Autor Wątek: Tryb awaryjny bez check engine po wycieciu DPF  (Przeczytany 9571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

syyzyy

• Gość
Tryb awaryjny bez check engine po wycieciu DPF
« dnia: 12 Czerwiec 2014, 00:53:16 »
Witam,

W zwiazku z problemami z DPF, czyszczenie nie pomagalo a generowalo tylko koszta, zdecydowalem sie na wyciecie.

Zrobilem to w zakladzie gdzie Pan potwierdzil, ze robil juz kilka takich modeli bez problemowo. DPF zostal wylaczony na poziomie ECU.

Problem:

Podczas jazdy na 5-6 biegu przy okolo 3000 RPM samochod wchodzi w tryb awaryjny bez sygnalizacji check engine.

W serwisie powiedzieli mi, ze moze to byc EGR (faktycznie sie przycinal), zdemontowalem, wyczyscilem ale problem pojawia sie nadal. Zastanawiam sie jeszcze nad przeplywomierzem powietrza ale najpierw chcial bym zapytac o wasze opinie.

Chcialbym zapytac czy ktos kiedys mial podobny problem? Zastanawia mnie jaki warunek moze wyzwalac tryb awaryjny bez kontrolki check ..

Licze na wasze komentarze,

Pozdrawiam7

ed. tytuł. tekla

arczi114

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwiec 2014, 10:30:24 »
Witam,nie jestem biegłym , ale czy na pewno mechanik modulował komputer,czy tylko mechanicznie usunął DPF , i na żywca odłączył kontrolkę Check ???
Może teoria ,,szyta grubymi nićmi" , ale po naszych mechanikach wszystkiego się można spodziewać... :-/

syyzyy

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwiec 2014, 12:41:55 »
Z tego co sie dowiedzialem, to prawdopodobnie usuniete zostaly tablice bledow czego wynikiem jest brak check engine przy trybie awaryjnym ale to tylko 'prawdopodobnie' ...

Kolejne pytanie, czego potrzebuje, zeby wgrac soft do ECU? Moze bede miec okacje zeby ktos zdalnie obrobil mi program, ale niestety jako ze nie mieszkam w PL prawdopodbnie musial bym sam zfleshowac soft. Posiadam kabel diagnostyczny do obd 2, pytanie tylko czy da rade nim cokolwiek zrobic a jesli tak to jaki soft do tego potrzebny..

EDIT: check engine zapala sie podczas rozruchu tak wiec jest podlaczona

kalu217

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwiec 2014, 19:47:57 »
Cytat: "syyzyy"

Może nie w tym przypadku, ale są zawodnicy co na handel podpinają kontrolkę pod inną.

syyzyy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwiec 2014, 08:31:24 »
Cytat: "kalu217"
Cytat: "syyzyy"

Może nie w tym przypadku, ale są zawodnicy co na handel podpinają kontrolkę pod inną.

Wszystko mozliwe.

Mam pytanko, ostatnio kolega zaoferowal sie wyslac mi zmodyfikowany soft i zastanawiam sie czy jest jakis program pod OBD do zrobienia flasha? Chodzi tylko w wgranie zmodyfikowanego softu i backup starego.

Dziekuje z gory za jakiekolwiek info.

Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda

syyzyy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipiec 2014, 12:49:19 »
[ Dodano: 2014-08-18, 10:06 ]
maly UP dla zainteresowanych w temacie:

auto juz sprawne, problemem jak pisalem wczesniej okazal sie soft - wywalone tablice bledow oraz zmienione parametry pracy turbiny (Panom z firmy FOX/V-tech w Kielcach serdecznie dziekuje za robienie rzeczy o ktorych nie maja pojecia), prawdopodobnie wgrali mi pierwszy soft ktory znalezli na necie do tego ECU...

Problem zostal rozwiazany poprzez wgranie oryginalnego softu i ponowna identyfikacje, tam w opcjach mozna wylaczyc DPF. Podobno to jedyny sposob tak wiec do modelu 2.0 crdi 16V nie polecam wsadow edytowanych w ecusafe itp.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-08-18, 10:32 ]
Temat do zamkniecia