Forum > Getz
[Getz] Check engine - ile można jeździć?
kadafi:
robaszek127, a wiesz co to za błąd?
Gorzej jak będziesz miał np. za ubogo to wtedy kilka stów będzie mało.
jmtotaszek:
Dzięki za odpowiedzi :)
Kabelek już zamówiłem, przyda się też do innych samochodów w rodzinie.
A co oznacza migająca ikonka check engine? Kiedyś przegoniłem mojego Getza dość agresywnie do 140km/h i zaczęła migać ta ikonka, ale po chwili zniknęła. Innym razem zaczęła mi migać gdy wypadł jeden z przewodów zapłonowych i autko chodziło na 3 cylindry (strasznie wtedy drżał, trząsł się). Poprawiłem przewód i było ok.
robaszek127:
Wiesz zawsze straszą, że za ubogo a kup ludzi jeździ na instalacjach 2 generacji z wywalonymi krokowcami jak u brata w ibizie i po 100tys głowica nadal dobra.
U mnie błąd najczęściej jest o zbyt wysokiej temperaturze na układzie katalitycznym. Co ciekawe podczas ostrej jeździe po autostradzie nad morze czyli ok 900km nie wyskoczył a tylko przy normalnym użytkowaniu.
Kabelek polecam ten n wifi bo łączyć można się telefonem z androidem i mamy wtedy mini komp pokazujący sporo opcji. Gdzie na zwykłym kabelku u mnie niewiele pokazuje oprócz błędów.
Migający check to chyba wypadanie zapłonu podczas jazdy. Ja tak miałem jak chodził na 3 cylindry bo popsuł się komp od gazu.
jmtotaszek:
Mam błąd P0420 - zbyt niska wydajność katalizatora.
Generalnie odradza się wymianę katalizatora na zamiennik, a nowy kosztuje ogromne pieniądze. Wykresy obu sond lambda są w normie, fluktuacje niewielkie, więc problem leży chyba w samym katalizatorze.
Co radzicie? 😩
robaszek127:
Ceny oryginałów hyundaia to ceny z kosmosu i tu ktoś w Atosie wymieniał katalizator i chyba coś ok 1,5zł wyszło czy więcej.
To lepiej już znaleźć magika co wyłączy drugą sondę i wtedy zapominamy o katalizatorze bo na gazie się niszczy szybciej a i tak guzik potrzebny.
Ciekawe czy działają w tym przypadku owe dokładki odsuwające sondę od spalin dostępne na allegro.
Nawigacja
[#] Następna strona