Autor Wątek: [ix35 EL] Problem z automatyczną skrzynią  (Przeczytany 9710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bodiniusz

• Gość
[ix35 EL] Problem z automatyczną skrzynią
« dnia: 17 Maj 2014, 15:59:18 »
Witajcie. Mam ix35, 2.0crdi 180 koni. Automat.
Mocy szczytowej mi nie brakuje. Niestety samochód ma inną istotną wadę - nie rusza. Jak przy ruszaniu depnie się gazem, to samochód chwilę się toczy rozkręcając obroty,  po czym ostro rusza. A im bardziej się wciska gaz, tym później rusza.

Niestety nie daje się skutecznie włączyć do ruchu, chwilami jest to po prostu niebezpieczne.
Czy taki chip tuning albo prawdziwe przeprogramowanie coś w tej kwestii pomoże?

Pozdrowienia

wald

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maj 2014, 17:01:42 »
Sprawdź najpierw zawór EGR, czy nie jest zapchany. Też miałem ten objaw, brak kopa do 2tys. obr.

bodiniusz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maj 2014, 17:51:47 »
Kurcze, to nowy samochód.
Byłem z tym w serwisie i podobno tak ma być. Ale może w takim razie podjadę do innego?
Trochę wydaje mi się, że to kwestia softu - jak depnę, to komputer najpierw rozkręca silnik, dopiero potem załącza skrzynię. Myślałem, że już w tak mocnym silniku, do tego dieslu, nie będzie takiej potrzeby.
Do testu oczywiście nie było takiego zestawu przed zakupem.

Pzdr

arakiz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maj 2014, 11:01:23 »
Mam identyczny zestaw: silnik 184KM i automat.
Nie mam opisywanego problemu ani w pozycji Eco ani w normalnej.
Oczywiście jest malutkie opóźnienie reakcji na gwałtowne wciśnięcie pedału gazu, ale to jest 0,5 sek.,  nie więcej.
Opinia serwisu jest błędna, tak ma nie być.

mron

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maj 2014, 11:24:17 »
Cytat: "arakiz"
Mam identyczny zestaw: silnik 184KM i automat.
Nie mam opisywanego problemu ani w pozycji Eco ani w normalnej.
Oczywiście jest malutkie opóźnienie reakcji na gwałtowne wciśnięcie pedału gazu, ale to jest 0,5 sek.,  nie więcej.
Opinia serwisu jest błędna, tak ma nie być.

Też mam taki zestaw i mogę potwierdzić.
Oczywiście po załączeniu turbiny "rusza" jeszcze bardziej, ale z włączanie się do ruchu i uciekaniem od samochodu przed który wjechałem nie ma problemu.

bodiniusz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maj 2014, 22:03:09 »
Dzięki za odpowiedzi.
Panowie, mam jedną prośbę - czy możecie zrobić test: ustawić samochód na pustej prostej (żeby stał).
I nagle puścić hamulec i wcisnąć mocno gaz? Ale tak rzeczywiście mocno.

Ile czasu mija od puszczenia hamulca, do żwawego ruszenia (nie licząc toczenia takiego jak przy braku gazu).

Bo u mnie jak ruszam nie za mocno, to rusza. Ale im mocniej ruszam, tym dłużej czekam na ruszenie (nie licząc toczenia).

Mając taką wiedzę, śmigam do serwisu (innego niż poprzednio).

Dzięki
(Uwaga - oczywiście pamiętajcie o bezpieczeństwie - pustej drodze itd.)

Toms

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Maj 2014, 11:58:33 »
Panowie wasze spostrzeżenia i problemy wynikają z tego że chyba nigdy wcześniej nie jeździliście automatem w tak dużym aucie bądź co bądź z konkretnymi oporami powietrza to nie sedan ze 184 km w automacie. Opóźnienie na starcie to normalka trzeba się do tego przyzwyczaić, automat służy do łagodnego ruszania deptanie go od razu mu nie służy i zdecydowanie skraca żywotność skrzyni ot co.... Co innego jak auto jest rozpędzone i trzeba kogoś wyprzedzić czy wtedy jak depniecie też jest opóźnienie????? półsekundowe jest dopuszczalne :)

bodiniusz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Maj 2014, 13:29:41 »
Jeździłem automatami:
Opel Insignia (3litrowy diesel)
Chrysler Le Baron (3 litrowy widlasty benzyniak)
Jeep Grand Cherokee (4.7 l widlasty benzyniak)
Jaguar (Daimler) X308 (4 l widlasty benzyniak) - waży tyle co Jeep, więcej niż ix35, też ma napęd z tyłu.

Każdy z nich przy ruszaniu miał jakby święte sprzęgiełka (trochę jakby sprzęgło cierne, a nie hydrokinetyczne).
Tylko w tym ix-ie jest inaczej.

Czyżby 184 kn było za mało?

Toms

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Maj 2014, 08:00:39 »
Tylko te auta  to inna liga, dysponują dużą pojemnością i konkretnym momentem :))

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Maj 2014, 08:42:15 »
porównywanie jednostki 2,0 do 4,0 jest jak ... eh, czasami szkoda czasu na czytanie tego forum, kiedy tacy znafcy się wypowiadają.

poza tym, śmieszny jest ktoś, kto przesiada się z Jaguara czy Jeepa na Hyundaia.

bodiniusz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Maj 2014, 10:47:31 »
Hehe, to co mam zrobić jak służbowego mogę mieć tylko Hyundaia i limitu wystarczyło na ix35 w wersji max.
Siłą rzeczy Jeepa sprzedałem a Jag w garażu stoi :)

A co do pierwszego zarzutu - po to jest właśnie forum, żeby pytać. Zapytałem, dostałem 2 odpowiedzi, że jednak nie powinno być tak źle, a teraz strzała od Ciebie, że jednak powinno i nie powinienem pytać :)

Ale tu nawet nie chodzi o lepsze, czy słabsze przyspieszenie, a o sposób jazdy. Zawsze miałem tak, że ruszając z zera, sprzęgło było spięte, a tu mam tak, że silnik się rozkręca, a sprzęgło łapie po chwili (ok, wiem, że to inne sprzęgło niż w manualu, chodzi o objaw)

derby.karp

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Październik 2016, 22:31:22 »
U mnie też jest opóźnienie. Mam 184 KM i jak jadę w trasie to miło się wyprzedza. Ale ostatnio wyjeżdżałem spod sklepu to omal facet nie wjechał mi w bok. Ja tu pedał w podłogę a samochód stoi i po chwili dopiero ruszył. Dobrze, że facet wyczuł sprawę i przyhamował.

Offline tomek_27

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopad 2016, 21:40:03 »
Mam pytanie czy wasze skrzynie automatyczne są firmy AISIN ?