Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Hyundai Santa Fe - Brak mocy i przyśpieszenia

<< < (2/4) > >>

Piotrek1985:
Drogi kolego dziki1971 dla poprawy twojego humoru napiszę ci iż mi też zgasł i już w ogóle nie chciał mi odpalić. Ale przed tym incydentem miałem właśnie zamulony samochód wcale nie szedł max 120 i koniec. Po tym jak mi zgasł i nie chciał odpalić zrobiłem mu diagnostykę programem i wywalił mi błąd ten sam co opisujesz. Wymieniłem regulator wysokiego ciśnienia i czujnik i przy okazji czujnik wałka rozrządu. Auto odpaliło i co mojemu zdziwieniu auto odzyskało siłę moc.

Powodzenia w diagnozie mi się udało. :-)

lukasek101:
kolego dziki1971, miałem bardzo podobne objawy u mnie winny był czujnik położenia wału. Przestawał podawać na chwile sygnał jak silnik osiągał określoną temperature. Czasem jak miałem wysokie obroty w tym momencie to szarpnął i po chwili jechał dalej, a czasem jak na przykład auto stało to gasł i wtedy nie odpalał dopóki nie ostygł. Wykazał ten defekt prosty test - opalarka i miernik do wypiętego czujnika, sprawdzasz opór jaki daje w trakcie podgrzewania. Jak zacznie wariować, to do wymiany. Uważaj tylko, żeby nie przegrzać. U mnie też pompa ciekła, zawiozłem do serwisu i oprócz uszczelek wymienili także tłoczki, bo podobno same uszczelki jak tłoczki wyrobione są to potrafi wydmuchać po paru miesiącach.

dziki1971:
Witam no wszystko Ok ale czy Hi-scan się myli pokazując ten błąd,  P1181 Fuel Pressure Monitoring,jesli uszkodzony by był czujnik położenia wału to powinien pokazac inny błąd?

lukasek101:
Ja przy czujniku błędu żadnego nie miałem. Poprostu auto gasło, albo nie odpalało. Więc może błąd przy okazji bo głupieje (nie wie jakie są obroty) i źle dozuje. A sprawdzenie czujnika to chwila

Zibi.S68:
kolego dziki1971 nie wiem czy masz to co ja ale mnie też gasł z biegiem czasu coraz częściej okazało się, był zatkany smok w baku oraz filtr paliwa wytrąciła się parafina. Także podawał ten sam błąd z ciśnieniem a naprawa kosztowała wymiana fitra paliwa 100 zł i czyszczenie baku, które zrobiłem we własnym zakresie. Gdzieś czytałem na forum, że regulator ciśnienia paliwa pasuje od IVECO  podaje jakby ktoś potrzebował nr 0281002483 ważne 200 zł tańszy. Powodzenia w naprawie bo wiem co ja przeżywałem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej