Forum > Tucson JM
Tucson - problem z ogrzewaniem i klimą
kerad:
Czyli dobrze wyczytałem że dolna rurka to jest wejście o symbolu 97311, a górna 97312 to wyjście? W takim wypadku miałbym odwrotnie założone rurki na nagrzewnicy, bo cieplejszą aktualnie mam na górze...
Bo wejście jest od strony termostatu.
Dzięki raz jeszcze kosmos2011 zawsze doradzisz błądzącemu człowiekowi.
A powiedź mi proszę jeszcze odnośnie tej temperatury roboczej 85 stopni, to jest norma w tych silnikach, bo jak dla mnie to ona jest za niska (niedogrzany) i może tez słabiej grzać w kabinie.
kosmos2011:
Dolna zasilanie, górna powrót.
kerad:
Wiem że to już monotonne ale dalej nie rozwiązałem problemu i doszły nowe zagadnienia, które wprowadzają więcej niewiadomych.
Połączenia są następujące, które zweryfikowałem na innym samochodzie
Termostat
1/ lewy króciec idzie na dolne wejście nagrzewnicy (zasilanie)
2/ prawy króciec idzie na górne wyjście nagrzewnicy (powrót)
W sprawnym samochodzie kolegi w którym jest grzanie, lewy króciec przy termostacie jest cieplejszy, aniżeli prawy (powrót) i to ma sens.
Natomiast u mnie lewy króciec jest chłodniejszy, a prawy jest cieplejszy, tak samo jak rurki przy nagrzewnicy, które są dobrze podpięte, tylko temperatura na króćcach jest odwrotnie niż powinna być?
Termostat jest nowy, (wymieniany w 03.2015, nagrzewnica nowa wymiana 04.2015), termostatu nie da sie go podobno założyć odwrotnie, bo dzwoniłem do ASO i zupełnie tego nie pojmuję...
Może ktoś mądrzejszy się wypowie, bo ja już zgłupiałem, a ogrzewania można już powiedzieć że brak, bo nawet strona kierowcy lekko grzeje ale tylko na pierwszej prędkości nadmuchu, każda powyżej kończy sie brakiem grzania...
Widok króciec termostatu
[ Dodano: 2017-03-28, 10:11 ]
Wg poniższego załącznika jest odwrotnie opisane wejście i wyjście z nagrzewnicy, bo góra to wejście, a dół wyjście. Opis z Hyundai_Tucson(JM)-Shop_Manual(2004-2010)
tomaszk1:
Dobry Wieczór
Przepraszam za, być może głupie pytanie, ale przeszukałem forum i dokładnie przeczytałem instrukcję obsługi i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie. Chodzi mi mianowicie o to, co znajduje się poniżej przycisku sterowania wentylatorem w wersji z klimatronikiem (taka mała krateczka). Jestem posiadaczem Tucsona od niedawna (3 tygodnie) i mam pewien kłopot z działaniem klimatyzacji. Generalnie działa bardzo słabo (świeżo napełniona czynnikiem chłodzącym). Działa przez chwilę (zimne powietrze) po czym przestaje (ciepłe powietrze). Zauważyłem, że kiedy zasłonię tę kratkę palcem - zaczyna przez chwilę chłodzić i przestaje. Kiedy po chwili kiedy znów przesłonię ją palcem - sytuacja się powtarza.
Czy jest to jakiś czujnik, którego wadliwe działanie wpływa na stan klimatyzacji?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Piotrek79:
Dokładnie jest miejsce gdzie znajduje się czujnik temperatury.
Jak ma takie zachowanie to może być wadliwy.
Nawigacja
[#] Następna strona