Forum > Getz
[Getz] Belka zawieszenia przedniego
albert:
Tak, jak napisałem kilka postów wyżej, belka pasowała idealnie, nie było żadnych problemów. Belka NTY kupiona na Allegro. Jakość wykonania belki wg mnie i mechaników jest dobra.
marrgoss:
--- Cytat: "albert" ---Jakość wykonania belki wg mnie i mechaników jest dobra.
--- Koniec cytatu ---
Dawałeś jakieś dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne?
Mój blacharz, który poza blacharką robi też wymiany belek, radził dać jakiegoś baranka.
Choć z drugiej strony nawet jak ta belka NTY ma w miarę poprawne zabezpieczenie antykorozyjne to pewnie wytrzyma dłużej niż buda Gacka.
Gackiem śmiga żona i wszystkie błotniki poza jednym w burchlach.
Dwa lata temu robiłem blachy i było cacy ale prawy błotnik nie nadawał się do czegokolwiek. Pewnie dlatego, że Hyundai wynalazł patent na wytłumienie w postaci pianki w przednich nadkolach i ta pianka tylko trzyma wodę, a wiadomo, że woda z syfem i solą żre blachę. Jak mi blacharz pokazał błotnik i tę piankę to tylko za głowę się chwyciłem. Oddawałem mu samochód w okresie, kiedy dobrych parę tygodni nie padało a ta pianka aż ciekła :-( Nie dziwota, że blacha zgniła.
Kazałem więc wstawić nowy błotnik. Nie było większej tragedii, bo niecałe 200 zł nowa blacha, a koszt lakierowania taki sam.
robaszek127:
Blacha nie gnije tylko przez piankę bo u mnie jej nie ma a i tak jeden błotnik przerdzewiał jak dawniej w maluchu. Co widzę, że jakość hyundaia jest gorsza od słynącego z rdzewienia seata. Ja też kupiłem błotnik presco zamiast najtańszego chińczyka a pomalował mi niedrogo mechanik.
Ja dodatkowo pomalowałem od psodu błotnik by woda i sól na rantach nie siedziała bezpośrednio na gołej blasze.
Nowych sanek nie warto malować bo po co skoro pewnie blacha wytrzyma tyle co oryginał. A raczej jak widzę u siebie rdzewieje od środka.
Najgorsze są ceny nowych ale i używek błotników. DO seata czy wv pełno i za grosze a do getza ceny z kosmosu i strach kupić błotnik oryginał bo nie wiadomo ile wytrzyma.
Scorpio:
U mnie wymiana belki miała miejsce przed wakacjami, zaglądałem niedawno i nie ma na niej jeszcze żadnych śladów korozji. Oczywiście bez jakiejkolwiek konserwacji. Belka NTY z alledrogo ;)
marrgoss:
Jakby były to byłoby to bardzo niepokojące po niecałym roku ;)
Ja w zasadzie też już się zdecydowałem na ten zamiennik.
Jak zima odpuści to w Gacku żony od dawna czeka więcej jak pół podwozia do wymiany - belka, miska, cały wydech. Wszystko pożarte (wydech) albo zaburchlone (belka i miska).
Przy okazji zapytam, tych którzy są po operacji belki - w jakim stanie były wahacze? Zostały stare czy trzeba było nowe wstawiać?
Nawigacja
[#] Następna strona