Panowie! Jakie są dokładne wymiary tulejek w drążku prowadzącym/wahaczu wzdłużnym? Dziś chciałem założyć od TedGuma i się przejechałem. Długość tulei wewnętrznej 50mm, to się zgadza, śruba rozmiar 12 też. Długość płaszcza zewnętrznego większa od oryginału o jakieś 5 - mm. To nie problem, bo akurat miejsce jest, bo wewnętrzna tulejka jest i tak dłuższa, więc więcej gumy i będzie lepiej trzymać :-P Ale! Średnica otworów w wahaczu i "zwrotnicy" tylnej, to 39.7 mm, a tuleje mają 40.8. Ni kurde, ale ponad milimetr, to one się w czasie montażu nie skurczą. Przecież to rura jest... Czy tam były różne wymiary, czy producent dał ciała? Ma któryś z was konkretne wymiary fabryczne?
[ Dodano: 2015-12-04, 22:53 ]
Dla zainteresowanych. To tulejki z Tedgum'u z pełną gumą bez ażuru, po lekkim liźnięciu tulejek na improwizowanej tokarko szlifierce (wiertarka kolumnowa + szlifierka kątowa z tarczą listkową) o jakieś 0.5 - 0.6 mm, tuleje dają się wprasować. Ciekawostką jest to, że mają płaszcz zewnętrzny z aluminium. I ma taką grubość, że to zeszlifowanie nie szkodzi mu wcale. Po złożeniu i jeździe próbnej - nie to auto. Tył przestał się bujać. Znikło tłuczenie, nie ma myszkowania po drodze...
Śruby kupiłem nie oryginalne, a drobnozwojowe w klasie 10.9 M12x90 i dobre podkładki do tego. Akurat ten wymiar ma część niegwintowaną pasującą idealnie do rozmiaru tulei wraz z wahaczem. Wprawdzie wystają one jakieś 18 mm z nakrętki, ale w niczym to nie przeszkadza. Zawsze można przyciąć.