Autor Wątek: [Accent LC] Po wymianie łożyska zaczęło huczeć po 1000 km.  (Przeczytany 6402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rafreality

• Gość
Czy to normalne, jak sądzicie? Fakt, że kupiłem najtańsze, tzn. 50 zł za sztuka i nie żaden SKF, ale teraz mam dwa dylematy.
Czy jak go wybiję, to czy jest szansa na gwarancję producenta ? Czy takie cuda to tylko w t-mobile ?
No i gdzie dostać porządne łożyska, na alledrogo znalazłem za 128 + wysyłka z SkFa, ale myślę czy w serwisie nie będzie taniej.
Macie jakieś dobre dojście do tańszych części ? Kiedyś kupiłem na Marei łożyska z Skfa bardzo tanio i do dziś chodzą jak oryginalne.

Mam takie objawy, że przy 40 km/h jest cisza, 60 to już wyje, a potem gorzej wyje.
Wymieniłem z oryginału na jakieś gówno, bo miałem zwrotnice na stole, to wybiłem stare i se nabiłem jakiś szit i tu był mój błąd.

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline valdi

• Giełda
[Accent LC] Po wymianie łożyska zaczęło huczeć po 1000 km.
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipiec 2014, 11:07:17 »
Taką samą głupotę kiedyś w Ponym zrobiłem. Coś mi huczało, mechanik stwierdził, ze to łożyska i wymienił na jakieś dziadostwo. Po wymianie huczało dalej, okazało się, ze to były opony.
Nowe łożyska wytrzymały z tysiąc czy dwa tysiące kilometrów. Po demontażu okazało się, że wałki w tych podróbkach wyglądają, jakby je ktoś młotkiem poobijał. Założyłem z powrotem oryginały i do tej pory jest o.k.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipiec 2014, 11:29:40 »
Pierwsza sprawa która powinna zwrócić uwagę to właśnie cena i marka. Łożysko kół to nie nakrętka zbiorniczka gdzie spokojnie na drodze wymienisz na drugą. Tu trzeba zainwestować - niestety. I najlepiej sprawdzić wcześniej sprawę opon, choćby założyć zapas na jedną i drugą sprawę i sprawdzić czy jest różnica.

Tom

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipiec 2014, 14:25:15 »
ja za łożysko na przód płaciłem 88 zł chyba był to SKF, na tył 139 zł - droższe bo jest w całości z piastą. Objawy miałem takie, że przy ostrych zakrętach coś buczało, myślałem, że opony ale okazało się, że łożysko, które przy demontażu się dosłownie rozpadło. Najważniejsze to żeby łożysko wsadzić najlepiej na prasie. Mechanik twierdził, zę przy wkładaniu za pomocą młotka i tego typu metodami można rozwalić nawet najlepsze łożysko. Na tych łożyskach przejechałem już ok 15 tys km, na przednim pewnie koło 20 i nic się nie dzieje. Sprawdziłem w dokumentach i cena za przednie z 2011, za tylne z 2012 roku więc teraz z 10 % trzeba pewnie doliczyć.

rafreality

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipiec 2014, 22:46:56 »
Konkretne odpowiedzi. Dzięki chłopaki za wsparcie, jutro zamówię te łożysko.
Cytat: "kosmos2011"

Jeśli chodzi o SKF to dużo jest informacji że do środka pudełka pakują teraz różnej jakości "wynalazki".

Dokładnie, kupię to Kanaco z Ital Parts i problem z głowy, nie lubię jak coś jest nie tak z autem, pewnie też tak macie, a nabić dam na prasę, bo to obecne, klepałem młotkiem, choć  też nie jestem zwolennikiem takiego nabijania.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipiec 2014, 00:07:14 »
Tego nie robi się młotkiem. Są do tego prasy hydrauliczne lub śrubowe, typu takiego jak do ściągania i wciskania tulei metalowo-gumowych, tylko dyski są dużo grubsze, pierścienie przelotowe i śruba naciągowa dużo wytrzymalsze.
A młotkiem to jeśli wali się po uszczelnieniach, koszyku i kulkach to na pewno można rozwalić każde łożysko.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipiec 2014, 17:12:03 »
łożysko w 90% ulega uszkodzeniu przez zły montaż, jak waliłeś młotkiem to nie ma się co dziwić że już po 1000 km wyje.

rafreality

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipiec 2014, 20:15:56 »
Cytat: "NieAmator"
łożysko w 90% ulega uszkodzeniu przez zły montaż, jak waliłeś młotkiem to nie ma się co dziwić że już po 1000 km wyje.

Uwierz, że nie miałem takiego przypadku, mam odpowiedniej średnicy tuleje, przykładam na zewnętrzny pierścień i delikatnie pukam po tulei, nie po kulkach czy tam gdzie indziej, tylko po tulei przyłożonej do łożyska. Pomimo tego, że to zapewne wina łożyska, jutro łożysko będę wprasowywał rozpierakiem hydraulicznym, a temu wszystko się podda, tylko oczywiście ładnie przyłożona tuleja na zewnętrzny pierścień i pompowanie. Powinno być dobrze.
------------------------------------------
Edit:
Łożysko wprasowane najpierw w zwrotnicę, potem piasta na łożysko, wszystko poszło jak po maśle, za pomocą hydraulicznego sprzętu.
Łożysko jakie było w pudełku Kanaco to FAG, nie Iljin, ale sądzę że to również dobra marka, po drugiej stronie pierścienia widnieje napis KOREA, więc coś to znaczy.
Na razie jest cisza w samochodzie, tylko szum powietrza.
Poprzednie łożysko pojechało na reklamację, udało się go wyciągnąć w całości, niestety jest zatarte jak po 300 tyś km, albo i więcej.
Dzięki wszystkim za pomoc w dobraniu części.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lipiec 2017, 23:23:53 »
Przez zwłokę z wymianą przegubu zewnętrznego łożysko koła przedniego zakończyło żywot. Przy minimalnym skręcie kierownicą w prawo buczenie i bicie tarczy hamulcowej. Po wymianie błoga cisza.

.