Autor Wątek: [Tucson] szarpanie silnika  (Przeczytany 33736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czaperek

• Gość
[Tucson] szarpanie silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Kwiecień 2012, 15:36:51 »
W zasadzie na 2 i 3 biegu, chociaż występują czasami na 4  biegu, lecz o mniejszym "nasileniu".

[ Dodano: 2012-04-12, 11:10 ]
Sytuacja się wyjaśniła.
Wymieniłem świece oraz przewody wysokiego napięcia. Jeden z przewodów był pęknięty od strony nasadki na świecę, drugi nosił ślady przebicia powyżej nasadki na świecę.
Objawy "szarpania" ustąpiły, silnik jest dynamiczny i żwawy w całym zakresie obrotów.
 Dziękuje wszystkim którzy zainteresowali się tematem.
Pozdrawiam :-D , temat do zamknięcia.

dareczekw

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Luty 2013, 16:55:53 »
Witam Kolegów. Odświeżę trochę temat z tym szarpaniem silnika. Mam podobne objawy. Byłem u kilku mechaników nawet w autoryzowanym salonie i nic. Polecali wymienić świece, przewody, cewkę. Tak też zrobiłem i tylko mam dodatkowe części zapasowe  :evil:  bo to nic nie dało. Silnik jak szarpał tak szarpie. Zawory były sprawdzane przy 99 tys teraz mam 125 tys. sprzęgło i rozrząd robione przy 90 tys.
Czy może ktoś ma jakieś inne pomysły niż elektryka.

[ Dodano: 2013-02-23, 09:47 ]
Widzę, że nikt nie ma pomysłu co to może być. Dodam jeszcze, że z moich ostatnich obserwacji po przejechaniu ok 800km silnik zużył ok. 0,5l oleju. (pół miarki na bagnecie). Może teraz ktoś komuś coś się skojarzy.

PAJA

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lipiec 2013, 22:21:59 »
Witam Kolegów. Odświeżę i ja temat z tym szarpaniem silnika. Mam podobne objawy. Szarpanie powstaje przy obrotach od 1500 do 2000, tak jak by brak paliwa głownie po zmianie biegów na dwójkę, szarpanie nie jest cały czas w jednym dniu szarpie znów na drugi dzień mogę przejeździć cały i nic.  Byłem u kilku mechaników  podpinali pod komputer -  żadnej usterki nie wykazało, naciągnąłem się na koszty gdyż wymieniłem sprzęgło, dwu masę, filtr paliwa i powietrza a usterka nadal jest.
Jestem już bezradny myślę aby zaślepić zawór egr może pomoże.
Za każdą poradę będę wdzięczny.

lotharus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Wrzesień 2013, 11:37:26 »
Witam Forumowiczow

Czy ktos z takimi objawami (lekkie dlawienie 1-2 ew. 3 bieg)
zaslepil EGR?

Tomek_Rzeszow

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Wrzesień 2013, 14:20:23 »
Witam,
U mnie podobne objawy. Szarpanie silnika itd... Pomiar cylindrow dal jasna odpwiedz. Brak kompresji na drugim cylindrze. Teraz samochodzik idzie do remontu

dareczekw

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Listopad 2013, 08:45:11 »
W moim Tucsonie nikt by nie wpadł na przyczynę szarpania, jak mi się wydawało silnika. Wczoraj zmieniłem opony z letnich na zimowe i co ciekawe nigdy nie zwracałem jakie mam opony a okazało się że mam dwie pary różnych opon, 215/70/16 i 215/65/16 !!! takie dostałem razem z samochodem więc specjalnie się im nie przyglądałem, a przecież różnica średnicy jest jakieś 2cm. Przy zmianach żaden fachowiec nie zwrócił na to uwagi.
Te szarpania to nic innego jak załączanie tylnego napędu bo przecież komputer wykrywa że koła się kręcą z różnymi prędkościami.
Co ciekawe letnie mam jednakowe opony i w lecie jest OK a szarpanie występowało w zimie i tak skojarzyłem fakty.

bednar

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Lipiec 2014, 23:32:08 »
No bomba z tymi oponami.

A wracając do tematu EGR to w silniku G4GC (chyba wszystkie Tucsony taki mają) nie ma EGR gdyż tą funkcję spełniają zmienny fazy rozrządu (CVVT), więc nie ma czego zaślepiać.