Autor Wątek: klimatyzacja  (Przeczytany 10927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Raven

• Gość
klimatyzacja
« dnia: 19 Maj 2014, 17:44:35 »
Witam,

Czy w waszych autach po uruchomieniu silnika z automatu uruchamia się klimatyzacja? Czy można temu jakoś zaradzić? Może to w moim aucie jakaś wada.

Offline bobek310

• Giełda
klimatyzacja
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maj 2014, 22:27:49 »
Po odpaleniu silnika klimatyzacja włącza się, jeżeli ustawiona temperatura jest na niższą, niż panuje w kabinie. Jeżeli ustawisz na wyższą - nie będzie się włączać. Można też wyłączyć całkowicie klimatyzację - mówię o klimatyzacji automatycznej (z przyciskami i wyświetlaczem led).

warpap

• Gość
klimatyzacja
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maj 2014, 11:33:03 »
Klimatyzacja włącza się po odpaleniu silnika jeśli nadmuch jest ustawiony na "szyba/nogi". W pozostałych ustawieniach nadmuchu nie załącza się!

Raven

• Gość
klimatyzacja
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maj 2014, 22:04:02 »
dziękuje za odpowiedz :)

dyymek28

• Gość
klimatyzacja
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maj 2014, 05:37:15 »
Mam wersję z pokrętłami nie automat.
Czy jest opcja żeby się nie włączała sama po nastawach na szybę i nogi. Czy tak producent wymyślił i już. dzięki za podpowiedź.

jack75g

• Gość
klimatyzacja
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwiec 2014, 13:38:18 »
W moim Tucsonie 2,0 CRDI klimatyzacja przestała działać. Zarówno przy włączonej jak i wyłączonej klimie do pojazdu nawiewało jedynie ciepłe powietrze. Miesiąc wcześniej miałem przegląd klimatyzacji, badanie szczelności, uzupełnienie płynu i ozonowanie.
Okazało się iż wysiadł mały silniczek który regulował nawiew powietrza ciepło-zimno.  Znajduje się on pod półką na wprost siedzenia pasażera.
Rada: można ten silniczek wykręcić a zawór ustawić ręcznie na samo ciepłe lub samo zimne powietrze i zadziała oczywiście z regulacją na panelu klimatyzacji.
Koszt nowego silniczka ok. 350 zł, używany od 100 zł.

Offline cobraswiecie

• Giełda
klimatyzacja
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marzec 2015, 18:28:52 »
Czy klimatyzacja po wciśnięciu na off gasi Wam wyświetlacz czy ciągle się świeci?

Offline waszek_rmc

• Giełda
klimatyzacja
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marzec 2015, 20:28:26 »
świeci się

Tucsonowsky

• Gość
klimatyzacja
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Kwiecień 2015, 16:42:38 »
Klimatyzacja włącza się jeśli nadmuch jest ustawiony na stopy i szybę . I jeżeli na powietrzu jest temp wyższa,.

y4r3k

• Gość
klimatyzacja
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwiecień 2015, 17:24:02 »
Dokladnie: przynajniej w manualu klima wlacza się przy każdym włączeniu (lub przełączeniu) nadmuchu, o ile nadmuch ustawiony został jest w jednej z dwoch pozycji : szyba lub szyba + nogi
Ja już zawsze pamiętam i wyłączam po zabawie pokrętłem :)

Offline cobraswiecie

• Giełda
klimatyzacja
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwiecień 2015, 18:26:45 »
Miałem Hyundaia coupe i po wciśnieciu off poprostu się ekran robił ciemny a tu już jest inaczej.Po zakupie lekko się ździwiłem :-)

Offline kerad

• Giełda
klimatyzacja
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Kwiecień 2015, 12:19:10 »
Troszkę się podepnę jeśli można, czy wylot skroplin z parownika jest w płycie podłogowej na wysokości fotela kierowcy po lewej stronie od wału napędowego, taka rurka ukośnie ścięta? Bo jeśli to jest wylot skroplin a z tej rurki kapie mi zielonego koloru jak olej to jest to pewnie olej z układu klimatyzacji którym smarowany jest kompresor, poprawcie mnie jeśli się mylę?
W takim wypadku jeżeli miałem wymienianą nagrzewnicę bo była zapchana kamieniem, to serwis uszkodził (rozszczelnił) układ klimatyzacji i można zatrzeć kompresor?

andrzej351

• Gość
klimatyzacja
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwiecień 2015, 21:34:15 »
witam!możliwe że wyciekają z tej rurki jakieś resztki osadu z poprzedniej nagrzewnicy.jeśli po naprawie klimatyzacja działa dobrze to nie ma co się stresować.
gdyby tamtędy faktycznie wyciekał zielonkawy olej ,świadczyłoby to o nieszczelności układu i klimatyzacja nie będzie działać.

walduso

• Gość
klimatyzacja
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Listopad 2016, 15:18:31 »
Klima się nie włączy nawet kiedy nadmuch będzie na szybę i na nogi ale trzeba regulować temperaturą w kabinie ok 20 st w okresie jesienno-zimowym już to przetestowałem na swoim Tuśku.

Offline Stachhu

• Giełda
klimatyzacja
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopad 2016, 17:27:41 »
Cześć,

Pozwolicie, ze podłączę się pod ten temat.

Mam taki dziwny problem w Tucsonie, ze czesc nawieiu (polowa kierowcy dmucha mi normalnie ciepłym powietrzem, natomiast polowa pasażera tylko chlodne powietrze. Czasami jest ok, ale czesciej jest tak dziwnie. Ktos mial takie przygody?