Autor Wątek: lampka rezerwy paliwa w crdi  (Przeczytany 10308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jerzy62

• Gość
lampka rezerwy paliwa w crdi
« dnia: 02 Listopad 2009, 20:44:40 »
?? czy Wam się zapala lampka rezerwy paliwa , bo przy odbiorze od razu zatankowałem ( 47l ON) nie czekając aż się zapali, zresztą <glupek2> za sugestią pracownika salonu i teraz też tankuję patrząc na wskaźnik paliwa nie czekając na zapalenie się lampki i stąd moje pytanie <glupek2>

sopel

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopad 2009, 21:04:34 »
... no comment :]

grzech

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopad 2009, 08:18:25 »
:shock:
Nam jak Nam może i sie zapala... ale nie wiem czy TOBIE sie zapali <co?>

Dam Tobie dobrą radę... spróbuj, a będziesz wiedział czy masz pomarańczową kontrolkę z rezerwą paliwa. :lol:

gummi.cezar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopad 2009, 10:10:39 »
Cytat: "grzech"
... sprubuj ...

GRZECHu, chyba Ci się "kontrolka" sprawdzania pisowni w Firefoxie zepsuła. :mrgreen:

grzech

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopad 2009, 21:31:59 »
echh... to tak jest jak sie nie ma kontrolki... tylko bagnecik - jak w trampku ]:->

jerzy62

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopad 2009, 21:58:59 »
Cytat: "grzech"
tylko bagnecik - jak w trampku

Miły Grzechu !
w trampku raczej nazwałbym ten "bagnecik" miarką , którą nieraz mierzyłem poziom paliwa w baku, ale wcześniej trzeba było przełączyć jak w motorowerze kranik na rezerwę !!!,
a miałem tego trampka kombi ok. 20 lat. wdzięczne autko w którym wszystkie naprawy robiłem sam łącznie z malowaniem i spawaniem .
a o zapalanie kontrolki pytam bo po odbiorze auta z niskim poziomem paliwa nie widziałem "zapalonej rezerwy ", wiem natomiast , że odpowietrzanie diesla jest kłopotliwe i należy utrzymywać odpowiednio wysoki poziom paliwa w baku ( chyba w każdym aucie ) bo właśnie dzisiaj zawoziłem 20 l synowej , która nie mogła zapalić swojej Meganki gasnącej po włączeniu zapłonu i przekręceniu . dzięki za maile i do poczytania :-D

gummi.cezar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopad 2009, 08:55:30 »
jerzy62, oprócz wskaźnika paliwa, kontrolki rezerwy niektóre wersje mają też komputer pokładowy, który podaje ilość kilometrów do przejechania na posiadanym paliwie. Inna sprawa, że po wyjechaniu z salonu, gdzie przebieg wynosi raptem parę kilometrów to ta wartość pewnie byłaby mocno niedokładna.

jerzy62

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopad 2009, 11:10:50 »
Cytat: "gummi.cezar"
jerzy62, oprócz wskaźnika paliwa, kontrolki rezerwy niektóre wersje mają też komputer pokładowy, który podaje ilość kilometrów do przejechania na posiadanym paliwie. Inna sprawa, że po wyjechaniu z salonu, gdzie przebieg wynosi raptem parę kilometrów to ta wartość pewnie byłaby mocno niedokładna.

Dzięki za odpowiedź, oczywiście, że mam tzw "komp. pokł." , ale jak wspomniałem wlałem 47 l ON i nic mi się nie świeciło - stąd moje może trochę infantylne pytanie .

sopel

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopad 2009, 16:40:56 »
Cytat: "jerzy62"
wiem natomiast , że odpowietrzanie diesla jest kłopotliwe i należy utrzymywać odpowiednio wysoki poziom paliwa

u mnie jak zgasl z braku paliwa to pare razy pokrecilem kluczykiem i odpalil, wiec jednak nie jest to jakos strasznie klopotliwe

jerzy62

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopad 2009, 18:00:52 »
Cytat: "sopel"
wiem natomiast , że odpowietrzanie diesla jest kłopotliwe i należy utrzymywać odpowiednio wysoki poziom paliwa

u mnie jak zgasl z braku paliwa to pare razy pokrecilem kluczykiem i odpalil, wiec jednak nie jest to jakos strasznie klopotliwe

dzięki za informacje i szerokiej drogi !!

Jarek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopad 2009, 12:36:57 »
Ja ostatnio przy zapalonej kontrolce rezerwy wlałem 47,5 l ON. Ale jest duża różnica między "wlać" a "wlać". Chodzi o to, że bardzo trudno jest zalać i30 pod sam korek. Podejrzewam, że "przełyk" jest bardzo długi i szybko wypełnia się spienionym paliwem. Jeżeli chciałoby mi się "cykać" to wlałbym może jeszcze litr lub dwa. Jeżeli zakończyłbym tankowanie po drugim czy trzecim wybiciu to wlałbym może 46 l.
Brak paliwa przećwiczyłem dwukrotnie w Xsarze i nic złego się nie stało. Oczywiście nie podważam opinii, że jest to wysoce niepożądane i grozi uszkodzeniem pompy paliwa, zapowietrzeniem itd.

sopel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopad 2009, 14:19:31 »
jak chcialoby Ci sie cykac to wlalbys jeszcze przynajmniej 5tke jak nie wiecej :)

eli2

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopad 2009, 17:30:31 »

Dzięki za odpowiedź, oczywiście, że mam tzw "komp. pokł." , ale jak wspomniałem wlałem 47 l ON i nic mi się nie świeciło - stąd moje może trochę infantylne pytanie .

Wg mnie masz coś uszkodzone.
U mnie w dieselu najpierw zapala mi sie lampka (tak mniej wiecj gdy komp pokładowy przewiduje paliwa na 60 km.
A następnie po około 10 kolejnych km komp pokładowy nagle z 50 km do przejechania zmienia się na "-". Kreskę.
To takie ubezpieczenie Hyundaia, że gdybyś zamiast 50 km przejechał 40 i zabrakło Ci paliwa, rozwaliłbyś przy tym auto (a w dieselu, ale nie tylko bo zdarza się też benzynkach - jest to prawdopodobne) mógłbyś miec do Nich pretensje. A tak masz kreski.
W każdym bądź razie - skoro wlałeś 47 litrów a lampka sie nie paliła - spodziewam się, ze się nie pali.

Marek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopad 2009, 18:40:31 »
W kwestii kontrolki, dzis zapalila mi sie rezerwa i jakos przypomnialem sobie ten post, szybko nacisnalem guzik komputerka i pokazal mi,ze paliwa jest na 69km,
a w kwestii ile wejdzie od momentu "odbicia" do pelna, jutro powiem, bo akurat musze nakarmic bydlaka, ale temat przerabiam za kazdym razem , bo zalewam pod korek.
nigdy nie sprawdzilem ile jeszcze wejdzie, ale na pewno jest to wiecej niz 5 litrow.
Jutro dokladnie popatrze na licznik dystrybutora.

Marek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopad 2009, 15:23:01 »
Witam
Zgodnie z obietnicą wynik "zalewania", który zaskoczył mnie trochę.
W momencie tankowania komputer pokazywał,że paliwa jest jeszcze na 63km.
Dystrybutor "odbił" kiedy zatankowane zostało 46,03 litra.
Odczekałem spokojnie chwilę aż piana opadnie i powoli zacząłem dolewać, pieni się diabelstwo niesamowicie,ale chciałem sprawdzić ile wejdzie jeszcze pod sam korek i postanowiłem przetrzymać.
Wynik: kiedy niespieniona ropa podeszła pod sam korek licznik dystrybutora pokazał 56,52litra. Wynika niezbicie,weszło jeszcze 10,49 litra i myślę,ze jest to możliwe biorąc pod uwagę,że zbiornik ma zdaje się 53 litry plus te kilka litrów w "rurę".
Tak czy inaczej dzisiejsze tankowanie zakończyło się takimi wynikami.
Cała akcja dobijania trwała jeszcze prawie 5 minut,więc jest to zajęcie raczej dla cierpliwych ;-)