Autor Wątek: [Tucson ] Szarpanie podczas przyspieszania  (Przeczytany 33370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fireman

• Gość
[Tucson ] Szarpanie podczas przyspieszania
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Maj 2015, 10:50:40 »
Cytat: "szok83"
Witam,
po długich poszukiwaniach przyczyny szarpani w końcu poprawa. Zaślepiłem egr blaszka (bez dziur) jak andrzej351,  komputer tez został przeprogramowany. Auto od 3 dni jeździ bez zarzutów.

Mógłbyś sprecyzować na czym polegało dokładnie przeprogramowanie komputera ?

dzięki

andrzej351

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Maj 2015, 17:10:50 »
również z chęcią się dowiem na czym polegało to "przeprogramowanie"...

Offline kerad

• Giełda
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Maj 2015, 08:02:16 »
Najprawdopodobniej standardowa procedura przy zaślepianiu, czy usuwaniu całkowitym zaworu EGR, należy go programowo usunąć, każdy tuner, który zajmuję sie chip tuningiem zrobi to bez problemu. Mówię z własnego doświadczenia tylko że w grupie VAG gdzie przy robieniu "programu" tuner od razu sugeruje wycięcie EGR.

andrzej351

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Maj 2015, 20:32:45 »
teraz wszystko się wyjaśniło...
na temat EGR również rozmawiałem z tunerem,owszem jest możliwe programowe usunięcie zaworu i problemu nie będzie jeśli auto nie posiada filtra DPF.
schody zaczynają się wtedy gdy samochód ma DPF.powiedziano mi że po eliminacji EGRu w niedługim czasie DPF szlag trafia i wtedy zaczynają się problemy.dlatego tunerzy proponują od razu kompleksowo eliminację EGR i usunięcie DPF.na taką usługę jest gwarancja a cena też jest w miarę przystępna.

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Maj 2015, 22:36:01 »
... z innej mańki: wymieniłem filtr paliwa - auto zdecydowanie ożyło.

andrzej351 - jaki masz przebieg?

fireman

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Maj 2015, 11:15:18 »
Za wypalanie DPF odpowiedzialny jest prawidłowo działający układ wtryskowy oraz pokonywane odcinki.

Egr obniża temperaturę spalin, czyli jego zaślepienia będzie sprawiało, że DPF będzie się częściej wypalał.

Ja całkowicie nie zaślepiłem EGR'a musiałem przewiercić dziurki (pokazywał się check).

Dalej jesteście zdania, że w takim przypadku trzeba usuwać DPF'a ?

andrzej351

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Maj 2015, 19:21:02 »
kolego fireman mam wrażenie że nie przeczytałeś wcześniejszej strony,opisałem tam dokładnie wszystko co zrobiłem przy tusku. teraz ty napisałeś podobnie...

według mnie w takiej sytuacji DPFu nie trzeba usuwać bo zawór EGR nadal funkcjonuje.

odkąd mam tucsona DPF jeszcze się nie wypalał,samochód ma obecnie przebieg 160 tyś. km a kupiliśmy go gdy miał przejechane 156 tyś. km.

fireman

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Maj 2015, 22:02:47 »
czytałem, czytałem

EGR nadal pracuje tylko w innych zakresach.

Jak na razie przejechałem około 200km i jest wszystko ok.
Wcześniej przerabiałem czyszczenie EGR'a które na chwile pomogło.

Zawsze jak będzie później coś nie tak z DPF'em można go wyciąć i wgrać program.

Dziś sprawdzałem koszt nowego EGR'a z Korei - około 100 USD plus przesyłka.

Offline Stachhu

• Giełda
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Kwiecień 2016, 08:57:30 »
Cytat: "andrzej351"
kolego fireman

odkąd mam tucsona DPF jeszcze się nie wypalał,samochód ma obecnie przebieg 160 tyś. km a kupiliśmy go gdy miał przejechane 156 tyś. km.

DPF Ci się sam jeszcze nie wypalał? Jak to sprawdziłeś? DPF sam się wypala po max 600km. Komputer podnosi dawkę paliwa i wzrasta temperatura spalin w układzie wydechowym. Jeżeli po 4 tys km nie wypalił ci się DPF, to albo jechał na lawecie, albo masz problem.

bluekris

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Sierpień 2016, 22:50:37 »
Koledzy miałem podobny problem z autem , brak błędów ale przyczyną u mnie był czujnik położenia wału do wymiany .