Autor Wątek: [Santa Fe CM] Tempomat - dziwny problem.  (Przeczytany 25023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartimo

• Giełda
[Santa Fe CM] Tempomat - dziwny problem.
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Maj 2015, 14:14:17 »
Cześć,
mógłbyś podać numer katalogowy taśmy-zwijaka airbag?
Mam ten sam problem i chciałbym ją wymienić.

Dzięki

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Grudzień 2015, 20:19:52 »
Jak pewnie zauważyłeś ten temat dotyczy tempomatu więc:

Ad.1 Dopisz pytanie tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6196&highlight=szyby

Ad.3 Dopisz pytanie tutaj podświetlenie http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1112&highlight=pod%B6wietlenie zegarek http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1103&highlight=szyby

Jak wejdziesz w opcję edytuj która jest po prawej strony postu to będziesz mógł usunąć punkty 1 i 3.

Pamiętaj jeden problem jeden temat.

[ Dodano: 2015-12-12, 20:22 ]

Małe przeoczenie temat tempomatu w modelu SM jest tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6131&highlight=tempomat więc punkt 2 powinien być w tym miejscu.

mariuszek1985

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Styczeń 2016, 22:11:50 »
Witam wszystkich jestem tu nowy i chciałbym podzielić się moim problemem a mianowicie nie działa mi tempomat.Kupując autko nie sprawdziłem i teraz mam problem.W kierownicy jest sterowanie ale nie reaguje,sprawdzałem pod kierownica,z prawej strony w narożniku i w komorze silnika w okolicach silnika złącza i niby podłączenie jest.Podłączałem kompa i wyskoczył bład P0564 -zespół regulatorów tempomatu usterka w obwodzie-nieciągły.Czy ktoś może mi pomóc ?Dzięki

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Styczeń 2016, 18:20:03 »
Zdemontuj prawy przycisk kierownicy i sprawdź przejście na kostce przycisku międzu pinami 6,7,8 one są od obsługi tempomatu.

mariuszek1985

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Styczeń 2016, 14:15:47 »
W jaki sposób zdemontować przyciski nie uszkadzając niczego?I jak to przejscie sprawdzić?jakimś miernikiem?może byc tak ze bedzie uszkodzony panel?podaj mi dokładniejsze info co i jak  ;-) dzięki

mariuszek1985

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Styczeń 2016, 19:48:39 »
dzieki kosmos2011 za pliki myślę że ze zdjęciem poduchy i odkręceniem panelu nie bedzie problemu tylko powiedz mi go sprawdzić to przejscie na kostce bo nie bardzo kumam możesz mi to jakoś wytłumaczyć tak w szybkim skrócie?dzięki :-D

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Styczeń 2016, 21:04:12 »
Po odłączeniu akumulatora, naciśnięciu pedału hamulca i sprzęgła i zdjęciu poduszki będzie widać małą wiązkę z wtyczką koloru białego.

Biała wtyczka wchodzi w przełącznik od tempomatu

Interesują nas piny w przełączniku które są połączone po wpięciu białej wtyczki z przewodami koloru czarnego (pin6), zielonego (pin8), pomarańczowego (pin7)

(pin6)- masa

(pin8)- zasilanie

(pin7)- sygnał tempomatu

Po rozpoznaniu gdzie jest jaki pin trzeba sprawdzić czy jest przejście między guzikami wewnątrz przełącznika tempomatu.

mariuszek1985

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Styczeń 2016, 22:14:21 »
zeby sprawdzic te przejście ,podpinamy spowrotem akumulator ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Styczeń 2016, 22:24:32 »
Nigdy w czasie takich prac nie można podłączać akumulatora ani przekręcać kluczyka w stacyjce (ani też go tam wkładać).

Przełącznik trzeba zdemontować i sprawdzać na stole.

mariuszek1985

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Luty 2016, 15:57:20 »
Witam ponownie w temacie tempomatu a mianowicie dalej mam problem, jeżdżę od elektryka do elektryka i nikt nie podejmie się naprawy a ja zbytnio nie mam na tyle odwagi i pojęcia żeby się osobiście podjąć bylem nawet w serwisie ale oni także zbytnio mi nie pomogli.pomoże ktoś?

potrzebowałby bym schemat instalacji elektrycznej silnika 2,2 crdi

Offline kosmos2011

• Giełda

jaqob

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Luty 2016, 17:33:10 »
A może to jakaś słaba masa, gdzieś coś się poluzowało ? Ja miałem coś takiego że przednie halogeny czasem mi się włączały a raz nie, odkryłem że jak podkręcę podświetlenie wnętrza na mocniejsze świecenie, halogeny załączały się bez problemu, na minimalnym oświetleniu wnętrze się nie włączały i coś tam się poluzowało że masa nie stykała. Ale spróbuj u siebie poćwiczyć z tym podświetleniem, czy czasem wtedy nie będzie lepiej działać tempomat :)

mariuszek1985

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Marzec 2016, 14:48:51 »
witam ponownie z nieszczęsnym tempomatem.Ciąg dalszy walki i nic i nikt nie daje rady to co mogłem sprawdzić to sprawdziłem czyli taśmę ,guziki i wszystko ok.Dostałem tez info .ze na tempomat może mieć tez wpływ  inny błąd który pojawil sie razem w błedem tempomatu a jest to :

U0416 nieprawidłowy wzrost momentu obrotowego żądany z TSC

P2015 regulowany kolektor indukcyjne

czy ktoś spotkał sie z takimi błedami i co może być z tym związane czy może te błedy powodują brak tempomatu ?? pomoże ktoś :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Marzec 2016, 21:57:06 »
P2015 to błąd zaworka przy kolektorze ssącym. Sprawdź wtyczkę.