Autor Wątek: [Tucson] szarpanie silnika  (Przeczytany 33723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czaperek

• Gość
[Tucson] szarpanie silnika
« dnia: 05 Kwiecień 2012, 18:49:08 »
Witam wszystkich potencjalnych czytelników postu i chciałbym zadać pytanie:
Kupiłem niedawno Tucsona 2.0 benzyna z 2006r. w wersji Premium 4x4.
W zasadzie wszystko gra, tyle tylko,że przy obrotach silnika do ok 2000 obr/min, przy przyspieszaniu silnik jakby się dławił, lekko nim " szarpie", nie ma dynamiki. Dzieje się tak na 2 i 3 biegu- np; przy wyjeździe z ronda lub ze skrzyżowania.
Sytuacja taka trwa kilka sekund ( raz mocniej raz słabiej) aż obroty " dojdą" do ok. 3000 obr/min i wówczas objawy ustępują a samochód żwawo przyspiesza.
W tym czasie na desce nie pojawiają się żadne sygnały, nie świecą się żadne kontrolki. Samochód ma przejechane 65 tys. km ( przebieg oryginalny, potwierdzony przez ASO). Świece i przewody wysokiego napięcia  od nowości nie były wymieniane.
Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia, lub zna potencjalna przyczynę, proszę o radę.
Raz jeszcze gorąco pozdrawiam. :-D

dareczekw

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwiecień 2012, 21:13:36 »
Miałem podobny problem. W serwisie nic nie wykryli bo na komputerze nie było żadnych błędów. Wymieniłem świece, przewody wysokiego napięcia i cewkę i nadal nic. Kiedyś poczytałem, że może pomóc reset komputera przez odłączenie akumulatora. Tak też zrobiłem, odłączyłem akumulator na jakieś 5 min i o dziwo pomogło. Jak ręką odjął. Może i Panu pomoże.

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwiecień 2012, 21:54:45 »
Najczęstsza przyczyna to kable zapłonowe ,świece, także filtr paliwa może być już zapchany.

wald

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwiecień 2012, 22:14:58 »
Sądzę, że to wina turbo i dla tego ktoś sprzedał. Zachowanie jego jest takie jak benzyniaka bez turbiny (chyba , że ten silnik jej niema).

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwiecień 2012, 00:19:31 »
Nie  ma turbiny. Świece i przewody wymienię po Wielkanocy Akumulator zresetuję jutro, dam znać czy pomogło.  Filtr paliwa był wymieniony w terminie.
 Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwiecień 2012, 08:19:40 »
Jak kabelki będziesz wymieniał to zakładaj oryginały, albo NGK , te ponoć najlepiej pasują do naszych silników.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwiecień 2012, 10:03:21 »
ja tak mam i problem ustępuje jak mam więcej niż 1/4 zbiornika benzyny ;p

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwiecień 2012, 13:42:04 »
Benzyny mam 3/4 zbiornika, więc to nie od tego.

wald

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwiecień 2012, 14:01:45 »
Napisz czy:
1. Czy na 2 i 3 2tys. szarpie, czy na każdym biegu do 2tys.?
2. Na ciepłym, czy na zimnym?
3. Szarpie czy dławi (nie przyspiesza a obroty rosną)?
4. Jakie ma obroty normalnie?
Poziom paliwa nie ma nic do rzeczy bo albo pompa ciągnie albo nie, może być mała nieszczelność w układzie powietrza!(zalewa go), wszystkie benzyniaki mają kopa powyżej 3tys., za dużo rzeczy nie wymieniaj, ja stawiam na szczelność układu powietrznego(uszczelka za 2zł tak jak miałem w mondeo).

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwiecień 2012, 18:47:28 »
ad.1- szarpie i na 2 biegu i na 3 w zakresie obrotów od 2000 do ok. 3000, powyżej silnik żwawo przyspiesza. Na 1 biegu i na 4 czy tez 5 nie próbowałem- wydaje mi sie że nie miałoby to sensu,

ad.2 - nie ma znaczenia i na zimnym i na ciepłym,

ad.3 - silnik raczej "szarpie" niż "dławi", szarpie i nie przyspiesza płynnie (przyspiesza szarpiąc odczuwalnie obrotami silnika ) pojazdu aż do przekroczenia 3000 obr/min, potem działa bez zarzutu,

ad.4 - na wolnych obrotach(jeśli o to chodzi) pracuje normalnie, nie dławi się, nie gaśnie,
O jakiej uszczelce myślisz, byłbym wdzięczny za więcej szczegółów :roll:

tommatiz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwiecień 2012, 21:45:55 »
Witam. Kolego to możę być dziwne co napisze ale czy problem nie tkwi w tarczy sprzęgła? W Hyundaiach ulegają uszkodzeniu tarcze w sposób taki że łapią luz na wieloklinie i zamiast tarcza kręcić się równo z wałkiem sprzęgłowym to robi się luz i mogą występować obiawy o których piszesz... Pzdr

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwiecień 2012, 22:05:39 »
Wiesz co up, dzisiaj przejechałem się po raz kolejny i taka sama wątpliwość we mnie powstała. Starałem się "wczuć " w samochód i odniosłem wrażenie,że nie silnik a przeniesienie napędu odpowiada za szarpanie samochodem. Oczywiście w grę wchodzi sprzęgło, które może  doznawać poślizgu przy intensywniejszym przyspieszaniu. Przy "wolniejszym" przyspieszaniu objawy są znacznie słabiej wyczuwalne, czasami wręcz niewyczuwalne . Udam się do mechanika i jak znajdę przyczynę, napisze na forum.
Tymczasem pozdro dla wszystkich forumowiczów. :mrgreen:

tommatiz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwiecień 2012, 22:47:28 »
U mnie te objawy były słyszalne i wyczuwalne od niskich obrotów ale to nie znaczy że tarcza ma inne uszkodzenie jak u mnie było ( pisałem na forum w temacie sprzęgło dwumasa czy nie). Możesz to jeszcze w jeden sposób sprawdzić, po jeździe jak już jest silnik nagrzany weź na luz i uruchom samochód wsłuchując się we wszystko od spodu samochodu. Wręcz wyjdź z auta i prawie że na klęcząco uruchamiaj i gaś silnik i zrób tak kilka razy. Jak coś będzie nie tak to powinieneś to usłyszeć. I druga rzecz: na uruchomionym silniku bez wciśniętego sprzęgła pchaj lekko lewarek biegów na III bieg. Nie obawiaj się biegu nie włączysz jak będziesz to robił delikatnie i wtedy jak jest coś ze sprzęgłem nie tak to zdecydowanie usłysz niepokojący dźwięk. Pzdr

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwiecień 2012, 22:05:11 »
Próbowałem w/g Twoich wskazówek - nie dochodzą  żadne nienaturalne dzwieki.
Na początek wymienię świece - mają juz 65 tys. przejechane, zobaczymy jaki będzie efekt.
Pozdrawiam.

tommatiz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Kwiecień 2012, 22:27:02 »
Witam. Czy te przerywania dławienia sa zawsze na II i III?