Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Błędy skrzyni biegów - automat, szarpanie

<< < (3/7) > >>

martinez98:
Dzięki, wiem, że jest, znajomy tam robił skrzynię w passacie. Może lepiej podjechać, ale skoro można samemu coś ogarnąć, choćby sprawdzić błędy to po to jest to forum.
Filtr jest od strony silnika, na razie nie planuję skrzyni demontować a na pewno nie w ciemno. Co do konwertera, nie mam przekonania "stall test" wypada prawidłowo.

NieAmator:
Jeśli chodzi o sprawdzenie błędów to nie pomogę bo nie czytałem nigdy błędów ze skrzyni

kefir:
Mam problem z skrzynią w santa fe 2001 rok automat, auto kupione niedawno z kilkoma awariami sobie poradziłem ale od niedawna pojawia się dziwne szarpanie i przerzucanie z4ki na 3ke,  auto chodziło fajnie na początku pózniej przy przerzucaniu z3ki na 4ke zauważyłem że w porównaniu do innych biegów tylko na 4ce dość znacznie podnosżą się obroby czasami do 3tysięcy a przy innych biegach zmieniał przy 2tysiącach, następny objaw to taki że przy wrzucaniu z 3ki na 4ke wskakuje 4ka po sekundzie znowu 3ka i po sekundzie znowu 4ka, od niedawna wyglada to tak że po wskoczeniu czwórki nawet 3y razy wskakuje 3 zanim wskoczy na 4ke trwa to około 2 sekund taka szybka sekwencja ,4ka 3ka 4ka 3ka i znowu 4ka, od kilku dni pojawiło się jescze coś bardziej niepokojącego dość mocne stuknięcie a czasami nawet powiedziałbym za przeproszeniem dupnięcie podejrzewam że nie tylko skrzynia się kończy ale także i tylna przekładnia lub coś jeszcze, na pewno napęd na tylne koła nie działa sprawdziłem to na łące, tylko przednie koła ciągną, prosze o informacje, może ktoś miał podobny problem lub może ktoś wie czy jest sens jechać z tym do mechanika czy odrazu wymieniać skrzynie,.   za odpowiedzi z góry dziękuje

Mistrz:
Co prawda nie miałem w życiu wiele styczności z automatami, ale kiedyś czytając na różnych forach opinie, opisy usterek itp itd, powiedzieć mogę że w wielu przypadkach pomaga wymiana oleju w skrzyni, więc jeżeli tego nie zrobiłeś to powinieneś bo i tak nie uciekniesz przed tym.

A z tym niedziałającym napędem na tył to ja bym podniósł wszystkie 4 koła, wrzucił bieg i wtedy obserwował czy tył się wcale nie kręci. Jeżeli tylne koła się nie kręcą to zobacz czy kręci się wał, dzięki temu mógłbyś przynajmniej zdiagnozować czy usterka jest w tylnym moście, czy może przy skrzyni gdzie napęd jest rozdzielany (co myślę że jest bardziej prawdopodobne w tym przypadku).

P.S. na przyszłość nie bądź taki skąpy z używaniem interpunkcji.  :-P

kefir:
Masz racje olej na pewno warto wymienić chociaż wygląda jak nowy ale to nie znaczy że dalej ma te parametry które powinien, czy w tym aucie w skrzyni jest także filtr oleju który należy wymienić? co do podnoszenia auta to faktycznie podjade do mechanika żeby to sprawdzić, dziękuje za podpowiedzi

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej