Zapaliła się u mnie kontrolka Check i pojawił się błąd
P0741 - Torque Converter Clutch Circuit Performance or Stuck Off
Wstępnie rozpoznałem sprawę, jest to błąd automatycznej skrzyni biegów, występuje w momencie gdy pojawią się poślizgi na sprzęgle TCC (Torque Converter Clutch albo Damper Clutch). Sprzęgło to działa inaczej niż w skrzyniach biegów manualnych - zaczyna pracować (załącza się) dopiero na ostatnim (czwartym) biegu, kiedy obroty silnika już się gwałtownie nie zmieniają (czyli w momencie, gdy samochód osiągnął prędkość podróżną). Chodzi o to, żeby zmniejszyć opór oleju w skrzyni i oszczędzić paliwo przez "bezpośrednie" (bez pośrednictwa oleju) połączenie wału silnika ze skrzynią biegów.
Opis Hyundaia:
The torque converter clutch solenoid valve is activated, with the gear in D4, by the Transmission Control Module (TCM) in response to signals sent from the vehicle speed and the Engine Control Module (ECM). Lock-up piston operation will then be controlled. When the torque converter clutch solenoid valve is activated, the torque converter lockup clutch will engage creating a 1 to 1 RPM ratio between the transmission input shaft and the rotational speed of the torque converter. Lock-up operation, however, is prohibited when A/T fluid temperature is too low. When the accelerator pedal is depressed (less than 2/8) in lock-up condition, the engine speed should not change abruptly. If there is a big jump in engine speed, there is no lock-up.
Wygląda na to, że u mnie sprzęgło to zaczyna się trochę ślizgać. Jeśli sterownik wykryje poślizgi, po jakimś czasie wyświetla błąd P0741. Z tego co zrozumiałem, może to wystąpić "na trasie", zwykle, gdy jedziemy szybko (duże opory). Podobno objawem widocznym jest lekkie szarpanie podczas jednostajnej jazdy. I to się mniej więcej u mnie zgadza, chociaż szarpanie jest baaardzo sporadyczne i bardzo niewielkie. Rozmawiałem z mechanikiem od skrzyń biegów, mówił, że w przypadku dużego zużycia sprzęgła czuje się, jakbyśmy jechali po "tarce", tak szarpie.
Jeszcze opis błędu:
DTC DESCRIPTION
The PCM/TCM increases the duty ratio to engage the Damper Clutch by monitoring slip rpms (difference value between engine speed and turbine speed). To decrease the slip of the Damper Clutch, the PCM/TCM increases the duty ratio by appling more hydraulic pressure. When slip rpm does not drop under some value with 100% duty ratio, the PCM/TCM determines that the Torque Converter Clutch is stuck OFF and sets this code.
Możliwe przyczyny wystąpienia błędu:
- Low transmission fluid level
- Dirty transmission fluid
- Faulty torque converter clutch solenoid valve
- Torque converter clutch solenoid valve harness or connectors
- Torque converter clutch solenoid valve circuit is open or shorted
- Transmission internal mechanical problem
tak więc może to być albo za niski poziom oleju lub jego zła jakość, albo jakieś poważniejsze usterki.
I teraz przechodzę do pytania. Czy ktoś to miał u siebie, czy wymiana oleju pomogła, jeśli nie, to co było przyczyną? Ciekawostką jest to, że dzisiaj Check mi zgasł, jakby błąd sam się skasował, mieliście tak u siebie?
Będę jechał jeszcze do jednego speca od skrzyń, pewnie wymienię olej (pytanie - dynamicznie, czy statycznie?). Ten jeden gość, który oglądał mój samochód zastrzegł sobie, że dynamicznie może mi wymienić tylko, jeśli nie będzie żadnych błędów od skrzyni. No ale skoro u mnie błąd sam znika, to jak to traktować? Olej sprawdzaliśmy, poziom jest prawidłowy, dla mnie sam olej na bagnecie jest jeszcze różowy, ale mechanik mówi, że to może być złudne - czasem na bagnecie jest super, a po spuszczeniu są opiłki w oleju.
Będę wdzięczny za uwagi.