Autor Wątek: [Coupe GK] Problem z elektryka - skaczące wskazówki i inne  (Przeczytany 5644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

brolly29

• Gość
[Coupe GK] Problem z elektryka - skaczące wskazówki i inne
« dnia: 10 Kwiecień 2014, 00:28:18 »
Witam serdecznie forumowiczów! Od kilku dni jestem szczęśliwym nabywcą Hyundai-a Coupe III 1,6  2002 rok, no ale do rzeczy, dokładnie go sprawdziłem i ma kilka drobnych(wielkich) defektów:

Jak się nagrzeje silnik to po zmianie biegów wskazówki na zegarach opadają, z wyświetlacza tez znikają cyfry i inne, no i sobie loteryjnie pokazuje stan paliwa ( raz ze starczy na 120 mil, raz ze na 50, a czasem zapala się rezerwa i wskazówka stanu paliwa również tak szaleje jak wyświetlacz z pokazywaniem stanu paliwa), oraz czuć znaczny spadek mocy - dodam ze dzieje się to głównie przy niskich obrotach (może mój ma alergie na wolne obroty) w każdym razie jest coś nie tak.

Podświetlenie zegarów tez nie działa, w drzwiach znalazłem drugie pokrętło od regulacji jasności podświetlenia, i widać ze koś coś tam majstrował przy tym pokrętle ( nieudolnie wymienił )  - czy może mieć to związek z tym iż zegary nie mają podświetlenia?

Bardzo proszę o wszelkie porady co i jak naprawić.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam.

Offline cobraswiecie

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwiecień 2014, 20:52:19 »
Z tym fixowaniem rezerwy i wskaźnika juz tak jest.Nie opieraj się na wyświetlaczu bo też dokładnie nie pokazuje ile masz jeszcze do przejechania.Może sprawdz sobie bezpieczniki.Na znaczny spadek mocy jest sporo odpowiedzi.Wymieniałeś już coś przy nim?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwiecień 2014, 21:54:52 »

brolly29

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwiecień 2014, 23:17:28 »
Bezpieczniki sprawdzone, nic nie wymieniałem. Jutro mam zamiar go zresetować ( złączyć + i - na 30 min) i zobaczyć czy to coś da, jeżeli jednak nie podziała to planuję, odkręcić masę od akumulatora i od silnika, dokładnie oczyścić, i prysnąć wd40 ( słyszałem od znajomego mechanika ze zwarcie może być też przez to spowodowane - miałem coś podobnego w primerze p12 w prawej tylniej lampie, po zabiegu wszystko było si. Myliłem się też co do przyczyny tego zjawiska, dzieje się tak tylko jak wciskam gaz i zmiana biegu tu nie ma znaczenia, ze stykami na wtryskach itp planuje zrobić to samo co z masą, w każdym razie jutro sobie po majstruję  :)

PS: Jak już dojdę co jest przyczyną to chętnie podzielę się z wami nabytą wiedzą, a jeżeli trafi się ktoś kto wie jak to zrobić to proszę o poradę.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2014-04-20, 21:52 ]
Niestety do niczego nie doszedłem, we wtorek jadę na złom po nowy licznik ( bo ponoć to jeszcze może być przyczyną) i zobaczymy co będzie się działo, jak ktoś z was wie o co mu chodzi to wciąż czekam na jakąkolwiek poradę, bo tak to będę szukać w nieskończoność...

Pozdrawiam.
Brolly29.

[ Dodano: 2014-05-02, 19:10 ]
Problem rozwiązany częściowo, odkręciłem plus i minus od puszki z bezpiecznikami, dużo rzadziej opadają wskazówki, znikła dziura przy przyśpieszeniu całkowicie, jedynie stan paliwa pokazuje jak sobie chce...  Jeszcze na krótko dam nowe kable od podświetlenia i zobaczymy może zacznie pokazywać stan paliwa normalnie.