroszczę;D Swoja drogą dzięki za pomysł z prowadzeniem statystyki, też sobie zrobię, jak tylko dołożą i10 do listy.

Witek:
Wszystko zależy jak użytkujesz swoją i10tkę. Warto poszukać w necie zasad ecodrivingu i się do nich stosować, jeśli zależy Ci na oszczędności. Poza tym ile i10 ma przebiegu? Do 6000 - 7000 km trzeba się liczyć z większym zużyciem paliwa.

wtom:
niestety ale cudów po obiecankach salonowych nie można się spodziewać. prawa fizyki: ciężkie auto + słaby silnik=większe spalanie :-P . druga sprawa to jak wspomniałaś niska temp i opony zimowe. aby ocenić spalanie zrób to po większym przebiegu i pomiar na dystrybutor a nie na wskazania. mi lantra pokazuje 13l w mieście a faktycznie wychodzi 10.5l, rezerwa świeci, komp pokazuje 0km do przejechania a w baku jest 8l :mrgreen:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej