Autor Wątek: [Santa Fe SM] Santa Fe SM spalanie różnych wersji  (Przeczytany 9081 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vanhelsing

• Giełda
[Santa Fe SM] Santa Fe SM spalanie różnych wersji
« dnia: 27 Lipiec 2014, 21:49:21 »
Zrobiłem ostatnio moim Santa Fe(2.0 CRDI,113KM,4x4 full time,manual) trasę nad morze i z powrotem. 1700 kilometrów Rzeszów-Ustka i z powrotem,mniej więcej połowa trasy autostradą i połowa drogami "zwykłymi".Na autostradzie na tempomacie 110-120 km/h a reszta trasy 80-90 km/h.Na pokładzie 3 osoby+bagażnik wypełniony po sufit.Auto w sumie spokojnie ważyło 2,1 tony no i klima cały czas włączona. Spalanie w teście "pod korek" wyszło mi 6,3 l/100km. Nie chodzi mi o to,żeby się pochwalić ile to mi pali,ale o co innego.Mianowicie Santki po lifcie dostały dołączany napęd między innymi po to,żeby spalać mniej paliwa.Ciekawy jestem,czy jest to prawda i czy ktoś z kolegów mający dołączany napęd może się pochwalić niższym spalaniem.Dla mnie sensowna różnica w spalaniu to byłoby mniej o minimum pół litra/100 km.Niech opiszą swoje wyniki też koledzy ze skrzyniami automatycznymi.Wiele osób narzeka,że SUV-y to nieekonomiczne auta,a moim zdaniem Santa Fe jak na jego wymiary,masę,komfort jazdy i przestarzałą już w sumie konstrukcję to jest całkiem oszczędne auto.

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipiec 2014, 03:07:59 »
Robiąc trasę do Warszawy i spowrotem (tj. ok 550km - trasa, jak i cały Lublin i większość Warszawy do przejechania w tę i spowrotem) ojcu spalanie wyszło 6,7l/100km przy jeździe max 120 na expresówce, a tak to 90km/h. Gdy ja jechalem 2 tygodnie potem to średnie mi wyszło 7,8l/100km, ale juz jazda dynamiczniejsza (ile fabryka dała na expresowej - ok 170-180 i poza zabudowanytm koło 120-130). Ogólnie jestem zadowolony i myślę że nie jest źle, szczególnie gdy można zejśc poniżej 7l. Ostatnio zrobilem coś niewiele ponad 150 km z przyczepą ok 850 kg, ale niestety dawno nie miałem być okazji na CPNie i nie mam jak sprawdzić, ale na pewno wyszło coś ponad 10l (szczególnie dlatego że cisnąłem miejscami nawet po 130km/h, a tu juz duzo jak na to obciązenie).

ANIOL

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipiec 2014, 16:51:44 »
moj santek z silnikiem 2.7 V6 GLS ze stalym 4x4 pali:
miasto w granicach 20 l/100km
trasa 11 l/100km
srednie 15-16 l /100km
dziekuje dobranoc��

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipiec 2014, 17:16:20 »
Ja mam w miescie 15,5-17 LPG
trasa 11-13

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Santa Fe SM] Santa Fe SM spalanie różnych wersji
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipiec 2014, 22:15:34 »
Cytat: "vanhelsing"
Nie chodzi mi o to,żeby się pochwalić ile to mi pali,ale o co innego.Mianowicie Santki po lifcie dostały dołączany napęd między innymi po to,żeby spalać mniej paliwa.Ciekawy jestem,czy jest to prawda i czy ktoś z kolegów mający dołączany napęd może się pochwalić niższym spalaniem.Dla mnie sensowna różnica w spalaniu to byłoby mniej o minimum pół litra/100 km.Niech opiszą swoje wyniki też koledzy ze skrzyniami automatycznymi

Z tego cytatu wynika że koledze chodziło o spalanie oleju napędowego w różnych konfiguracjach napędu i skrzyni biegów.

suchar

• Gość
hmm....
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipiec 2014, 17:23:49 »
Tak wiem że nie ta wersja auta i silnika, ale wrzucę bo myślę że ciekawa informacja:

SF CM 2.2CDRi 155KM manual

Trasa Wrocław -> północne Włochy i z powrotem, około 2500 km.
Trasa to w większości autostrady i trochę "landówek" po naszej stronie i w Czechach.
Autostardy: stała prędkośc w granicach 130-140km/h, pozostałe drogi 90-120km/h
klima non stop - włączona
paliwo tankowane: Wrocław pełny zbiornik na Orlenie + 2 razy w Austrii
Załadowany jak cysterna: 5 osób + box na dachu

średnia z komputera - 8.5 l/100km
średnia z tankowania pod korek - 8.3 l/100km

To tyle. Uważam to za całkiem niezły wynik jak na tej wielkości auto (szacuję że całkowita waga przekroczyła 2.5 tony).

Halakm1

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lipiec 2014, 18:31:29 »
Witam , mój santek 2.0 CRDI aut 2005r VGS 125km spalanie:
Minimalnie przy eco driwingu ( trasa Katowice Bielsko Biała ) to 6,7l
Średnio trasa wacha się od 7-8,5l  ( prędkości mieszane , spokojna jazda )
Miasto ( delikatnie ) to 10,2
Miasto normalnie to 11,5
Średnia ze wszystkiego ( przewaga miasto ) 9,5l
Średnio przewaga trasa 8,5l .
Czy orientuje się ktoś gdzie można kupić zaprawkę lakieru ( orginalną ) , albo jak odczytac kolor .
U mnie między słupkami mam napisy po francusku i ni .... nie mogę się zorientowac jaki mam kolor ( czarny metalik )

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Lipiec 2014, 18:41:29 »
Wpisz tutaj numer vin http://www.neoriginal.ru/cat/hyundai i w linii "Цвет кузова" będzie kod lakieru. Może utwórz nowy temat bo ze spalaniem nie ma to nic wspólnego.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipiec 2014, 19:03:40 »
Ja już to kiedyś pisałem
"Miasto: *
- ok 9 bez korków
- 9,5-10-11 w korkach w zależności od wielkości i długości korka
 Po za miastem:*
- od 8 autostrada do 13 ( prędkości ślimacze 80-90 do dopuszczalnych ;) 160-170
 - teren hmm nawet 16

Dodatkowe ważne informacje: ja na kopytkach mam ATeki a na dachu bagażnik ( balkonik). A jeżdżę w miarę ekonomicznie.

* dane ze spalania wg komputera."

Minimalne na oponach szosowych ( w sumie to sliki już były), bez bagażnika dachowego, bez tony bzdetów w bagażniku wyszło mi coś jak u ciebie tzn. 6,5-7 l/100 a i jeszcze aktualne 190-200 na autostradzie warszawa-łódź - 13,5literka.

kamil3239

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lipiec 2014, 19:32:34 »
No ja dzisiaj sprawdziłem swojego, pod sam koreczek 100km i znowu, wlazło 7,5l jazda przeciętnie 65%trasa 100-120, i 35% miasto. Myślę że nie jest żle zważywszy na automat i stały napęd, i strasznie wiało. A ogólnie jak sie kręce po mieście to tak 9,5 łyka.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipiec 2014, 22:07:17 »
Ale tankowanie po 100km nie jest zbyt dokładnym miernikiem spalania. Raczej od fulla do rezerwy i znów do fulla

kamil3239

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipiec 2014, 21:22:54 »
Kolego Martinez, nie wiem o co ci chodzi, toż napisałem w jakich warunkach zrobiłem tą 100. I średnie spalanie też jest uwzględnione w moim wpisie. A tankowanie po 100km jest miarodajne, Bo wiem w jakich warunkach zrobiłem ten dystans. A Tankowanie całego baku pokaże ci średnią, która za każdym razem będzie inna, bo np.dziś auto stało w korku 30minut i klima na maksa. I to według ciebie jest miarodajne spalanie na 100? nie sądze ;-)  :-P

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Sierpień 2014, 13:04:32 »
Jeśli jeździsz w tych samych warunkach to spalanie na całym baku masz dokładniejsze. Jak zatankujesz po 100km na innej stacji to nie wiem co takie spalanie Ci daje. Jak idealnie po 100km zrobisz w tych samych warunkach tankowanie na tej samej stacji, tym samym dystrybutorze, to szanse na miarodajny wynik rosną. To miałem na myśli.

kamil3239

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Sierpień 2014, 21:46:13 »
chłopie, nie mogę zaczaić twego toku myślenia. To chyba bardziej dokładniej mi wyda po 100km zatankować kiedy wiem że nie stałem w korku 40 minut, albo stałem. Niż po 800km, kiedy w tych km mam 50 rozruchów, 1,2h stania i działania klimy. Podałem miarodajny wynik spalania mego auta, a ty co chcesz mi wmówić, chrzanisz o jakiś dystrybutorach. Amoże pogadajmy o twoich testach :-P . Co masz żal że twój tyle nie pali :?:  :mrgreen: Żeby cię zadowolić dziś zatankowałem do fula po przejechaniu w różnych warunkach 600KM bo i miasto dużo km, i trasa trochę a także i jałowa praca na klimie i podobnie 8 na 100, jak w mordę strzelił. Dziękuje,gazu mi nie trzeba :-)

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Sierpień 2014, 22:09:08 »
Panowie, wy nie macie powodu się sprzeczać i robicie niepotrzebne zamieszanie. Kamil ma na myśli mierzenie spalania w jeździe typu trasa (a przynajmniej ciągła jazda bez korków), a martinezowi chodzi o mierzenie średniego spalania jakie mamy na codzień z uwzględnieniem postojów w korkach i krótkich tras. Każdy z was ma swoją rację, jednak dla kieszeni liczy się to co mówi martinez, ponieważ (przykladowo) to że samohcód w trasie spali mi 7, a na codzień mi pali 9 (krotkie trasy itp. korków nie mam bo na wsi mieszkam) to mimo że wiem że w trasie pali 7 to dla mnie sie to nie liczy i malo mnie to interesuje bo płacę za 9l.