Autor Wątek: [ix20] nowe auto kilka pytań  (Przeczytany 11004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuku

• Gość
[ix20] nowe auto kilka pytań
« dnia: 28 Czerwiec 2014, 17:13:03 »
Hej,
mam kilka pytań co do nowego ix20:
-jaki olej jest tu wlany (chce zakupić ole na dolewki ewentualne)?
-ile km docieraliście silnik?
-jak wyłączyć ten sygnał niezapiętych pasów (pewnie przez podłączenie komputerem się da jakoś)?
-po rozpoczęciu jazdy następuje automatyczna blokada drzwi, jak to wyłączyć bo u mnie jest jakiś problem po zatrzymaniu auta i odblokowaniu drzwi guzikiem na pulpicie tylnie drzwi i tak się nie otwierają od środka trzeba je otworzyć z zewnątrz czyli pasażerowie z tyłu nei mogą wysiąść  :-/  ?
-u mnie w aucie nie dali na wyposażeniu apteczki  - jak było u was, mam się dopominać o to?

dzięki.

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:06:18 »
Olej to shell helix 5w40 wg info od dealera  

Co do reszty dylematów - nie pomogę, ojciec jest w identycznej sytuacji jak Ty :mrgreen:

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:11:41 »
- olej Helix - ale gwarantuje że nie trzeba nic dolewać,
- docieranie jak pasuje, ale te 3000 km to spokojnie,
- drzwi odblokowuje się guzikiem na konsoli, lub 2x pociągnąć za rączkę otwarcia drzwi od środka,
- apteczkę trzeba samemu dokupić.

zuku

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:22:12 »
no to mam problem, prawe drzwi mi sie w ogole nie otwieraja od srodka nawet ciagnac za raczke 2 razy, masakra nowy samochod i juz na serwis :/

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:23:36 »
Na konsoli centralnej, nad kratkami nawiewów jest przycisk którego symbol sugeruje otwarcie drzwi od wewnątrz - po jego naciśnięciu również drzwi są zablokowane?

zuku

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:32:20 »
samochód stoi wyłączony wszystkie drzwi się otwierają a te jedne z tyłu nie - ciągniesz za otwieracz od środka i cisza, podejrzewam że tej linki do zamka nie podłączyli :-/

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:34:35 »
No to zgłaszaj usterkę w ramach gwarancji, jest tego 5 lat więc niech się starają. 8-)

zuku

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:36:42 »
no niestety ale będę musiał do nich jechać, zastanawia mnie czy na moje żądanie w serwisie wyłączą mi automatyczne blokowanie drzwi, oraz to denerwujące powiadamianie o niezapiętych pasach?

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:41:16 »
Szczerze mówiąc nie liczyłbym na to, jeśli wyłączą to tylko i wyłącznie odpłatnie, mogą powołać się iż to działanie w kierunku bezpieczeństwa itp itd wiec wtedy lipa.

W służbowych Focusach/Mondeach mamy gorzej - położysz teczkę na fotelu pasażera, to wykrywa obciążenie fotela i drze ryja że pasażer (którego nie ma...) powinien zapiąć pasy :mrgreen:

zuku

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:46:40 »
no tak nie ma to jak VW/Audi tam podłącza się kabel i się ustawia w samochodzie co tylko chce,
a propo powiadamiania o pasach pomimo że siedział mi niezapięty pasażer z tyłu to nie hałasował o niezapiętych pasach, czyli z tyłu nie ma tych czujników?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Czerwiec 2014, 20:11:10 »
Czy VW czy Hyundai to przywitać się trzeba tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=56485#56485

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Czerwiec 2014, 20:41:44 »
Cytat: "zuku"
a propo powiadamiania o pasach pomimo że siedział mi niezapięty pasażer z tyłu to nie hałasował o niezapiętych pasach, czyli z tyłu nie ma tych czujników?

Nie spotkałem się jeszcze z autem, które miałoby czujniki z tyłu. To chyba kwestia tego, że na kanapie często-gęsto przewozi się jakiś nadprogramowy bagaż.

Być może auta klasy wyższej są wyposażone w coś takiego, ale najwyraźniej nie miałem jeszcze okazji nimi jeździć.

Offline endriu

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwiec 2014, 21:45:21 »
["wojbur"]Olej to shell helix 5w40
 Ja mam wlany 5w30 jeżdżę nim prawie 4 lata i jeszcze grama oleju nie dolałem .

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Czerwiec 2014, 22:08:21 »
Cytat: "zuku"
samochód stoi wyłączony wszystkie drzwi się otwierają a te jedne z tyłu nie - ciągniesz za otwieracz od środka i cisza, podejrzewam że tej linki do zamka nie podłączyli :-/

A ja podejrzewam, że masz ustawione zabezpieczenie drzwi, tak aby dziecko nie mogło ich otworzyć  od wewnątrz. Podłub w drzwiach, trzeba coś tam przycisnąć lub przekręcić (nie pamiętam).
Pozdrawiam
M.

zuku

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Czerwiec 2014, 23:03:06 »
Maolma wybawicielko, naprawiłaś mi drzwi :-D
jeszcze tylko wyłączyć tą autoblokade drzwi i sprawdzanie pasów i będę szczęśliwy.

Mam jeszcze pytanie, w samochodzie mam zwykłe radio i co jakiś czas ono samo zmienia mi stację - co to za ustawienie?