Autor Wątek: [ix35 EL] Interfejs diagnostyczny do ix35  (Przeczytany 14538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline balldome

• Giełda
[ix35 EL] Interfejs diagnostyczny do ix35
« dnia: 19 Czerwiec 2014, 15:52:05 »
Witam,

poszukuje interfejsu diagnostycznego do IX35, tak żeby sprawdzał wszystkie, albo chociaż większość modułów oraz elektroniki która jest w aucie i którą można sprawdzić za pomocą interfejsu.
Czy jest w ogóle taki dostępny na rynku (nie musi to być interfejs serwisowy za kilka tysięcy PLN)? Nie chce kupować w ciemno, bo później się okaże ze albo nic mi nie odczyta, albo tylko że żarówka w bagażniku się spaliła ;)
Liczę na Wasze rady oraz ewentualnie linki do takich interfejsów.

Pozdrawiam

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwiec 2014, 14:34:36 »
Uzywam elm327 podpinany na usb zasadniczo w moim ixie sie jeszcze nie przydal ale u szwagra zdejmowalem juz nim kody bledow. Jak traktujesz interfejs jako zrodlo informacji nt bledow zlapanych w kompie to polecam bo koszt na aukcjach w okolicy 40zl a informacja na co choruje autko jak na talerzu.

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwiec 2014, 00:15:13 »
Potrzebuje właśnie tylko do tego żeby zobaczyć po błędach co mu dolega i skasować te błędy co się da. Napisz mi jeszcze czy ten elm odczytuje błędy ze wszystkich strategicznych modułów oraz elektroniki?
Mógłbyś jeszcze podać jaka trzeba mieć wersje elm327, bo widzę ze jest ich kilka, oraz jakiego programu używasz.
Pytam, ponieważ na portalach aukcyjnych, w tych elmach za 40 zł nie ma ani słowa o ix35, a dopiero w tych za 300 zł piszą ze są do ix35, chociaż jak dla mnie, to one się niczym nie różnią.

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwiec 2014, 08:56:55 »
Interfejs zakupilem na allegro pod moj poprzedni samochod czyli fabie 2005r (podobno to bylo wazne) wiec raczej sugerowalbym sie opisem i cena okolo 40zl. Co do konkretnego oprogramowania to mozliwosci sa nieograniczone jest cala masa programow darmowych ta kwestie pozostawiam Twojej inwencji.  Niestety nie mam na opakowaniu elm327 informacji nt konkretnej wersjii elm ale moj egzemplarz testowalem na samochodach grupy vag naszych hyundaiach oraz grand vitarze i tam gdzie byly chceck engine zapalone zawsze kontakt z ecu samochodu byl  blad zczytywalem i mialem mozliwosc jego usuniecia.Na pewno innej wersji elm wymagaja fordy i laguny bo do tych pjazdow moim elm nie moglem sie podlaczyc.Koszt niewielki a wiedza uzyskana nawet przed wizyta w aso umozliwia spokojne kontynuowanie podrozy lub ewentualna pewnosc ze mechanik nie bedzie chcialwymienic polowy silnika.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwiec 2014, 14:00:53 »
Balldome wpisz w szukaj ELM327 lub OBD i wszystkiego się dowiesz. ELM327 i inne tanie interfejsy diagnozują tylko sterownik silnika.

Offline balldome

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwiec 2014, 21:42:18 »
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jaki jest protokół komunikacyjny (CAN, KWP, itp ...) w ix35?

Gorek1984

• Gość
Interfejs diagnostyczny Bluetooth
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Luty 2016, 20:25:39 »
Witam zastanawiam się nad zakupem Interfejs diagnostyczny Bluetooth i chciał bym sie dowiedzieć czy to działa i czy wybrać jakiś drogi czy może tańsze tez sobie radzą i działają? Bo rozpiętość cenowa jest dyza na allegro.

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Luty 2016, 08:13:44 »
Witaj kolego, spieszę Ci z pomocą :) Po poprzednim samochodzie (Citroen) pozostał mi interfejs ELM 327 bluetooth jednak nie współpracuje on ani z IX35 ,ani Elantrą. Podczas próby połączenie pojawia się komunikat ...brak komunikacji z samochodem /ECU. Urządzenie jakie mogę ci polecić do kasowania błędów to takie jakie zakupiłem do siebie czyli prosty skaner diagnostyczny U480 OBD2. To takie małe urządzenie w pomarańczowym kolorze z wyświetlaczem i kablem. Z moim IX35 benz. łączy się bez problemów , z Elantrą również , pokazuje również kody błędów i kasuje je. Podsumowując jeżeli potrzebujesz względnie taniego ( ja z przesyłką zapłaciłem 85 zł.) , prostego urządzenia do kasowania błędów , to będzie odpowiednie. Gdybyś miał pytania wal śmiało pozdrawiam.  :mrgreen:

Offline fazaaa77

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Luty 2016, 10:50:56 »

Offline konradp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Luty 2019, 14:30:44 »
Witam w Hyundai ix 35, elm 327 vgate icar2 dziala ,ale nie z kazda aplikacja. Błedy skanuje i kasuje napewno z darmowym programem Car Scanner bo testowalem. Inne programy moze tez dzialaja,trzeba by sprobowac u mnie torque nie dawalo rady.

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Luty 2019, 19:07:31 »
ELM nie odczyta układu hamulcowego. Poza tym za takie psie pieniądze nie jest to głupie.

Offline bsbs

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Luty 2019, 06:43:32 »
Witam miałem ten sam problem z diagnostyką kupiłem interfrjs w tej firmie https://www.mpm-com.pl jest mozliwość dokupić kolejne marki pojedenczo jest po polsku można wysyłać logi jezeli coś nie działa