Autor Wątek: [Santa Fe CM] Tempomat - dziwny problem.  (Przeczytany 25022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jlupino

• Giełda
[Santa Fe CM] Tempomat - dziwny problem.
« dnia: 26 Maj 2014, 22:08:20 »
Witam
Mam problem z tempomatem oryginalnym tzn raz można go załączyć, a innym razem nie. Nawet jak go raz załączę podczas jazdy, następnie po jakimś czasie wyłączę, to za chwilę jak go chcę ponownie załączyć to sie juz nie da. Nie jest to wg mnie wina guzików przy kierownicy, bo gdy sie udaje go załączyć to nie po jakimś mocnym wciskaniu tych guzików tylko cały czas z podobną siłą.
Co to może być i jak ew. to zdiagnozować (naprawić).
Nie wiem, może pod tymi guzikami jest jakiś smar przewodzący jak w pilotach tv lub coś w tym stylu. Jak się do tego dobrać, żeby zobaczyć jak to tam wygląda?

ed. int. tekla

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maj 2014, 09:11:50 »
a przy jakiej prędkości chcesz włączyć ten tempomat? problem z przyciskami od tempomatu w 7 letnim samochodzie... to chyba ktoś by musiał operować wyłącznie przyciskami zamiast pedałami... obstawiałbym może raczej jakieś połączenia na kostce niż sam przycisk.

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maj 2014, 22:20:19 »
Problem z tym występuje przy każdej prędkości.
Gdzie może znajdować sie ta kostka ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Maj 2014, 22:22:50 »
Sprawdź jeszcze czujnik przy pedałach.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maj 2014, 10:05:03 »
Sprawdź styk do masy odpowiedni dla tempomatu (w schematach elektrycznych znajdziesz). Poza tym może być jakiś czujnik (np. TPS) może są jakieś błędy zarejestrowane, więc udaj się na komputer.

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maj 2014, 22:37:20 »
Byłem na kompie,skasowano mi jeden blad-czujnik temp. zewnetrznej.nic wiecej nie było,problem pozostał,chociaż dziś po południu jadąc z pracy akurat kilka razy jadąc powyżej 100kmh zadziałał.rano jadąc do roboty nie udało sie go uruchomic.sa takie przypadki,ze nawet uda sie go załączyc i wyświetli sie napis na desce,ale z kolei setem nie daje sie predkosci zachowac i sie nie wyswietli,a jak seta dluzej (3sek) przytrzymam to  cały tempomat sie wyłącza.

Gdzie znajde te schematy,żeby tę masę sprawdzic lub kostkę przyłączeniową od kiery?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maj 2014, 11:31:32 »
Cytat: "jlupino"
Byłem na kompie,skasowano mi jeden blad-czujnik temp. zewnetrznej.nic wiecej nie było

Gdzie znajde te schematy,żeby tę masę sprawdzic lub kostkę przyłączeniową od kiery?

Na kompie byłeś, ale błędy silnika nie są powiązane i tempomatu tam nie będzie. Trzeba się podłączyć pod inny moduł.

Schematy w dziale download.

santafanta

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Maj 2014, 17:46:03 »
to mi wyglada na niekontaktujace kable gdzies miedzy kierownica a nieruchoma obudowa kolumny kierowniczej - raz masz styk a innym razem nie tak jakby ktorys sie ukrecil, proponuje przyjrzec sie wiazce w miejscu gdzie najbardziej sie ruusza i sprawdzic kostki

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Maj 2014, 19:40:58 »
Auto u mechaniora-specjalisty od hyundaia (byłe ASO).

Podczas poszukiwania przyczyn świecącego airbagu (komp. wogóle się z modułem airb. nie łączy) sprawdzi mi te wiązki,kostki,styki masy itp. które mają związek z tempomatem.

SK Santa Fe

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Maj 2014, 14:14:44 »
Witam jestem nowy na forum. Santa Fe posiadam od tygodnia i mam dokladnie ten sam problem stad moie zainteresowanie tym tematem. Mysle ze sie tu czegos dowiem Pozdrawim

yazzeq

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Maj 2014, 17:04:30 »
Mam to samo i nie mogę się zabrać żeby to zrobić. Zwróć uwagę, że tempomat latem włącza się raczej bez problemów, a  jak jest zimno i wilgoć jest kłopot. U mnie włącza się, gdy wciskam guzik po mocny skręceniu kierownicą i powrocie do pozycji na wprost. Winna jest taśma airbag. Do wymiany, ale raczej nie we własnym zakresie... A mój problem z odpalaniem gdy skrzynia w pozycji P jak był tak jest i jakoś nikt mi nie chce pomoc...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Czerwiec 2014, 21:28:52 »

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwiec 2014, 20:34:17 »
Do wymiany jest taśma (zwijak) ktora słuzy do komunikacji kiery z kompem.ponoc da sie to naprawic (zdemontowac i wyczyscic).Jak bede miał mozliwosc to oddam auto do zrobienia tego.nowa ta tasma,mówił,że kosztuje ok 360zł,ale jak sie da naprawi,to bedzie duzo taniej.

pawel.st.kan

• Gość
Tempomat
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Marzec 2015, 13:01:08 »
U mnie w ogóle nie reaguje na polecenia, nie jestem ekspertem, ale czy ktoś wie jak najszybciej zlokalizować źródło problemu, może zacząć od jakiegoś czujnika, np na sprzęgle, lub przekaźnika?

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marzec 2015, 22:02:57 »
Kupiłem nową taśmę-zwijak.
Wymieniłem sam w garażu i wszystkie sterowania odżyły-jak fajnie znów to mieć :mrgreen: