Autor Wątek: [Accent MC] Ściąga auto na prawo  (Przeczytany 6461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gordoon

• Giełda
[Accent MC] Ściąga auto na prawo
« dnia: 11 Sierpień 2014, 07:41:48 »
Witam witam.

Miesiąc temu miałem wymieniane w przodzie gumy wahaczów .  Potem okazało się, że zaczęło ściągać auto na prawo.
Bylem na stacji diagnostycznej i wyszło takie coś :

Skasował mnie gościu na kwotę 70 zł i dalej mi ściąga na prawo.

Poprzedni mechanik grzebał coś prze EPS i może być tak, że ściągnął kierownicę i potem założył krzywo? - tymczasowo nie mam z nim kontaktu.

Dodam, że wszystkie koła mają dobry, równy bieżnik.

Odchył kierownicy nie jest za duży ale i tak czuję ten dyskomfort (w moim poprzednim samochodzie sciagało na lewo :-P)

Może wystarczy ustawić kierownicę?

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpień 2014, 09:13:46 »
Położenie kierownicy nie ma nic do ściągania. Miałem takie odchylenie po zbieżności i mechanik skorygował to w parę minut. Kierownica może być założona "do góry nogami" a auto powinno jechać prosto - bez ściągania.
Zła geometria, ciśnienie w kołach ( to powinien sprawdzić przed ustawianiem).
Trzeba by sprawdzić jaka powinna być "zbieżność" dla tego konkretnego modelu i porównać z wydrukiem.

Offline malarz

• Giełda
Re: [Accent MC] Ściąga auto na prawo
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpień 2014, 09:45:54 »
Cytat: "gordoon"
Witam witam.

Miesiąc temu miałem wymieniane w przodzie gumy wahaczów .  Potem okazało się, że zaczęło ściągać auto na prawo....

Z Twojego opisu dyskomfortu wnioskuje że przy jeździe prosto kirownica jest skręcona, wiec jest chyba źle osadzona.
Dla mnie ściaganie to sytuacja że jak puszcze kierownice to samochód nie jedzie prosto. Czy oto Ci chodzi?

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpień 2014, 21:01:10 »
I to i to :)

Dodatkowo zauważyłem, że w prawo mogę zrobić 2,5 obrotu kierownicą, a w lewo 1,75 obrotów

Offline Nabuknedasar

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpień 2014, 20:42:04 »
Cytat: "gordoon"
I to i to :)

Dodatkowo zauważyłem, że w prawo mogę zrobić 2,5 obrotu kierownicą, a w lewo 1,75 obrotów

Ale od prostego ustawienia kierownicy, czy od prostego ustawienia kół te obroty liczysz?

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpień 2014, 06:44:45 »
Ta różnica w położeniu kierownicy nie będzie się przekładała na taką dużą różnicę w obrocie kierownicy.
Moim zdaniem : ściąganie, inna liczba obrotów (znacząca, lewo-prawo) oraz sama kierownica  - krzywo ustawiona świadczą że ten mechanik skasował 70 zeta i niewiele zrobił.

Ja bym z tym wszystkim pojechał i reklamował usługę.
Jak z układem kierowniczym i zawieszeniem masz wszystko OK to tych trzech wad wymienionych wyżej po dobrze wykonanej zbieżności/geometrii nie powinno być.
Jeszcze tylko brakuje że opony będzie ci bokami zjadać  :-)

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpień 2014, 20:12:24 »
kadafi, Opony są w dobrym stanie :P Przeprowadzam inspekcje co jakiś czas :P

Offline waldi678

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpień 2014, 06:13:04 »
Moim skromnym zdaniem masz przesuniętą całą magłownice, przy ustawianiu zbieżności musiałeś nie mieć ustawionej magłownicy po środku i kierownicę troszeczkę przekrzywioną i w takim położeniu mechanik ustawił zbieżność . Musisz to poprawić, obrotów kierownicą w lewo i prawo musi być tyle samo to wtedy magłownica jest po środku , miałem podobnie kiedyś w vw poprawił mechanik na drążkach i było ok.

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpień 2014, 12:36:31 »
waldi678, dzięki za informacje. W poniedziałek będę wymieniać wspomaganie.  Przy okazji podjadę do mechanika