Autor Wątek: [Santa Fe SM] Świecące kontrolki podczas przejazdu przez kał  (Przeczytany 7786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

santa claus

• Gość
Z mądrych opowieści pisanych na wyrost wynika, że SM może wjechać do 50 cm w wodę. U mnie przejazd przez kałużę 10 -15 cm przy prędkości 30-40 km/h wolniej niż osobówki przede mną, zapalają mi się kontrolki ( czerwone) - napięcie paska + ładowanie akumulatora. Co to może być? Izolacja przewodów? Czy to raczej wlot powietrza przez jakiegoś pacana z hyundaia umieszczony w zderzaku zasysa wodę?
Macie jakieś pomysły? Zamierzam zrzucić płytę pod silnikiem i poizolować co się da tylko pytanie czy to coś da?

Edit: Czy tylko wam temat wyświetla się jako przejazd przez kał ?;)

Offline vanhelsing

• Giełda
[Santa Fe SM] Świecące kontrolki podczas przejazdu przez kałuże
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipiec 2014, 18:17:50 »
Wlot powietrza raczej nie.Jakby zassało wodę,to by się dławił.Moim zdaniem to prędzej alternator. :?:

DriverOpolskie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipiec 2014, 18:55:43 »
W zamierzchłych czasach miałem coś takiego w kanciaku Fiat 125p.Przyczyną był beznadziejny pasek i do tego luźny.

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipiec 2014, 22:04:16 »
Mam Forda Oriona z 85r. w którym przejechanie przez wodę z większą szybkością powoduje zaświecenie się kontrolki od ładowania, po czym jakieś 20m dalej wszystko powraca do normy. Potwierdzone w 100% że to wina paska bo jest za stary, ale ma tak przejechane ponad 100 000 km i wszystko działa, więc i w tym wypadku nie powinieneś się przejmować. Kolega ma cos podobnego w astrze, tyle że jak wjedzie w duży śnieg i tez nie ma problemu.
Co najwyżej możesz zobaczyć do paska bo albo jest za luźny, albo już na tyle zużyty że kiedyś może Cie zaskoczyć i sie zerwać.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipiec 2014, 06:11:29 »
Ok, dzięki. Pasek mam, wożę w bagażniku....sprawdzę w takim razie i pewnie zmienie.

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipiec 2014, 22:57:54 »
swoją drogą, alternatory (przynajmniej seryjne) to słabość SF SM. Ale to poznasz, że nie będzie ładować i w końcu nie odpalisz silnika.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipiec 2014, 08:39:26 »
Cytat: "maciekw"
swoją drogą, alternatory (przynajmniej seryjne) to słabość SF SM. Ale to poznasz, że nie będzie ładować i w końcu nie odpalisz silnika.

Dolegliwość alternatorów w Santkach mogę potwierdzić - 2x już naprawiałem ale brak ładowania zaraz widać :) zaświecą Ci się 3 kontrolki na czerwono (filtr paliwa, ładowanie i hamulec) - zgłupiejesz, poczytasz i dojdziesz do wniosku że to brak ładowania :(
Tak miałem za pierwszym razem, na drugi powiedzmy byłem "przygotowany"

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipiec 2014, 19:43:32 »
Potwierdzam słowa Aniego to słaby punkt alternator i to samo świeciło 2 x zaliczony

Offline lucasy

• Giełda
[Santa Fe SM] Piszczy po wjechaniu w kałużę
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudzień 2016, 11:32:14 »
Panowie proszę o pomoc. Po przejechaniu przez większe (ale nie jakieś mega, ot normalne   miejskie) kałuże prawym kołem zaczyna piszczeć pasek i czasem nawet spada ładowanie, na tyle, że zapala się lampka braku ładowania.

Miesiąc temu miałem wymieniony pasek alternatora na nowy bo stary piszczał jak silnik był zimny.

Tak ma być ?Czy w santku nie ma jakiejś osłony by woda nie lała się na te paski, zaraz za prawym kołem też mam jakieś koło pasowe i nie jest niczym osłonięte :(

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudzień 2016, 11:33:50 »
Miałem podobnie w oplu. Okazało się że był źle naciągnięty pasek.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudzień 2016, 15:13:38 »
Zły naciąg paska alternatora, za słaby. Warto też sprawdzić naciąg pozostałych pasków.

Offline lucasy

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Grudzień 2016, 15:32:26 »
OK. Dziękuję. Postaram się ponaciągać paski lub zlecę to mechanikowi.

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Grudzień 2016, 16:00:56 »
W niedzielę zaobserwowałem to samo u siebie. Generalnie to co proponują koledzy naciągi plus smar do pasków świetnie wycisza "bide", Sąsiad kiedyś psikał tym, bo miał koło pasowe skrzywione a nigdzie nie mógł kupić do jakiegoś amerykańskiego wynalazku.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudzień 2016, 16:17:15 »
Nie wiem i nie stosuję smarów, wosku ani żadnych "psikadeł" do pasków.
Na forach motoryzacyjnych się z tego śmieją, twierdzą, że to działa na chwilkę a na linii pasek-koło chodzi o jak największe tarcie i odradzają te wynalazki.

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Grudzień 2016, 16:20:04 »
Kiedyś kupiłem taki "wynalazek" działało przez dzień. Potem znowu pisk. Najlepiej podjechać do mechanika i naciągnąć lub wymienić pasek.