Witam serdecznie.
Mam pytanie. Otóż problem polega na tym że nie mogę uruchomic okresowo silnika. Rozrusznik kręci a silnik nie zapala (zdarza się to raz na tydzień). Podobne objawy miałem 3 m-ce temu, wymieniłem kostkę stacyjki (oryginał) i usterka zanikła. Teraz pojawiła się ponownie, w tej chwili gdy nie mogę zapalic nie słyszę pompy paliwa, chcociaż ze 2 razy pompę słyszałem po zapłonie i też nie zapalił. Problem wystąpił tydzień temu raz (odpiąłem klemę i na tydzień usterka zanikła) i dziś ponownie, przez 16 rozruchów nie mogłem uruchomic silnika, aż za 17 razem nagle zaskoczył i teraz pali bez problemu.
Co może by przyczyną, skoro raz pompę słychac a raz nie (w palącym Hyundaiu też raz ją słychac a raz nie i zapala 100 na 100)? Silnika nie zalewa paliwem bo po uruchomieniu (za x-razem) nie czuję jego zapachu. Czy to może byc przyczyna pompy? Ale dlaczego pracuje teraz? Codziennie jeżdżę i pali 100/100.
Jest jeszcze jeden objaw, na zimnym silniku gdy chcę przyspieszyc na biegu 2 silnik trochę przerywa, szarpie (coś w stylu przyhamowywania, dławienia się) ale już po chwili i gdy jest silnik ciepły nic się już nie dzieje.
Może zaworek zwrotny w układzie paliwowym szwankuje? Ale ta usterka zdarza się dosyc rzadko, dlatego nie wiem co można podejrzewac...
Mam jeszcze jeden objaw - po dłuższej jeździe coś "puka" w podwoziu. Ponoc jest to system par paliwa. Ale dlaczego aż tak głośno "puka"? Po chwili ustaje...
Podaję numer nadwozia: KMHCG51FPYU046110, Accent 1.3 benzyna (bez gazu) 63 kW
Z góry dziękuję, proszę o pomoc, pozdrawiam, Marcin