Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Santa Fe Automat Szarpie po wymianie oleju
martinez98:
--- Cytat: "Valdi4320" ---
... Otóż widzisz olej z ASB przepływa przez chłodnicę cieczy która chłodzi silnik , w wyniku uszkodzenia w niej doszło prawdopodobnie do wymieszania się tych substancji , wywalał olej z ASB do zbiorniczka płynu chłodzącego a chłodnica faktycznie jest nowa . Nie mam zresztą podstaw by mu nie wierzyć . Hm ?
Widzę że nie bardzo znasz swoje auto .
--- Koniec cytatu ---
Otóż niestety nie jest. Jak może się olej automatu chłodzić w chłodnicy z płynem? Chyba, że diesel ma inny patent jakimś cudem? Ponadto wymiana dynamiczna "maszyną"? to też jakaś historia niestworzona. Wymiana dynamiczna odbywa się bez bulbulatorów, maszyn i magii przez - właśnie - chłodnicę oleju automatu, która jest przed skrzynią i prowadzą do niej 2 przewody hydrauliczne - i nic więcej! już na pewno nie przewody z płynem chłodniczym z silnika.
wydminianin:
Martinez, to nie do konca tak. Przewody do chlodnicy plynu ASB przechodza przez dolna czesc chlodnicy plynu chlodzacego, ale czy maja kontakt z plynem chlodzacym to nie wiem. A dynamiczna wymiane plynu ASB to faktycznie mozna wykonac samemu bez zadnych maszyn, wiem bo sam robilem.
(Do Tekli)Przepraszam za ortografie, pisze z tableta bez polskich znakow
kosmos2011:
Chłodnica płyny w ASB jest osobnym elementem i nie przepływa przez nią płyn chłodniczy silnika.
http://hyundai.epcdata.ru/santa_fe/20872/engine/sistema_ohlajdeniya-2525611/masloohladitel-25460/
DriverOpolskie:
Popytałem naszych mechaników na temat skrzyni biegów.Wszyscy twierdzą,że jeżeli nic się nie dzieje,nie powinno się wymieniać oleju w skrzyni.Nowy olej wypłukuje różne syfy i potem robią się takie wynalazki.Dziwna teoria,ale ponoć sprawdzona.Druga sprawa to to,czy na pewno mechanik zastosował taki sam olej ?
wydminianin:
KOSMOS masz rację- płyn chłodniczy nie przepływa przez chłodnicę ASB. To przewody od ASB przechodzą przez chłodnicę. Doskonale to widać na linku który podałeś. Ponadto ja również zalałem ASB płynem Ravenol ATF MM SPIII przy przebiegu
150 000km i jak do tej pory, po ponad 5000 km nie wystąpiły żadne niepokojące objawy, tym bardziej, że ten właśnie płyn jest polecany do ASB Hyundaia i Mitsubishi.
Nawigacja
[#] Następna strona