Forum > Tucson JM
Tucson - problem z ogrzewaniem i klimą
dziubbasek:
Witam,
przegrzebałem chyba wszystkie fora (włącznie z rosyjskimi) i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu :( Może Wy mi pomożecie...
Mianowicie, Tucsona 2.0 benzyna + LPG kupiłem jesienią. Zwykle jeździ nim żona na krótkie dystanse, więc dopiero po pewnym czasie zauważyłem, że ogrzewanie działa na pół gwizdka i to tylko po stronie kierowcy (wyszło to podczas dłuższej trasy - uratowały nas podgrzewane fotele). Co jakiś czas przez około minutę wiało w miarę ciepłe powietrze, a potem jakiś kwadrans ledwo letnie. I tak w kółko. (generalnie przy temp -10 na zewnątrz w środku było może +5). Ogrzewanie nie działało niezależnie od ustawień na panelu (auto itp).
Jako, że po powrocie do domu żona dalej używała samochodu tylko na krótkich trasach - problem został zignorowany.
Teraz okazało się, że nie działa klimatyzacja. I nie działa identycznie jak ogrzewanie - przez pierwsze 5 minut mocno chłodzi, następnie 15 min nie działa, 3 min działa, i tak w kółko.
I teraz pytanie - czy problem jest wspólny dla ogrzewania i klimy, czy to dwie różne sprawy?
Dodam, że myślałem, że to siłownik nagrzewnicy regulacji temperatury - ale nie - siłownik działa, a przy wykręconym siłowniku i ręcznym ustawieniu dalej wieje ciepłym powietrzem.
Przy ustawieniu "Auto" siła nawiewu cały czas jest na max, stąd wnioskuję, że czujnik temperatury wewnętrznej działa prawidłowo. Zewnętrzny też pokazuje sensowną temperaturę.
Coś jeszcze mogę sprawdzić?
[ Dodano: 2014-06-14, 20:55 ]
Chyba znalazłem częściową przyczynę problemu - korek chłodnicy nie puszczał - płyn w zbiorniczku zawsze był na idealnym poziomie, ale nigdy nei wpłynęła do niego nawet odrobina płynu z chłodnicy (w zbiorniczku płyn piękny, zielony - w chłodnicy brązowe szambo).
Pytanie - czy oryginalny korek chłodnicy w Hyundai Tucson 2.0 benzyna jest 1.1 bara (taki mam), czy może 0,9 (wydaje mi się, że taki powinien być)?
Może ktoś sprawdzić u siebie? - bardzo proszę...
marek-f:
Witam
Moja historia z ogrzewaniem zaczęła się od gasnących świateł mijania. Z tą awarią pojechałem do elektryka.
Znalazł przerwane a właściwie zgniłe trzy przewody w nadkolu. Dwa były od świateł a trzeci ????. Wkrótce okazało się, że ten trzeci był właśnie od ogrzewania. Dotąd ogrzewanie działało ale słabo. Myślałem, że to taki urok mojej bryki. Po ty ogrzewanie śmiga aż miło. Dodam, że klima działała od początku dobrze.
Pozdrawiam
kosmos2011:
Dziubbasek jeśli dodajesz coś do posta to się to nie wyświetla jako nowy post i nikt nie wie że zadajesz pytanie wtedy trzeba zrobić to http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=53425#53425
Jak podasz numer vin to może się dowiemy czy ma być 0,9 czy 1,1.
dziubbasek:
@ marek-f
wygląda na to, że u mnie problem nie był związany z elektryką, tylko z syfem w układzie chłodniczym. Najprawdopodobniej przytkana była nagrzewnica. Po kilkakrotnym przepłukaniu układu problem najprawdopodobniej ustał (ze względu na temperatury na zewnątrz nie jestem w stanie w pełni przetestować ani ogrzewania ani klimatyzacji).
@kosmos2011
okazało się, że właściwy korek to 1.1. Ale dzięki za podpowiedź.
A tak na marginesie - wie ktoś może wie czy takie ustrojstwo jak w linku poniżej znajduje się w standardowym wyposarzeniu samochodu, czy trzeba sobie "domontować"?
http://goo.gl/ixIqGV
kosmos2011:
Tylko w dieslu.
http://hyundai.epcdata.ru/ix35-tucson/24173/electric/upravlenie_klimaticheskoy_ustanovkoy_i_vozduhovodi-97971A11/obogrevatel-97191B/
Nawigacja
[#] Następna strona