Forum > Tucson JM

Regulacja hamulca ręcznego w Tucsonie.

<< < (5/5)

zbyh:
Kiedyś i u nas było można dostać takie poradniki np. z cyklu "Sam naprawiam...." też były ilustrowane i dość przystępnie opisane.

pablomaxim:
Dzisiaj przyszło mi stanąć na dość stromej drodze i okazało się, że hamulec ręczny ledwo trzyma z dźwignią zaciągniętą do końca. To mnie zmotywowało do regulacji linki.

Do samej regulacji naciągnięcia linki wystarczy  klucz 12 . Należy otworzyć schowek/podłokietnik i zdjąć dno. Zobaczymy jedną nakrętkę regulacyjną.( zaznaczoną na zdjęciu )

W moim przypadku wystarczyło kilka obrotów i ręczny lekko łapie na 3/4 ząbku a mocno już na 6/7.
Przy obracaniu tej nakrętki warto i zalecam kluczem 7 przytrzymać drugą część śruby ( niewidoczną na zdjęciu ) . Niestety nie mam małych zwinnych dłoni więc musiałem rozebrać całość podłokietnika tak jak do wymiany linki hamulcowej.

Cały podłokietnik trzyma się na 6 śrubach po  dwie  z prawej i lewej strony przy podłodze oraz dwie widoczne na dnie schowka.
Po ich odkręceniu trzeba  wyciągnąć popielniczkę z  tylnej części i wyszarpać tylną część podłokietnika. Jest na zatrzaskach i łatwo wychodzi.
Trzeba jeszcze odkręcić dodatkowe dwie śruby trzymające ruchomą część podłokietnika. Widoczne są po otwarciu podłokietnika do góry.  Całość ściągamy do góry.
Przy zaciągniętym ręcznym jest łatwiej to zrobić. Tyle.
Składamy w odwrotnej kolejności.
Całość zajęła mi około 30 minut.

Mirek:
Taka regulacja hamulca ręcznego w Tucsonie jak opisał kolega powyżej jest właściwa, ale trzeba pamiętać, że Tucson ręczny hamulec ma nie tarczowy a klockowy - hamują nie klocki  a szczęki.
Szczęki reguluje się po zdjęciu tylnych kół i poprzez otwory w bębno - tarczach  ustawia się we właściwym położeniu szczęki w stosunku do bębna. Regulacja naciągiem linki przy zużytych okładzinach szczęk nic nie da ale za to można uszkodzić hamulec ręczny i bębny.

[ Dodano: 2016-10-28, 17:37 ]
" nie tarczowy a szczękowy " sorry

[ Dodano: 2016-10-28, 17:43 ]
psiakrew to piwo mi zaszkodziło   :mrgreen:  nie tarczowy tylko bębnowy - hamują   nie klocki tylko szczęki   :lol:   klocki są do hamulca nożnego - teraz już dobrze

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej