Autor Wątek: [ix35 EL] Coś tłucze w zawieszeniu  (Przeczytany 8619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beam_beer

• Giełda
[ix35 EL] Coś tłucze w zawieszeniu
« dnia: 28 Kwiecień 2014, 20:48:51 »
Jak w temacie.
Tłucze i to nieźle coś z prawej strony. Na szarpaczach fachowcy nic nie znaleźli.
Znajomy mechanik, któremu dużo bardziej ufam, niż wyspecjalizowanym stacjom też niby nic, ale stwierdził, że dolny sworzeń mocowania wachacza jest troszkę luźniejszy, niż po przeciwnej stronie. Miał ktoś może podobny przypadek?

Przebieg 60 tys. km, o ile nie był kręcony licznik (raczej nie był, ale kto wie... kupiłem używanego)

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwiecień 2014, 07:41:13 »
U mnie stukały amortyzatory - nie stwierdzono jednoczesnie zadnych luzów w pozostalych elementach - amorki wymienilem po przebiegu 50tys i nastała upragniona cisza. Odgłosy o ktorych piszesz wystepowaly u mnie głównie na kostce brukowej oraz małych poprzecznych nierownosciach. Dodam jeszcze ze amortyzatory nie wykazywaly oznak wyciekow i zuzycia, po wymianie przyznam ze nie tylko nastala cisza ale samochod z przodu jest sztywniejszy i lepiej sie trzyma drogi. Rodzi sie pytanie dlaczego po tak niewielkim przebiegu niezbedna byla w/w operacja :)
Daj znac jakie czynnosci podjales aby uzyskac oczekiwany efekt w postaci eliminacji problemu.

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwiecień 2014, 18:55:58 »
Cytat: "Robik"
U mnie stukały amortyzatory - nie stwierdzono jednoczesnie zadnych luzów w pozostalych elementach - amorki wymienilem po przebiegu 50tys i nastała upragniona cisza. Odgłosy o ktorych piszesz wystepowaly u mnie głównie na kostce brukowej oraz małych poprzecznych nierownosciach. Dodam jeszcze ze amortyzatory nie wykazywaly oznak wyciekow i zuzycia, po wymianie przyznam ze nie tylko nastala cisza ale samochod z przodu jest sztywniejszy i lepiej sie trzyma drogi. Rodzi sie pytanie dlaczego po tak niewielkim przebiegu niezbedna byla w/w operacja :)
Daj znac jakie czynnosci podjales aby uzyskac oczekiwany efekt w postaci eliminacji problemu.

Robik, Twoja informacja dla wielu z użytkowników ix35 jest pomocna. Napisz proszę, jeśli pamiętasz lub masz na fakturze jakiego typu były istniejące i na jakie wymieniłeś amortyzatory. Jeśli nie robiłeś tego w ramach gwarancji podaj proszę ceny jednostkowe.

Pozdrowienia.

BW

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maj 2014, 11:33:42 »
Za wymianę amortyzatorów ASO liczyło sobie kwotę około 1700zł - ja wymieniłem poza aso amortyzatory oryginalne (perspektywa 50kkm spokoju) z racji braku dostępności renomowanych zamienników. Producenci niezależni nie przewidzieli ze Hyundai może produkować taką lipę i po 3 latach pojawią się klienci na amortyzatory.Całkowity koszt zakupu amortyzatorów wraz z odbojami i osłoną sachsa (konieczna wymiana łączna gdyż nowa seria amorków ma już wyprofilowany kształt "gruszki" zapobiegający opadaniu osłonek vide akcja serwisowa czyli klejenie syliconem) plus gniazda amortyzatorów wyniósł 530zł.
W razie wątpliwości jak zawsze służę pomocą.

Radek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maj 2014, 22:33:54 »
u mnie tłukło się przy ruszaniu ( przebieg wtedy ~ 4000 km ) i okazało się że poluzowała się jakaś śruba od wahacza

Offline tomko04

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maj 2014, 13:14:14 »
Ja mam przejechane 9,5 tys. i też coś zaczęło się odzywać w tyle. Czeka mnie wizyta w serwisie..szkoda że tak szybko !!

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maj 2014, 08:15:15 »
Panowie, ja teraz w maju przy niespełna 40kk miałem wymienione w ramach gwarancji dwa łączniki stabilizatorów przód. Od jakiegoś czasu również coś mi w zawieszeniu stukało, podjechałem do ASO i się okazało, że jest akcja serwisowa na te łączniki. Nowe są ponoć ulepszone.

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwiec 2014, 21:54:32 »
Odpowiem sam sobie.

Zaprowadziłem samochód do ww znajomego, ponieważ nazbierało mi się parę dupereli:
- drzwi od kierowcy źle się zamykały (wyregulował)
- ręczny prawieże nie działał (wyregulował)
- nie działało otwieranie drzwi klamką od wewnątrz od strony kierowcy (ułamało się takie plastikowe gówno - coś tam przykombinował - działa)
- prosiłem o wymianę tego sworznia, bo te stuki już mnie dokumentnie wkurw... eeee ... zdenerwowały (pozdrowienia dla Tekli :-) )
Przed zamówieniem tego sworznia jeszcze raz wszystko dokładnie posprawdzał.
Okazało się, że to jednak nie sworzeń. Poleciała maglownica. Po zdjęciu osłony gumowej wylało się z niej brązowe coś. Jest luz pomiędzy drążkiem a obudową, i to dosyć spory. I to właśnie to stukało.
Nie znam jeszcze kosztów ani nowej, ani jej regeneracji.
Dodając do tego moje poprzednie usterki (przypchane wtryski, wymiana czujnika ABS, wymiana jakiegoś gówna odpowiedzialnego za pomiar ciśnienia paliwa mam tego ślicznego samochodziku serdecznie dość.

To jest chyba, jak pełny wypicowany szambowóz. Z Zewnątrz ładne, w środku gówno.

agnzaj24

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipiec 2017, 13:29:59 »
Mi coś stuka z tylu po przeglądzie nic nie znaleźli i nie wiem co może już być 😪😯😫

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lipiec 2017, 09:44:34 »
Muszę troszkę odszczekać mój poprzedni wpis.
Ilość usterek, i koszty naprawy nie są tragiczne, i w porównaniu do dużo droższej konkurencji wygląda to nawet nieźle.

Offline tomaszzn

• HKP
  • **
Re: [ix35 EL] Coś tłucze w zawieszeniu
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpień 2017, 11:03:19 »
Cytat: "beam_beer"
Jak w temacie.
Tłucze i to nieźle coś z prawej strony. Na szarpaczach fachowcy nic nie znaleźli.
Znajomy mechanik, któremu dużo bardziej ufam, niż wyspecjalizowanym stacjom też niby nic, ale stwierdził, że dolny sworzeń mocowania wachacza jest troszkę luźniejszy, niż po przeciwnej stronie. Miał ktoś może podobny przypadek?

Przebieg 60 tys. km, o ile nie był kręcony licznik (raczej nie był, ale kto wie... kupiłem używanego)

Wygląda to na łączniki stabilizatora

Offline beam_beer

• Giełda
Re: [ix35 EL] Coś tłucze w zawieszeniu
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpień 2017, 23:55:32 »
Cytat: "tomaszzn"

Wygląda to na łączniki stabilizatora

Nooo jest to bardzo prawdopodobne. Tym bardziej, że napisałem późiej, że winna była maglownica...