Autor Wątek: ŚWIECI SIĘ CHECK- CZUJNIK WAŁKA ROZRZĄDU  (Przeczytany 3729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SANTA2,7

• Gość
ŚWIECI SIĘ CHECK- CZUJNIK WAŁKA ROZRZĄDU
« dnia: 29 Październik 2009, 08:52:18 »
Witam Wszystkich,
Od niedawna posiadam Santa fe 2,7 z usa. Okazuje się, że zaraz po zakupie zaczął świecić check. Pojechałem do zwykłej stacji napraw i stwierdzili, że czujniki są dobre, tylko prawdopodobnie przestawił się rozrząd- a to mogą tylko sprawdzić i naprawić w ASO. Jeśli ktoś zna się i wie o co tu może chodzić proszę doradzić, Pozdrawiam!

pepe70

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Październik 2009, 09:58:08 »
Witam.
Aby stwierdzić, że czujniki są dobre trzeba podłączyć komputer diadgnostyczny, trzeba popytać może jakiś warsztat taki posiada (nie tylko ASO)
Świecąca kontrolka check świadczy o tym, że są aktywne błędy w komputerze pojazdu.
pzdr

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Październik 2009, 11:15:09 »
Witam. Nie jestem do końca przekonany, czy aby diagnoza jest trafna. Owszem w poprzedniku czyli silniku G6BW montowanym jedynie w Sonatach ten problem występował z uwagi na niefortunne rozwiązanie techniczne, ale to nie dotyczy silnika G6EAG, który masz zamontowany w swoim samochodzie. Przestawienie rozrządu, to bardzo poważna sprawa, poza tym silnik charakteryzował by się nierównomierną pracą. Nurtuje mnie jeszcze pytanie, czy czasem nie masz zamontowanego LPG? Tak czy inaczej na tą chwilę nie obędzie się bez podpięcia samochodu do scanera diagnostycznego, można to oczywiście zrobić również poza ASO z tym, że nie wszystkie scanery uniwersalne obsługują nowsze oprogramowanie ECU Hyundaia. Skontaktuj się z Witkiem lub Tajniaczkiem – oni są z Twoich stron, na pewno polecą jakiś rzetelny warsztat. Pozdrawiam Igor.
P.S.
Tak na marginesie z ASO nie bardzo sobie dają radę z wersjami zza oceanu ( odmienna pula VIN ).

SANTA2,7

• Gość
Dzięki Serdeczne
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Październik 2009, 11:45:46 »
Dzięki koledzy za odpowiedzi, za poświęcony czas!!
Podpinany był do komputera w stacji diagnostycznej Fiata w Mielcu, mają co prawda podstawowe oprogramowanie-które stwierdziło ten błąd, elektrycy wykluczyli awarię czujnika i stwierdzili,
że chyba właśnie coś z lekkim przesunięciem rozrządu(ale właśnie jest to chyba). Gazu jeszcze nie mam, natomiast silnik pracuje naprawdę równo i ładnie+zapala bez problemu. Test pracy samego silnika na tej stacji wypadł OK,
Dodatkowy objaw to lekkie szarpnięcie podczas jazdy-prawie niewyczuwalne
Pozdrawiam,

SANTA2,7

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Październik 2009, 07:47:53 »
Koledzy, okazuje się, że po tygodniu swiecenia kontrolka sama zgasła(przynajmniej narazie) , ale dzięki za kontakt do kolegi z mojego rejonu. Polecił mi fatycznie kogoś, kto się zna na Hyundaiach. Pozdro,

kubek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Październik 2009, 09:07:51 »
...niewiem jak w santafe ale w accencie świecenie błędu można skasować odpięciem akumulatora na chwilę....oczywiscie jesli jest usterka to jej to nie naprawi ale na desce się nie świeci...a i jeszcze po tej czynności na skanerze nie zobaczysz już tego błedu chyba że sie ponownie zapali kontrolka.
Co do rozrządu to raczej jakby przeskoczył to silnik równo by nie chodził

Pozdrawiam
Kuba