Autor Wątek: Czerwone kierunkowskazy. Jakieś propozycje???  (Przeczytany 3411 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marek111

• Gość
Czerwone kierunkowskazy. Jakieś propozycje???
« dnia: 05 Listopad 2009, 13:33:19 »
Może ktoś przerabiał ten problem. Czekam na pomysły. Podobno w amyrykańcach wymieniają żarówki na pomarańczowe kilkunastoelementowe LED. Nie wiem jak to działa w kloszach Sante Fe II. Ktoś to przerabiał. Może jakieś inne idea's? Pozdrawiam.

adam239

• Gość
Re: Czerwone kierunkowskazy. Jakieś propozycje???
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopad 2009, 10:14:03 »
Cytat: "Marek111"
Może ktoś przerabiał ten problem. Czekam na pomysły. Podobno w amyrykańcach wymieniają żarówki na pomarańczowe kilkunastoelementowe LED. Nie wiem jak to działa w kloszach Sante Fe II. Ktoś to przerabiał. Może jakieś inne idea's? Pozdrawiam.

przerabiałem to i powiem tak. można się bawić w żarówki/ledy (zółte lub zielone) jednak kolor jaki z tego wyjdzie nie będzie się pokrywał z kolorem jaki muszą mieć kierunkowskazy według polskich przepisów. jeżeli masz znajomego na SKT i nie boisz się kontroli policji (i innych służb) to oczywiście takie rozwiązanie jest najtańsze. jednak uważam że przy tym samochodzie biorąc pod uwage jego cene nie ma co kombinować i po prostu wymienić światła na europejskie (2x~350zł na allegro) i jest święty spokój.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopad 2009, 10:27:04 »
Cytat: "Marek111"
Podobno w amyrykańcach wymieniają żarówki na pomarańczowe kilkunastoelementowe LED.

Witam. Ja po prostu wymieniłem żarówki z czerwonych na pomarańczowe, ale u mnie w kloszu lampy szkło od kierunkowskazów jest przeźroczyste. Jeśli w Twoim przypadku klosz jest jednolicie czerwony, to pozostaje rozwiązanie zaproponowane przez przedmówcę, zakup lamp europejskich, albo zabawa w odbarwienie pola kierunkowskazów ( chyba najmniej trafione rozwiązanie ). Pozdrawiam Igor.

Vanitum

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopad 2009, 09:18:19 »
Więc może zdradzę wam jak to widzą służby mundurowe w mojej okolicy i jakie dostają wytyczne.

Jeżeli chodzi o przezroczyste białe klosze, nikt nie robi wielkiego problemu. Grunt żeby kolor się zgadzał. No chyba że się podpadnie, to mogą czepiać się homologacji.

Ale jeżeli chodzi o barwione szkła lamp, czy wszelkiego rodzaju ledy, nie ma co kombinować , tylko od razu wymieniać lampy. Po prostu zawsze będzie widać, że z lampą było coś kombinowane, a to wzbudza niepotrzebne zainteresowanie. Efekt może być taki, że się narobisz i wykosztujesz, a przy pierwszej kontroli zabiorą zabiorą ci dowód rejestracyjny, albo przy pierwszym przeglądzie będziesz miał problemy.

Do tego skoro masz (jak mniemam) wersje amerykańską, radze przy okazji sprawdzić jakie masz reflektory z przodu, bo niestety lampy przednie z USA również nie mieszczą się w Polskich normach. Wynika to z tego, że w USA masz lampy symetryczne, a w PL dopuszczone do ruchu są asymetryczne. Na szczęście gołym okiem bez sprawdzania homologacji nikt tego nie stwierdzi, ale jeżeli będziesz miał zakombinowane kierunkowskazy, na pewno sprawdzą ci przednie reflektory w ramach promocji.

Marek111

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopad 2009, 14:08:16 »
Dzięki za wszystkie rady. Chodziłem trochę po stronach na temat różnych kombinacji domowych. I przez przypadek odkryłem następny problem. Do tej pory nie zdawałem sobie, że podczas włączonego kierunku (miga na czerwono) i jednoczesnego wciśnięcia hamulca zaświeca się stop, ale kierunek przestaje w tym czasie migać. To zaczyna być rzerażające. Jak oni tam jeżdżą. Wygląda na to że trzeba sie wykosztować na allegro. Mam nadzieję że lampy europejskie zmienią wszystko, nie tylko kolor... Pozdrawia, Marek.