Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Santa Fe Automat Szarpie po wymianie oleju
Valdi4320:
Witam niedawno kupiłem Santa Fe 2005 r 2,0 CRDI Automat 4x4 2005 r wymieniłem pięknie płyny i po wymianie oleju w ASB , dynamicznej , na którą to pojechałem do Gdańska ponieważ w Toruniu tylko statycznie wymieniają i przejechaniu po tym akcie około 1000 km zaczęło auto szarpać ... W momencie kiedy zmieniam położenie dźwigni zmiany biegów ,najbardziej z P na R na D z kolei jest ok i jeździ Normalnie . Czy mogli mi wlać olej nieodpowiedniej klasy i od tego się to zrobiło ?
Wlano mi ravenol ATF MMSP III Hmm właściwy ?
Dodam że rano i jak olej nie jest mocno rozgrzany wszystko odbywa się poprawnie .
jaclwapl:
może nalali za dużo? i to nie jest olej tylko specjalistyczny płyn hydrauliczny.
Po pierwsze i najważniejsze czy sprawdziłeś poziom płynu na ciepłej skrzyni?
I popraw post bo nie można tego zrozumieć... zjadasz całe słowa i przecinki stawiasz nie tam gdzie trzeba i ciężko się domyśleć co autor miał na myśli.
Po co jechałeś specjalnie z Torunia do Gdańska? w Toruniu nikt nie wymienia płynu? Jak będzie coś nie tak z ich winy to będziesz na reklamacje na lawecie jechał?
Valdi4320:
Myślisz że od zbyt wysokiego poziomu oleju mogą być takie objawy ? Szarpie jak stoi przy zmianie pozycji drążka z P na R najbardziej . słychać też jak skrzynia zmienia dość głośno przełożenie na rozgrzanym . Zimny jest ok .
na rozgrzanej skrzyni wskazanie oleju jest między hot a cold na załamaniu miarki .
A opowiadając na pytanie w Toruniu nie ma maszyn do dynamicznej wymiany oleju ot taka wioska .
vanhelsing:
W ASB w Santa Fe znajduje się wewnętrzny filtr,który należy wymieniać co kilka wymian oleju.Nie pamiętam dokładnie interwału wymiany.Niestety trzeba do tego wyjąć skrzynię,bo filtr znajduje się w środku.Z reguły nikt tego nie robi bo to spory kłopot i koszt.Wymieniłeś fluid dynamicznie,czyli jak trzeba,ale mógł on wypłukać jakieś syfy z filtra jeśli był zawalony.Być może to jest przyczyna.
kosmos2011:
Valdi witamy się tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=57239#57239
Pewnie przed rejestracją na forum śledziłeś je jako gość, a wtedy czytałeś na pewno tematy o olejach do ASB. Więc dlaczego nie zakupiłeś (może serwis taki zaoferował tylko że to Twoje auto) oleju przetestowanego tylko półsyntetyk (oryginał lub sprawdzony zamiennik to syntetyk) i do tego jego normalna cena trochę spora. Jeśli chodzi o parametry to zbliżone do parametrów oryginału.
Nawigacja
[#] Następna strona