Autor Wątek: [Tucson ] Szarpanie podczas przyspieszania  (Przeczytany 33359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pitu90

• Gość
[Tucson ] Szarpanie podczas przyspieszania
« dnia: 30 Lipiec 2014, 20:59:14 »
Witam serdecznie. Mam pewien problem z Hyundaiem, otóż po ostatniej wizycie u mechanika  (wymianie zaworu EGR [ORGINAŁ], czyszczeniu geometrii turbiny, wymiany kompletnego rozrządu[ORGINAŁ]) Tucson podczas przyspieszania w zakresie obrotów 1500 - 2200 zaczyna szarpać, natomiast jak przyspieszam agresywnie dodając gazu, szarpania nie ma. Podmieniałem już przepływomierz ale nic nie dało, może ktoś z forumowiczów mi pomoże, co może być przyczyną szarpania?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipiec 2014, 22:09:11 »
Sonda lambda, nieszczelność w dolocie lub wydechu? Trochę loteria. Jakieś błędy są?

pitu90

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipiec 2014, 22:26:36 »
Błędów nie ma żadnych, auto przyspiesza bez problemu, nie ma żadnej utraty mocy, tylko to denerwujące szarpanie..

dareczekw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipiec 2014, 08:11:02 »
Miałem taki przypadek w moim Tucsonie a winą były różnej wielkości opony (różnica wysokości pomiędzy przód a tył jakieś 1 - 1,5 cm) i wtedy podczas jazdy w zakresie 1,5 - 2 tys obr. załączał się ASR i to powodowało uczucie szrpania. Gdyby nie przypadek to wymieniłbym połowę samochodu i dalej nikt by nie wpadł na przyczynę.

kwkojot

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Październik 2014, 18:42:52 »
Witam
Mam dokładnie ten sam objaw od dłuższego czasu, a zaczęło sie po czyszczeniu egr u mechanika niestety nikt nie potrafił określić w czym problem, więc wybrałem sie do serwisu wywaliłem 300 zł i stwierdzili, że musieli zaktualizować sterownik silnika a jak usterka będzie się ponownie objawiać, wtedy trzeba wymienić zawór egr- 1900 zł. Usterka objawiła się po kilku dniach  :-(

zyga42

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Październik 2014, 08:53:56 »
Witam . Mam  problem z Hyundaiem, otóż po ostatniej wizycie u mechanika (wymianie zaworu EGR [ORGINAŁ], , wymiany kompletnego rozrządu[ORGINAŁ]) Tucson podczas przyspieszania w zakresie obrotów 1500 - 2200 zaczyna szarpać, natomiast jak przyspieszam agresywnie dodając gazu, szarpania nie ma. Wymieniłem filtr paliwa i powietrz prosze o pomoc. silnk 2.0crdi 103 kw  :-(

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Październik 2014, 21:59:04 »
To nie lepiej było napisać mam ten sam problem co pitu90 proszę o pomoc lub zacytować część pierwszego postu.

kaczywd

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Październik 2014, 14:46:48 »
Witam Wszystkich.
Szukam tematu ,pod który mogę się podpiąć i wybrałem właśnie ten.Mam problem bardzo podobny ,z tym że mój Tucson przy wejściu na 1500 obr. spada do 1200 albo i mniej. Czasami z 1700 spada jak jest ciepły,tak jak by go coś dławiło
Zaznaczam że to na postoju,bez obciążenia. Powyżej 2000 obr. jakby było ok,ale wyrażnie jego praca nie jest równa.Wrażenie jest takie  jak by nie pracował na wszystkich wtryskach równo. Może któryś z Was jest w stanie mi coś zasugerować.
 ;-)

zyga42

• Gość
szarpanie
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Marzec 2015, 18:12:55 »
Cytat: "kosmos2011"
To nie lepiej było napisać mam ten sam problem co pitu90 proszę o pomoc lub zacytować część pierwszego postu.

jak nie masz co napisać to nie pisz

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marzec 2015, 19:50:06 »
Cytat: "zyga42"
Witam . Mam  problem z Hyundaiem, otóż po ostatniej wizycie u mechanika (wymianie zaworu EGR [ORGINAŁ], , wymiany kompletnego rozrządu[ORGINAŁ]) Tucson podczas przyspieszania w zakresie obrotów 1500 - 2200 zaczyna szarpać, natomiast jak przyspieszam agresywnie dodając gazu, szarpania nie ma. Wymieniłem filtr paliwa i powietrz prosze o pomoc. silnk 2.0crdi 103 kw  :-(

Może jest to problem mechaniczny, ale zacząłbym od następującej czynności:
napompowania wszystkich kół do jednakowego ciśnienia
Przy napędzie 4x4 komputer przy różnicy ciśnień = różnicy obrotów kół odczytuje to jako uślizg kół i dołącza chwilowo tylną oś - powodując szarpnięcia. Ja miałem podobne objawy - dopompowałem po ok 0,3 atm i temat umarł śmiercia naturalna.

kaczywd

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Kwiecień 2015, 22:01:28 »
Witam.
Co ma znaczy odpowiedz,jeśli nie masz co pisac to nie pisz.
Czy ktoś przeczytał,że mój problem nie jest taki sam jak kolegi.
Obroty mi spadają, a nie (szarpie).
Wydaje mi się że lepiej opisac swój problem niż pisac coś ,na co i tak nikt nie odpowiada.

Offline Hinek

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Kwiecień 2015, 14:05:02 »
Cytat: "kaczywd"
Witam.
Co ma znaczy odpowiedz,jeśli nie masz co pisac to nie pisz.

Nikt nic takiego do Ciebie nie napisał. Chyba że czytasz jakieś inne forum :shock:
Problemu który opisujesz nie rozumiem. Co znaczy że spadają obroty? Po uruchomieniu zimnego silnika obroty są wyższe, potem spadają w miarę nagrzewania się - czuwa nad tym komputer i tak ma być.

andrzej351

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwiecień 2015, 10:17:26 »
witam!również mam podobny problem ze swoim Tuskiem... :-(
przeczytałem cały ten temat i niestety nie znalazłem tu rozwiązania problemu.
samochód odpala,jeździ i sprawuje się bez zarzutu.podczas gwałtowniejszego przyspieszania i jazdy w trasie ta usterka nie występuje.problem pojawia się gdy chcemy pojechać delikatnie lub wolno na drugim,trzecim i czwartym biegu.pojawia się szarpanie,przerywanie tak jakby zaczynało brakować paliwa,jest to bardzo irytujące.
czy jest ktoś na tym forum kto rozwiązał ten problem?

pozdrawiam!

szok83

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwiecień 2015, 19:45:13 »
Witam,
mam ten sam problem co kolega andrzej351, do tego po 2tyg szarpania zaczęło mocno trzęś autem. W środę jadę do mechanika na diagnozę, zobaczymy.

amrys

• Gość
szarpanie
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Kwiecień 2015, 11:07:05 »
I co z tym szarpaniem?