Martinez, dzięki za fachowe opinie - z nieba mi spadłeś - szukam już od pewnego czasu kogoś zorientowanego w temacie Hyundaia w Trójmieście, ale chyba mam pecha... Masz jakiś warsztat, albo sam jesteś mechanikiem ? ;-)
Kursuję regularnie między Gdańskiem i Półwyspem, więc jakby była możliwość się spotkać w Rumii, to chętnie bym Ci to pokazał.
Odpowiadając na pytanie:
Auto ma instalację BRC zainstalowaną w 2007 roku, ale w maju byłem na przeglądzie i kontroli w serwisie w Sopocie "Auto-System Andrzej Chabko". Regeneracji był poddany reduktor + wymiana wtrysków + ogólny przegląd i dwukrotna wizyta kontrolna z podpięciem pod komputer.
Na początku dali właśnie bogatszą mieszankę (gazu), ale ponieważ nic się nie poprawiło wróciliśmy do pierwotnej, fabrycznej.
To dławienie występuje zarówno na gazie, jak i na benzynie, przyczyny szukałbym więc poza instalacją LPG.
Kodu błedu "check engine" nie znam. Naprawiałem ABS w Łomiankach pod Warszawą (mój dotychczasowy "mechanik" nie ogarnął tego) i tam właśnie przy okazji sprawdzili ten problem z silnikiem, diagnozę co do "uszczelki między kolektorem ssącym i głowicą" postawili po podpięciu pod komputer i po jeździe próbnej. Głowy nie dali, ale w związku z tym, że nic na tym nie zarobili i nie zarobiliby to im wierzę. A przynajmniej wierzę w ich dobre chęci.
korekty paliwowe (LTFT) nie znam, akumulatora nie odpinałem, więc w tej chwili nie powiem, czy to coś zmienia.