Autor Wątek: Okresowe problemy z uruchomieniem silnika - Accent '00  (Przeczytany 4842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcin227

• Gość
Okresowe problemy z uruchomieniem silnika - Accent '00
« dnia: 27 Październik 2009, 13:28:46 »
Witam serdecznie.

Mam pytanie. Otóż problem polega na tym że nie mogę uruchomic okresowo silnika. Rozrusznik kręci a silnik nie zapala (zdarza się to raz na tydzień). Podobne objawy miałem 3 m-ce temu, wymieniłem kostkę stacyjki (oryginał) i usterka zanikła. Teraz pojawiła się ponownie, w tej chwili gdy nie mogę zapalic nie słyszę pompy paliwa, chcociaż ze 2 razy pompę słyszałem po zapłonie i też nie zapalił. Problem wystąpił tydzień temu raz (odpiąłem klemę i na tydzień usterka zanikła) i dziś ponownie, przez 16 rozruchów nie mogłem uruchomic silnika, aż za 17 razem nagle zaskoczył i teraz pali bez problemu.
Co może by przyczyną, skoro raz pompę słychac a raz nie (w palącym Hyundaiu też raz ją słychac a raz nie i zapala 100 na 100)? Silnika nie zalewa paliwem bo po uruchomieniu (za x-razem) nie czuję jego zapachu. Czy to może byc przyczyna pompy? Ale dlaczego pracuje teraz? Codziennie jeżdżę i pali 100/100.
Jest jeszcze jeden objaw, na zimnym silniku gdy chcę przyspieszyc na biegu 2 silnik trochę przerywa, szarpie (coś w stylu przyhamowywania, dławienia się) ale już po chwili i gdy jest silnik ciepły nic się już nie dzieje.
 Może zaworek zwrotny w układzie paliwowym szwankuje? Ale ta usterka zdarza się dosyc rzadko, dlatego nie wiem co można podejrzewac...

Mam jeszcze jeden objaw - po dłuższej jeździe coś "puka" w podwoziu. Ponoc jest to system par paliwa. Ale dlaczego aż tak głośno "puka"? Po chwili ustaje...

Podaję numer nadwozia: KMHCG51FPYU046110, Accent 1.3 benzyna (bez gazu) 63 kW

Z góry dziękuję, proszę o pomoc, pozdrawiam, Marcin

kml

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Październik 2009, 17:19:11 »
Cytat: "marcin227"
am jeszcze jeden objaw - po dłuższej jeździe coś "puka" w podwoziu. Ponoc jest to system par paliwa. Ale dlaczego aż tak głośno "puka"? Po chwili ustaje...

BYŁO JUŻ NA TEN TEMAT - opcja szukaj sie kłania. W skrócie: ten typ tak ma TTTM

Wywala Ci jakieś błędy check engine?

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Październik 2009, 20:36:38 »
Powodów opisywanego objawu może być kilka np.:
1. czujnik położenia wału
2. przewody zapłonowe
3. świece zapłonowe
Warto zrobić odczyt błędów, może jednostka coś zapamiętała. Od dawna jeździsz tym autem ? Pompa z reguły jak ma paść to siada od razu na amen, jeśli chodzi o cewki również. Problem z uruchomieniem silnika występuje gdy silnik jest zimny czy nagrzany?

doman76

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Październik 2009, 21:29:42 »
4. Antena immo - jeśli jak nie odpala ne widzisz kontrolki "kluczyka"

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Październik 2009, 20:18:00 »
marcin227 napisał/a:, i na zimnym i na ciepłym. Dziś już nie odpaliłem i sholowałem do serwisu
Auto mam już rok
Poczekamy co powiedzą, trudno niektóre przypadki diagnozować tylko po opisach...

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Październik 2009, 10:44:50 »
IMMOBILIZER
jak nie widzisz świecącej sie kontrolki immobilizera to nie odpalisz (chociaż rozrusznik kręci),
po prostu czasami immo się czasami nie rozbraja - spróbuj wyjmować i wkładac kluczyk do stacyjki aż zapali się kontrolka immo :-)

ps
niedawno przerabiałem ten temat w Getz-ie z wypożyczalni

Kris_DG

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Październik 2009, 21:59:17 »
Mam to samo !! i rzeczywiście po podlaczeniu do kompa wyskoczyly błędy immo :)

marcin227

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopad 2009, 17:22:14 »
Powodem usterki był uszkodzony czujnik wału korbowego! Po wymianie auto śmiga jak nowe... :)

doman76

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopad 2009, 00:42:29 »
Oczywiście nie warto zwlekać z naprawa immobilizera bo mona wogole nie odpalić. Generalnie najpierw zamienia się kluczyk z zapasem, później wymienia antene immo.
W aso wspominali że na immo nie ma reguły, czasem przed odjechaniem z salonu trzeba wymienić. Podobno problem się bardziej nasila latem - ile w tym prawdy? - nie wiem.

Kris_DG

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopad 2009, 17:46:22 »
A robil ktos ten immo? jakie to koszty pewnie duze...

doman76

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopad 2009, 17:59:42 »
Ja płaciłem za antene w aso coś koło 150-200zł chyba(z robocizna) ok 30min roboty ze sprawdzeniem, ale to było już z 1,5roku temu. Masz pewność że to immo?

piotr1111

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Listopad 2009, 15:13:34 »
Cytat: "doman76"
Ja płaciłem za antene w aso coś koło 150-200zł chyba(z robocizna) ok 30min roboty ze sprawdzeniem, ale to było już z 1,5roku temu. Masz pewność że to immo?

Hm... ja podchodziłem do wymiany anteny ale w ASO krzyknęli za sama antenę 420 + robocizna... więc jak na razie zastanawiam się nad sensem zmiany tegoż elementu. (Z drugiej strony tyle kasy za drucik nawinięty... czy chcieli mnie naciągnąć?)

wtom

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopad 2009, 09:03:13 »
ale tam nie ma się co psuć, śniedzieją styki w złączu, zpodaj wd-40 kilka razy zapnij/rozepnij wtyczkę i po sprawie.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopad 2009, 16:19:55 »
Cytat: "piotr1111"
Z drugiej strony tyle kasy za drucik nawinięty... czy chcieli mnie naciągnąć?

Nie. ASO mają takie narzuty i choć często cena staje się abstrakcją tak niestety będzie.