Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Santa Fe Automat Szarpie po wymianie oleju

<< < (2/6) > >>

Valdi4320:
Dowiedziałem się  dziś od mechanika który moje auto miał na warsztacie zanim je nabyłem  że .... ten mój Santa Fe miał pękniętą chłodnicę i on mu wcześniej wymieniał olej w skrzyni biegów bo był wymieszany z płynem chłodniczym , ja teraz zrobiłem wymianę bo mi się tamto wydawało jakoś dziwnie zasyfiałe i w mało klarownym kolorze także chyba będzie poważniejszy problem .
Hyundai u mnie to całkowity przypadek zamieniłem się Hmm .
Auto mi się spodobało bo jest spore wygodne 4x4 co na wsi zimą się przydaje ... Sam nie wiem już co robić :( ... A według was co teraz ?

[ Dodano: 2014-07-19, 09:56 ]

--- Cytat: "kosmos2011" ---Valdi witamy się tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=57239#57239

Pewnie przed rejestracją na forum śledziłeś je jako gość, a wtedy czytałeś na pewno tematy o olejach do ASB. Więc dlaczego nie zakupiłeś (może serwis taki zaoferował tylko że to Twoje auto) oleju przetestowanego tylko półsyntetyk (oryginał lub sprawdzony zamiennik to syntetyk) i do tego jego normalna cena trochę spora. Jeśli chodzi o parametry to zbliżone do parametrów oryginału.
--- Koniec cytatu ---

Nie śledziłem - hyundaia mam przez przypadek wcześniej A6 jeździłem .

[ Dodano: 2014-07-19, 18:51 ]
Widzę że skupiliście się na ortografii :) Ma ktoś jakiś pomysł ? Czy zwyczajnie oddać auto na warsztat .

vanhelsing:
Olej w skrzyni biegów wymieszany z płynem chłodniczym :shock: A skąd ten płyn mógłby się wziąć w ASB? I skąd pomysł,że to akurat płyn chłodniczy? Mechanik przeprowadził jakiś test chemiczny?Czy mi się wydaje,czy ktoś tu bajki opowiada?

Valdi4320:

--- Cytat: "vanhelsing" ---Olej w skrzyni biegów wymieszany z płynem chłodniczym :shock: A skąd ten płyn mógłby się wziąć w ASB? I skąd pomysł,że to akurat płyn chłodniczy? Mechanik przeprowadził jakiś test chemiczny?Czy mi się wydaje,czy ktoś tu bajki opowiada?
--- Koniec cytatu ---

... Otóż widzisz olej z ASB przepływa przez chłodnicę cieczy która chłodzi  silnik , w wyniku uszkodzenia w niej doszło prawdopodobnie do wymieszania się tych substancji  , wywalał olej z ASB do zbiorniczka płynu chłodzącego a chłodnica faktycznie jest nowa . Nie mam zresztą podstaw by mu nie wierzyć . Hm ?
Widzę że nie bardzo znasz swoje auto .

vanhelsing:
Valdi,dzięki za wyjaśnienie.Co do znajomości swojego auta,to znam je doskonale. Tak się składa,że mam skrzynię manual. Automatem jeździłem przez krótki czas,więc znam budowę i działanie skrzyni.Nie wiedziałem tylko,że chłodzenie skrzyni i silnika jest zintegrowane.

Valdi4320:

--- Cytat: "vanhelsing" ---Valdi,dzięki za wyjaśnienie.Co do znajomości swojego auta,to znam je doskonale. Tak się składa,że mam skrzynię manual. Automatem jeździłem przez krótki czas,więc znam budowę i działanie skrzyni.Nie wiedziałem tylko,że chłodzenie skrzyni i silnika jest zintegrowane.
--- Koniec cytatu ---

Niestety :( ...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej